handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for the 'wonen' Category

Tuininrichting wordt meer milieuvriendelijk

Posted by marcho on 21st March 2008

Bij de tuininrichting wordt minder hout gebruikt, maar wordt er wel meer gegrepen naar milieuvriendelijke producten. Dat blijkt uit een onderzoek van de retailorganisatie Fedis bij tuincentra en doe-het-zelfzaken over de start van het lenteseizoen. Daarbij werd ook vastgesteld dat de tuin ook steeds meer als extra levensruimte wordt ingericht. Door het gure weer komt de verkoop dit jaar wel trager op gang.

Jaarlijks geven de Belgen tussen de honderd en driehonderd miljoen euro uit aan allerhande tuinattributen. Gezien de zachte winter heeft de verkoop van tuinartikelen volgens Fedis dit jaar geen dood seizoen gekend. Niettegenstaande dat, realiseren de tuincentra en doe-het-zelf-zaken ongeveer de helft van hun omzet in de periode van maart tot mei. Wegens het uitzonderlijke schitterende lenteweer, waren vorig jaar de maanden maart en april uitzonderlijk voor de verkoop.

De trend om de tuin te beschouwen als extra leefruimte zet zich verder door. Daarbij hoort ook een tuinverlichting bij. Er worden ook tuinsalons, loungesets en zelf buitenkeukens geplaatst. Deze zijn intussen gedemocratiseerd en zijn ook in lagere prijsklasse te koop. De opmars van mediterrane planten gaat steeds hoger op. Olijf-, pistache- en citroenbomen blijven populair. Ook het biologisch tuinieren en het kweken van kruiden winnen terug aan belang. (HJL)

Posted in wonen | No Comments »

Delft heeft zijn Vermeertoren

Posted by marcho on 20th March 2008

In de Nederlandse stad Delft is de Vermeertoren geopend. Het nieuwe complex heeft niet alleen een woonfunctie, maar omvat ook een zorgcentrum en een wijkcentrum. Daarenboven is er ook het ziekenhuis Reinier De Graaf gevestigd. Dat is drie dagen per week geopend voor onder meer bloedafnames en andere kleine medische verzorging toe te dienen. Met de bouw werd in 2005 begonnen.

Arie Bakker, bestuurder van de zorginstelling, merkt op dat de Vermeertoren de toekomst van het wonen vormt. Met het nieuwe wijkcentrum willen de initiatiefnemers naar eigen zeggen voor een grotere verbondenheid tussen de bewoners. Met zijn 23 verdiepingen en 74 meter is de Vermeertoren het hoogste residentiële complex van Delft. De toren neemt de 76ste plaats in op de lijst van hoogste gebouwen van Nederland en is het op vijf na hoogste gebouw van Delft.

De Vermeertoren ligt in de Dr. Kuyperwijk, een wijk uit de jaren zestig ten noordwesten van het centrum van Delft. De tweede tot de achttiende verdieping bestaan uit huurflats. Per verdieping zijn er drie luxeflats ingericht. De bovenste etages zijn koopwoningen. Onder de toren ligt een parkeergarage. De bouw kende een kleine vertraging, omdat twee buurtbewoners bezwaar tegen de bouw hadden ingediend. Het ontwerp van de toren is van de hand van het architectenbureau Geurst & Schulze.

Posted in architectuur, wonen | No Comments »

Inbraakbeveiliging van A tot Z

Posted by marcho on 17th December 2007

Het magazine ‘Casa – ik ga bouwen’ bracht een handige pocket uit met anti-inbraaktips. Elke bezoeker van Batibouw krijgt zo’n pocket mee naar huis. Met het boekje geeft ‘Casa’ een nieuw instrument in handen voor bouwers en verbouwers. Bij elke uitgave van het magazine zal een pocket zitten met een volledig en onafhankelijk, niet-commercieel overzicht met alle informatie rond één bepaald thema. Het eerste nummer zal tips bevat over inbraakbeveiliging bij privé-woningen.

In België vinden jaarlijks zo’n 80.000 inbraken of pogingen tot inbraak plaats. Dat is één om de 6.5 minuten. Slachtoffers vinden geforceerde ramen en deuren terug, zijn waardevolle bezittingen kwijt en klagen over een inbreuk op de privacy. De meeste inbraken zouden gepleegd worden door amateurdieven en zijn met enkele eenvoudige tips te weren.

In de gids staan cijfers en feiten, worden daderprofielen geschetst en staan vooral tips om inbraken te voorkomen. Ingesloten zit een vragenlijst, waarmee de lezer zelf zijn risico’s kan inschatten. Daarnaast zijn er ook nuttige adressen, een lexicon en is er ruimte voor eigen notities voorzien. Het magazine en de gids zijn verkrijgbaar in de betere dagbladhandel. En op Batibouw. (LD)

Posted in bouw, diversen, wonen | No Comments »

Kantoren worden woningen

Posted by marcho on 29th November 2007

In het Brusselse gewest bevinden zich een groot aantal leegstaande kantoren. Uit een studie van het Onderzoeksbureau in Ruimtelijke Ordening blijkt nu dat heel wat van die ongebruikte kantoorruimtes kunnen omgebouwd worden tot woonruimtes. Momenteel werden al zestig kantoorgebouwen omgevormd tot appartementsgebouwen.

Toch zal de komende jaren meer kantoorruimte bijgebouwd worden. Daarom is het belangrijk de lege ruimte te benutten. Veel van de leegstaande kantoorgebouwen zouden verouderd zijn om nog als werkplaats dienst te doen.

Van de onderzocht kantoorgebouwen zouden 121 buildings geschikt zijn om tot woonruimte om te bouwen. Als dat gebeurt, komen er zo’n 3.200 woningen bij in Brussel. Vooral aan de Louizalaan en aan de noordelijke grens van Elsene wordt dan nieuwe woonruimte voorzien. De gebouwen in de Europese wijk lenen zich minder voor verbouwingen. (LD)

Posted in architectuur, restauratie, wonen | No Comments »

Fraude bij sociale huisvesting

Posted by marcho on 12th November 2007

Socialehuisvestingsmaatschappijen kampen met een fraudeprobleem. Ruim 1 procent van de 140.000 huurders van sociale woningen vervalst de aangifte van gezinssamenstelling. Daardoor verliezen de huisvestingsmaatschappijen jaarlijks ongeveer 2 miljoen euro. Officieel worden de 140.000 sociale woningen bewoond door 287.000 Vlamingen. In realiteit zou dit cijfer stukken hoger liggen.

Volgens minister van Wonen Marino Keulen heeft de domiciliefraude asociale gevolgen voor andere huurders of kandidaat-huurders. Er staan zo’n 50.000 mensen op de wachtlijst. Voor hen is het een kaakslag dat ruim 1 procent sjoemelt met de domicilieaangifte. Ook voor de verhuurder heeft dit gevolgen. Voor hem wordt de financiële leefbaarheid verhypothekeert. Carl Decaluwé, CD&V-parlementslid, vreest dat de sociale verhuurders de minder inkomsten compenseren door een algemene verhoging van de basishuurprijzen.

Bij domiciliefraude worden meestal te weinig kinderen aangegeven, alleenstaanden vergeten een nieuwe partner te vermelden of mensen verblijven elders dan waar ze gedomicilieerd zijn. Om deze fraude waar te nemen, is het bijna noodzakelijk om ter plekke te gaan kijken en met eigen ogen de situatie op te nemen. Dat maakt controle moeilijk. Vanaf 1 januari 2008 treedt het nieuwe socialehuurbesluit in werking. Dat zou soelaas moeten brengen. (LD)

Posted in diversen, wonen | No Comments »

Taks op tweede verblijf komt er door

Posted by marcho on 9th November 2007

In West-Vlaanderen heeft de provincieraad de begroting voor het komende jaar goedgekeurd. Het meest omstreden punt in die begroting, de belasting op tweede verblijven, werd ook aanvaard. Over de gehele provincie zijn er ongeveer 80.000 tweede verblijven. Daarvoor moeten de eigenaars vanaf begin 2008 nu jaarlijks 100 euro betalen.

De belasting op tweede verblijven kende de afgelopen maanden veel tegenstand. De kustburgemeesters waren tegen uit vrees een deel vakantiegangers te verliezen. Toch hield het provinciebestuur voet bij stuk en noemt de belasting aanvaardbaar. De provincie vermeldt daarbij haar investeringen aan de kust.

De gemeenteraad van De Haan keurde ook juist een taks op tweede verblijven goed., tezamen met andere belastingsverhogingen. Volgens de oppositie van De Haan is dit een hypocriete daad. De gemeenteraad protesteerde immers zelf tegen de belasting die de provincieraad uiteindelijk doorvoerde en kiest er nu voor zelf een soortgelijke belasting te heffen. (LD)

Posted in immobiliën, wonen | No Comments »

Opgeruimd huis geeft zen-gevoel

Posted by marcho on 17th September 2007

Een opgeruimd huis is één van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen ontspannen. Tachtig procent van de vrouwen is het daarmee eens. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête van het parfummerk Ambi Pur Puresse. Zestig procent van de ondervraagden gaf daarbij aan dat geuren helpen om thuis tot rust te komen. Ook bleek dat rommel in huis een grote bron van irritatie vormt.

Tweederde van de ondervraagden zegt rustig te worden door regelmatig het huis op te ruimen. Anderzijds zegt één vijfde van de vrouwen voor het laatst twee tot vier jaar geleden een grondige opruimactie te hebben gehouden. Toch vormt rommel in huis bij veel Nederlandse vrouwen een grote bron van irritatie. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen zegt zelfs stress te ervaren door rommel in huis.

De Nederlandse vrouwen ergeren zich het meest aan ongeopende post en administratie (36 procent), gevolgd door vuile was (28 procent) en tassen (15 procent). Ruim 20 procent van de vrouwen zegt thuis rust te scheppen door ervoor te zorgen dat het thuis lekker ruikt. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen gebruikt wel eens een huisparfum. Lichte, subtiele geuren zijn hierbij favoriet.

Uit het onderzoek bleek verder dat ruim de helft van de ondervraagden in zijn volgend huis graag een strakke inrichting wil met weinig meubels. De woonkamer is de meest genoemde plek om tot rust te komen. Een opgeruimd huis leidt tot een zen-gevoel, een ervaren van een evenwicht tussen lichaam en geest.

Posted in wonen | No Comments »

Bouw Diener-torens gestart

Posted by marcho on 4th September 2007

Aan het Antwerpse Kattendijkdok is gestart met de bouw van de eerste twee torens. In de lente van 2009 moeten op het Eilandje twee spiegelglazen woonblokken komen. Tegen 2013 moeten er daar nog eens zes bijkomen. De eerste twee torens zijn kopieën van elkaar en zijn ontworpen door de Baselse architect Roger Diener. Op dit ogenblik zijn al dertig procent van de appartementen in de betrokken torens verkocht.

Ook de volgende vier torens zijn telkens tweelingen, respectievelijk ontworpen door de Londense architect David Chipperfield en het Zürichse architectenduo Annette Gigon en Mike Guyer. De twee middelste torens zullen vermoedelijk bestemd worden voor de vestiging van een hotel en kantoren. Voor een appartement van zeventig vierkante meter met één slaapkamer wordt een prijs van 175.000 euro gevraagd.

De bouw van de luxueuze torens maakt deel uit van een bredere opwaardering van het Eilandje. De wijk krijgt een groene zone en probeert winkels en restaurantjes aan te trekken. De start van de werkzaamheden moet volgens de projectleiders vertrouwen geven aan de eigenaars en aan eventuele geïnteresseerden. “Nu kunnen we echt bewijzen dat het project ook effectief tot stand zal komen,” luidt het.

Posted in stedenbouw, wonen | No Comments »

Vlaming toont hoe hij woont

Posted by marcho on 2nd September 2007

Op zondag 9 september vindt de negentiende Open Monumentendag Vlaanderen plaats. Onder het thema ‘Toon mij hoe je woont’ wil de feestdag van het onroerend erfgoed laten zien hoe en waar mensen door de eeuwen heen een thuis hebben gebouwd. Maar het moet meer worden dan louter huisjes kijken. In totaal nemen aan deze editie 210 steden en gemeenten deel met 650 gebouwen en 430 activiteiten.

“Elk jaar zoeken we een origineel thema zodat het publiek niet alleen vrij de gebouwen kan bezoeken, maar ook een nieuw verhaal te horen krijgt,” benadrukt voorzitter Piet Jaspaert. “Dit jaar is de rode draad de Vlaamse wooncultuur door de eeuwen heen. Dat levert niet alleen een selectie aan weelderige herenhuizen en stadspaleizen op, maar ook een kennismaking met de geschiedenis van het sociale wonen.”

Opvallend is de aandacht voor het sociaal wonen van de middeleeuwse godshuizen, waar mensen die dat nodig hadden konden wonen, tot de tuin– en sociale woonwijken uit de 20ste eeuw. Ook het varend erfgoed behoort tot het onroerend erfgoed en is dit jaar relatief goed vertegenwoordigd met een aantal woonboten. Erfgoedwandelingen en -fietstochten volgen interessante routes tussen monumenten.

Ter plekke kunnen tentoonstellingen en lezingen bijgewoond worden. Een opmerkelijke locatieproject is het samenbrengen van erfgoed en theater. Regisseur en acteur Stefan Perceval voert in een woning in de Kerkstraat in Borgerhout ‘Mijn Hart’ op. Aan de hand van anekdotes over de vroegere bewoners leidt Perceval de bezoeker ook rond door de ruimtes van het pand.

Een aantal aanbevolen locaties zijn alvast de Unitas tuinwijk in Deurne, het Kasteel van Poeke in Aalter, het voormalig Koninlijk Paleis in Antwerpen, de ingenieurswoning La Mine Colline in Genk, de atelietflat Jozef Peeters in Antwerpen, het Monnikkenhof in Heks, de woonwagens van pan in Ename-Oudenaarde, de Abdij van Park in Leuven, het geboortehuis van Guido Gezelle in Brugge en het klooster van Werken in Kortemark.

Met de Monumentenpas van de Lijn kan voor 2,5 euro heel Vlaanderen doorkruist worden. In een negental steden worden gratis Monumentenbussen ingelegd. Meer informatie kan verkregen worden via de website www.openmonumenten.be. Bij de toeristische diensten en bibliotheken kunnen gratis brochures verkregen worden. (dmw)

Posted in architectuur, wonen | No Comments »

Doel mag sloophamer verwachten

Posted by marcho on 16th August 2007

De Maatschappij voor Grond en Industrialisatiebeleid Linkerscheldeoever heeft een sloopaanvraag ingediend voor veertig woningen in Doel. Vorig jaar werden ook al 42 woningen in het dorp afgebroken. De Vlaamse regering wil dat er tegen eind dit jaar 126 woningen gesloopt zijn. Elke woning die leegstaat of vrijkomt, wordt afgebroken. Vlaams Belang verzet zich tegen de afbraak.

Voor 28 woningen werd reeds een gunstig advies verleend door het gemeentebestuur. Voor de andere woningen ontbreekt nog het technisch verslag of een bijkomend advies. Volgens burgemeester Marc Van de Vijver maakt de afbraak van de woningen deel uit van het actieplan van de regering. Die heeft beslist dat het woonrecht in 2009 afloopt en alle woningen, met uitzondering van enkele monumenten zoals de kerk en de molen, gesloopt mogen worden.

Onder de bedreigde woningen bevinden zich volgens Vlaams Belang Beveren heel wat waardevolle gebouwen. Een aantal van de panden werd ook opgenomen in een erfgoedgids met vermelding van hun karakteristieke eigenschappen. Voor deze woningen werd een bijkomend advies aan Monumenten en Landschappen gevraagd. Het Vlaams Belang is tegenstander van de afbraakpolitiek, want de kans is volgens de partij groot dat er geen verdere havenuitbreiding komt.

Posted in stedenbouw, wonen | No Comments »