Posted by marcho on 30th June 2007
Na tientallen jaren is er eindelijk een doorbraak geforceerd voor het Lorette-klooster, één van de grootste stadskankers in Mechelen. Twee investeerders hebben samen een bouwaanvraag ingediend. Volgens Karel Geys, de Mechelse schepen voor stadsvernieuwing, hoopt dat de bouwvergunning in oktober rond kan zijn. De werken zijn een project van het Antwerpse First Immo en het Mechelse City II Site.
First Immo uit Antwerpen verbouwt het Loretteklooster in de Begijnenstraat tot achttien kloosterlofts. Maar de grootste en meest moeilijke opdracht wacht het Mechelse City II Site in de Drabstraat. De beschermde panden het Hooghuys en ‘t Sweert moeten bewaard blijven. ’t Sweert is vooral belangrijk omwille van zijn drie waardevolle historische puntgevels. Die zijn vanaf de straat echter niet te zien.
Het project krijgt een subsidie van 250.000 euro van het Fonds voor Grootstedenbeleid. In ‘t Sweert komen drie woningen. Rechts ervan wordt enkel de gevel behouden. Erachter verrijst een nieuwbouw. Links van het historische pand komt een volledige nieuwbouw, telkens met drie wooneenheden. In het binnengebied leggen de promotoren twee stadstuinen aan en ondergronds een garage voor 31 wagens. Ook de wandelgang naast geschenkenwinkel Pâté du Chef wordt opnieuw opengesteld.
Posted in stedenbouw | No Comments »
Posted by marcho on 30th June 2007
De consumenten gaan massaal op zoek naar de voordeligste energieleverancier via het internet. Dat blijkt uit vaststellingen van de verbruikersorganisatie Test-Aankoop en de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Deze evolutie is volgens ingewijden vooral het gevolg van het feit dat Electrabel zopas een verhoging van de gastarief met 20 procent aankondigde.
De tarievensimulator van Test-Aankoop ontvang dagelijks honderd keer meer bezoekers dan vroeger. Luminus, concurrent van Electrabel, mocht een vertienvoudiging van het aantal online afgesloten contracten optekenen. Ook de energiewaakhond VREG zag volgens een woordvoerder de voorbije dagen een constante activiteit op zijn website, wat een signaal is dat mensen op zoek zijn naar informatie.
Vorige week kondigde Electrabel, de gasleverancier van zeven op de tien gezinnen, een prijsverhoging van 20 procent aan. Die aankondiging werd echter gevolgd door een storm van protest, waarna de voormalige monopolist op zijn beslissing terugkwam en de verhoging terugschroefde tot 3 procent. Maar ook daarna bleven de Vlamingen massaal zoeken naar het goedkoopste tarief.
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 30th June 2007
Belwind, een onderdeel van de Nederlandse groenestroomgroep Econcern, mag op de Bligh Bank, een zandbank op 46 kilometer voor de kust van Oostende, een windmolenpark neerzetten..De regering heeft daartoe een concessie verleend. Het windpark van Belwind is het derde offshore windproject dat de volgende jaren voor de Belgische kust zal worden uitgebouwd.
Belwind wil op de Bligh Bank een park van 330 megawatt bouwen. In totaal gaat het om 66 windturbines van elk 5 megawatt. Met het project is een investering voorzien van meer dan 800 miljoen euro. Het windmolenpark moeten energie levering voor een equivalent van 350.000 gezinnen. De bouwwerken zullen ten vroegste in 2010 starten en zouden ruim één jaar in beslag nemen.
Het is onmogelijk om eerder van start te gaan. Dat is het gevolg van het succes van windenergie. Windturbineproducenten en specialisten in maritieme bouwwerken zitten immers met overvolle orderboekjes. Daardoor kan de levertermijn oplopen tot anderhalf jaar. Belwind verwacht dat de vergunningsfase volgend jaar kan worden afgerond. Dan volgen de onderhandelingen met de banken en moeten de bestellingen geplaatst worden.
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 28th June 2007
De Martin Luther King Memorial Library wordt met afbraak bedreigd. Het complex ligt in één van de belangrijkse vastgoedbuurten van de Amerikaanse hoofdstad Washington en door jarenlange verwaarlozing zwaar verkommerd. Monumentenbeschermers vrezen dat het complex zal verkocht worden aan de projectontwikkelaar, waarna het zou met afbraak bedreigd zou kunnen worden.
In de gemeenteraad van Washington werd vorig jaar voorgesteld om de Martin Luther King Memorial Library te verkopen en elders een nieuw complex op te trekken. Het voorstel werd toen met een krappe meerderheid van één stem verworpen. Drie organisaties willen het 35 jaar oude gebouw nu laten herkennen als historisch monument. Daarbij wordt opgemerkt dat het complex een typisch voorbeeld is van de moderne designstijl.
Volgens een aantal historici wordt de moderne architectuur in de Verenigde Staten teveel afgebroken, zonder dat daarbij aandacht wordt besteed aan zijn plaats in de architectuurgeschiedenis. Volgens de organisatie World Monuments Fund (WMF) is de moderne architectuur een bedreigde soort geworden. Vermoed wordt dat ongeveer zestig procent van de Amerikaanse gebouwen uit het midden van de twintigste eeuw beïnvloed is door de moderne stijl.
Opgemerkt wordt dat in bijna elke Amerikaanse stad een modern gebouw dreigt afgebroken te worden of op een ongepaste manier te worden gerestaureerd. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de Riverview High School in Sarasota (Florida) uit 1957 van Paul Rudolph en de Grosse Pointe Public Library in Grosse Pointe Farms (Michigan) uit 1953, ontworpen door Marcel Breur. Ook het lot van het stadhuis van Boston (1962) is onzeker.
De Martin Luther King Library werd in 1968 ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe, één van de belangrijkste architecten van het modernisme. Volgens critici is het gebouw echter niet energievriendelijk. “In de zomer wordt het gebouw een gigantische drukkookpan, waardoor zeldzame documenten en foto’s worden vernietigd,” wordt er opgemerkt. “Het is ook niet aangenaam voor het personeel.”
De restauratie van de Martin Luther King Library zou ongeveer 275 miljoen dollar kosten, ongeveer 0,5 miljoen meer dan een nieuwbouw. Het complex is echter de enige creatie van Ludwig Mies van der Rohe die in Washington kan teruggevonden worden. Indien het complex toch beschermd wordt, is het niet zeker dat de bibliotheek er zal blijven. Er wordt gesproken over een kantoorbestemming of een afdeling van het Smithsonian-instituut.
Posted in architectuur, monumentenzorg | No Comments »
Posted by marcho on 28th June 2007
Het Brusselse art-decopand Villa Empain wordt na tien jaar leegstand gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat. Bovendien wordt het pand een publiek museum. Dat moet aandacht besteden aan de dialoog tussen het oosten en het westen. De restauratie van het complex zal ruim vier miljoen euro kosten. Het pand is nu in het bezit van een stichting van de industrieel Jean Boghossian.
De Villa Empain werd op vraag van de Brusselse industrietelg Louis Empain ontworpen door de gereputeerde Zwitserse architect Michel Polak. Eerder al had hij ook de plannen voor het Résidence Palace (1923), het Hôtel Plaza (1928) en de hoofdzetel van Electrabel (1928) uitgetekend. De werkzaamheden aan de Villa Empain, gelegen aan de Franklin Rooseveltlaan langs het Terkamerenbos, begonnen in 1931.
Louis Empain was de zoon van industrieel Edouard Empain, die fortuin had vergaard met zijn activiteiten in de elektriciteit, transport, onroerend goed en ijzer. Maar de bouwheer schonk de Villa Empain al na korte tijd aan de nabijgelegen kunstopleiding La Cambre. Directeur Henri Van de Velde mocht er een museum voor toegepaste kunst maken. Maar door het uitbreken van de tweede wereldoorlog kwam van die plannen niets in huis.
Na de tweede wereldoorlog wou de Belgische overheid de Villa Empain ter beschikking stellen van de Sovjet-Unie, die er zijn ambassade zou mogen onderbrengen. Daar was Louis Empain het echter niet meer akkoord en spande een proces in tegen de Belgische Staat. De rechter wees het pand opnieuw toe aan de oorspronkelijke eigenaar, die het in de jaren zeventig verkocht aan een aantal zakenlui.
In de loop van de volgende decennia veranderde de Villa Empain verscheidene keren van eigenaar. Eerder dit jaar kwam het pand in handen van de Fondation Boghossian. De Villa Empain is ook beschermd. De restauratie moet het monument in zijn oorspronkelijk staat herstellen. Daarvoor wordt beroep gedaan op architect Francis Metzger, die eerder al het Maison Autrique van Horta, het Maison Delune, de Bibliotheek Solvay en het Centraal Station van Brussel restaureerde.
Posted in architectuur, monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 26th June 2007
Stroomproducent Electrabel heeft in Portugal een windmolenpark van 32 megawatt overgenomen. Het park ligt in Serra do Ralo (Midden-Portugal) en was in handen van de Spaanse turbinefabrikant Gamesa. Met de transactie is een bedrag van € 55 miljoen. Het park telt 16 turbines van 2 megawatt en zal ruim 107 gigawattuur groene stroom produceren. Dat komt overeen met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 30.000 gezinnen.
Eerder kocht Electrabel ook al een windturbinepark van 80 megawatt van Gamesa. Electrabel wil op termijn ruim 214 megawatt windenergiecapaciteit overnemen van Gamesa. De overnames passen in een samenwerkingsakkoord tussen beide bedrijven. Electrabel gaat op termijn voor ruim 214 megawatt aan windenergiecapaciteit overnemen van Gamesa. Door de nieuwe overname neemt de totale windenergiecapaciteit van Electrabel toe tot 450 megawatt.
Het bedrijf Air Energy uit Waver start met de bouw van een windmolenpark in het Henegouwse Pont-a-Celles. Het nieuwe park moet klaar zijn tegen begin volgend jaar. Het park krijgt een piekvermogen van 16 megawatt en moet jaarlijks 36.000 megawattuur produceren. Daarmee moeten 9.000 gezinnen van elektriciteit voorzien kunnen worden. Het park bestaat uit acht windturbines.
Air Energy heeft daarnaast ook procedures gestart voor de bouw van een nieuw windmolenpark in Soignies. Dat moet uiteindelijk zeven windturbines krijgen met een piekvermogen van 21 megawatt. In Perwijs wil Air Energy zijn bestaand park uitbouwen met twee extra turbines. Financiële details werden niet bekend gemaakt.
Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »
Posted by marcho on 26th June 2007
De vastgoedgroep Atenor heeft zijn President-project, een Luxemburgs kantoorcomplex, verkocht aan het Duitse fonds CGI. Met de transactie is een bedrag van 215 miljoen euro gemoeid. De verkoop levert Atenor een winst op van minstens 80 miljoen euro. Het President-complex heeft een oppervlakte van 1,35 hectare en is gelegen op het Kirchberg-plateau in Luxemburg-stad.
Het project behelst drie gebouwen, goed voor 30.000 vierkante meter kantoren en 330 vierkante meter winkels. Het gebouw zou eind volgend jaar in gebruik genomen moeten kunnen worden. Het Presidentproject is na Pixel en IEK het derde Luxemburgse project dat Atenor van de hand doet. De vastgoedgroep wil die extra middelen investeren in nieuwe projecten op de Luxemburgse vastgoedmarkt.
CGI betaalde reeds een eerste schijf van de overnameprijs. Als gevolg verhoogt Atenor zijn kas met 53 miljoen euro en daalt de schuld met 15,5 miljoen. De rest van het bedrag wordt betaald naarmate de werken vorderen. De bouwwerken kunnen onmiddellijk van start gaan. Daardoor zou het complex eind volgend jaar of begin 2009 in gebruik genomen kunnen worden.
Posted in immobiliën | No Comments »
Posted by marcho on 26th June 2007
Senior Living Group (SLG), eigenaar en beheerder van rusthuizen, verwacht dit jaar zes tot tien vestigingen over te nemen. Daardoor krijgt de groep 700 extra bedden. SLG is een dochter van Waterland Private Equity, dat nog drie andere Belgische bedrijven in zijn portefeuille heeft. SLG begon in Aartselaar met twee rusthuizen, maar beheert nu acht locaties met een capaciteit van 1.200 bedden en een omzet van 32 miljoen euro.
SLG richt zicht op kwalitatief hoogstaande huizen. Waterland Private Equity mikt ook op de vrijetijdssector en diensten die ondernemingen op particulieren inkopen, zoals de uitvaartgroep Sophia en de fitnessketen Health City. Health City is voortaan, na de overname van LA Gym en Sportopolis en de opening van tien nieuwe fitnessclubs, het nummer twee op de Belgische fitnessmarkt.
De rusthuizenmarkt in België telt 110.000 erkende bedden. De overheid controleert er een derde van via de OCMW’s. De christelijke organisatie Caritas is even belangrijk. De rest van de markt zit in privéhanden en is versnipperd. SLG is in dat laatste segment actief en focust qua accommodatie en zorg op kwalitatief hoogstaande huizen. Waterland heeft ook overnameplannen voor de uitgever Indicator en de orthopediespecialist Ortec, waarin het onlangs investeerde.
Posted in immobiliën | No Comments »
Posted by marcho on 26th June 2007
De vastgoedbevak Cofinimmo investeert 105,9 miljoen euro in vijftien rusthuizen in Vlaams-Brabant en Antwerpen. De rusthuizen vertegenwoordigen na de transactie 9 procent van de totale activa van Cofinimmo. De transactie wordt gerealiseerd door de overname van Groep Van den Brande, eigenaar van negen rusthuizen en een grondreserve van 25 hectaren. Die grondreserve zal dienen voor de bouw of de uitbreiding van minstens zes rusthuizen.
De huidige rusthuizen tellen 809 erkende bedden en vertegenwoordigen een totale bovengrondse oppervlakte van 46 000 vierkante meter. Verder bekijkt Cofinimmo overnamedossiers voor een totaal van 1 miljard euro. Serge Fautré, gedelegeerd bestuurder van de vastgoedbevak, zegt dat dit kadert in het streven van Cofinimmo om een snellere groei te realiseren.
Volgens Fautré heeft Cofinimmo verder ook grote ambities in de sociale woningbouw. In het buitenland zal het bovendien ook niet bij het bod op het Luxemburgse Immo Croissance blijven. Cofinimmo is vandaag de 31ste vastgoedgroep van Europa. Dat is tien plaatsen lager dan vijf jaar geleden. Het is volgens Fautré noodzakelijk dat Cofinimmo de schaalvergroting in de vastgoedsector volgt.
Cofinimmo is ook gevraagd het vastgoed van Kinepolis te bekijken, maar Fautré zegt te twijfelen dat de filmmarkt gunstig zal blijven evolueren. Ook vreest hij dat een filmcomplex niet omgevormd kan worden tot een echt retailcentrum.
Posted in immobiliën | No Comments »
Posted by marcho on 26th June 2007
Vastgoedbevak Cofinimmo neemt een kantorenproject aan het Antwerpse Eilandje over. De investeringswaarde van het project bedraagt ongeveer 25 miljoen euro. Cofinimmo neemt alle aandelen over van de vennootschap Amca, eigenaar van een terrein aan de Noorderplaats. Op het terrein wordt een kantoorgebouw van ongeveer 10.000 vierkante meter gebouwd. Er komen ook 200 parkings.
Het gebouw vormt het sluitstuk van een groter project met kantoorgebouwen, luxe appartementen en een hotel. Cofinimmo denkt op het gebouw – de Avenue – een huurrendement tussen 6,1 en 7,11 procent te kunnen halen. Het gebouw zou opgeleverd worden in 2009. Dan zou Cofinimmo de vennootschap Amca ook effectief overnemen. Het complex is het sluitstuk van een groter project met kantoorgebouwen, luxe appartementen en een hotel.
Het gebouw, dat zeven verdiepingen zal tellen, zal volgens Cofinimmo functioneel en zeer modern zijn. “Het zal uitgerust zijn met alle geavanceerde technologieën en optimale energieprestaties garanderen,” aldus de vastgoedbevak. “De site is gelegen tussen het centrum van de stad en de haven en is zeer toegankelijk vanaf de Antwerpse Ring, de Waaslandtunnel en het centrum.”
Posted in immobiliën | No Comments »