Wonen is Kiev is onbetaalbaar
Posted by marcho on 21st January 2007
De meesten verwachten ongetwijfeld dat Praag, Warschau of zelfs de Baltische staten van het voormalige Oostblok de duurste regio’s zijn om te wonen. Maar in realiteit blijkt de Oekraiense hoofdstad Kiev de duurste stad van Oost-Europa te zijn. Daar zijn de vastgoedprijzen tijdens de laatste twee maand van het voorbije jaar met tien tot vijfentwintig procent gestegen.
“Kiev lijkt wel één grote bouwwerf,” stelt BBC News. Eén van de grote bouwprojecten is het Triumph-appartementencomplex, dat voozien zal worden van een zwempad, een ontspanningscentrum en een ondergrondse parking. Het duurt nog enkele maanden vooraleer het gebouw klaar zal zijn, maar toch is het nu al grotendeels verkocht.
De appartementen worden als een betonnen casco opgeleverd en de bewoners moeten zelf instaan voor de vloeren en deuren en de muren afwerken, maar toch kost een flat met drie slaapkamers ongeveer één miljoen dollar. Dat is ongeveer drie keer meer dan de prijs van twee jaar geleden. Kiev is nu duurder geworden dan een aantal EU-steden, zoals Amsterdam.
“Het is verbazend,” vertelde Tanya Plemenyuk van NAI Pickard Commercial Real Estate Services aan de BBC. “Kiev beleeft een echte immobilienboom. Ikzelf kocht drie jaar geleden een flat voor 30.000 dollar. Die is nu 200.000 dollar waard.” Een gedeelte van de groei wordt veroorzaakt door de hogere lonen van de economische groei, waardoor de bouwsector de vraag al lang niet meer kan volgen.
“De bewoners willen weg uit hun oude Sovjet-woningen en streven naar een comfortabeler woonst,” vertelde ook Jaroslav Kinach van de projectontwikkelaar XXI Century Investments. “Bovendien hebben de Oekraieners weinig vertrouwen in de bankwereld en zien de vastgoedsector als een middel om hun spaargelden te beleggen.”
Maar daarnaast is er ook de nieuwe klasse van superrijke Oekraieners, die manieren zoeken om hun geld te investeren. Het gaat daarbij om een kleine, maar waanzinnig rijke groep zakenlui die bijzonder goed geboerd hebben na de instorting van de Sovjet-Unie en meestal actief zijn in traditionele industrieen, zoals de staalproductie.
De grote drijfkracht achter de vastgoedgroei is echter speculatie. Investeerders kopen massaal nieuwe flats op, maar laten ze onafgewerkt en leeg staan.Daardoor creeren ze een onevenwicht susen vraag en aanbod. De duurste locaties zijn daardoor opgeleopen tot 25.000 dollar per vierkante meter. Ondanks die fabelachtige sommen, blijft Oekraiene nog altijd één van de armste landen van Europa. Het gemiddelde loon in Kiev bedraagt ongeveer 200 dollar per maand.
Posted in stedenbouw | No Comments »