handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Schreuderprijs van distilleerderij Nolet

Posted by marcho on March 13th, 2008

In Nederland is de Schreuderprijs toegekend aan het uitbreidingsproject van ‘Distilleerderij Nolet ‘ uit Schiedam. Het prijzengeld omvatte een som van 25.000 euro en zal in het geheel van het concept worden besteed aan research naar het ondergronds bouwen. Het bedrijf kreeg de prijs voor de aanleg van een tunnel tussen de bottel- en expeditiehal in de binnenstad en het logistieke centrum aan de overzijde van de Buitenhaven.

Distilleerderij Nolet uit Schiedam is één van de weinig overgebleven stokerijen. Het familiale bedrijf werd 1691 opgericht en kende een forse groei, dank zij de productie van ‘Ketel One Vodka’ in de Verenigde Staten. Omwille van de ligging van de distilleerderij was de uitbreiding niet eenvoudig te realiseren. Maar uiteindelijk werd gekozen voor het onderbrengen van de verzending en de opslagplaats aan de andere zijde van de Buitenhaven.

Dankzij een lopende band in de tunnel worden grondstoffen van het distributiecentrum naar de distilleerderij vervoerd. De eindproducten, complete pallets met onder andere flessen jenever en wodka, gaan via dezelfde tunnel in de andere richting. De tweejaarlijkse Schreudersprijs wordt uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders en is bedoeld om het ondergronds bouwen in Nederland te stimuleren. (HJL)