handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for March, 2007

Historisch centrum Havana ter dood veroordeeld

Posted by marcho on 25th March 2007

De Cubaanse architectuur heeft veel te danken aan het communistisch regime van Fidel Castro, die er bijna een halve eeuw lang in geslaagd is om de eclectische architectuur van Havana te vrijwaren voor het vernielend werk van projectontwikkelaars en hun bulldozers, maar nu lijkt de neo-barok en art deco van de Cubaanse hoofdstad door gebrek aan onderhoud alsnog vernietigd te worden.

“Tientallen koloniale gebouwen en schitterende pleintjes van het oude Havana werden gerestaureerd sinds ze in 1982 door de Unesco werden opgenomen in zijn cultureel werelderfgoed,” aldus het persbureau Reuters. “Maar de rest van de stad lijkt helemaal in puin te vallen. Een groot gedeelte van 2,2 miljoen inwoners van Havana leven in zwaar onderkomen huizen.”

“De situatie is bijzonder kritiek geworden,” voert ook de toonaangevende Cubaanse architect Mario Coyula aan. “Er zijn stadsdelen waar om de paar dagen een gebouw instort. Er is een enorme overbevolking.” Hij vreest zelfs dat de architecturale schoonheid van Havana voor altijd verloren zal zijn. Veel huizen die gebouwd werden in de jaren twintig en dertig hebben zelfs geen basissanitair.

Zelfs het beroemde restaurant La Guarida, ingericht op de bovenste verdieping van een koloniaal herenhuis uit 1913 van een suikerbaron, ontsnapt volgens het persbureau niet aan de verloedering. “De rest van het pand is herworden tot een woonkazerne, waar dertig families de vroegere kamers met hoge plafonds hervormd hebben tot kleine tweekamerflats,” merkt Reuters nog op.

Volgens specialisten zou het renoveren van Havana zoveel kosten dat afbraak in veel gevallen onvermijdelijk is geworden. Volgens een aantal Cubanen verkeert vijftien procent van de woningen in erbarmelijke staat. “Niemand weet hoe ze nodig blijven staan,” aldus een anonieme ambtenaar. “Het is een mirakel dat ze niet zijn ingestort.” Maar toch geloven velen dat hun wijken nog gered zullen kunnen worden.

Volgens officiële Cubaanse cijfers heeft het land een tekort aan 400.000 huizen, terwijl 43 procent van de woningen herstellingen nodig hebben. Vorig jaar werden 110.000 nieuwe woongelegenheden gebouwd. Dat is drie keer meer dan het jaar voordien, maar nog altijd 40.000 minder dan was gepland. De woonproblematiek verergerde toen de Sovjet-Unie instortte en Cuba meteen zijn grootste bondgenoot kwijtraakte.

Volgens architect Coyula heeft de regering van Fidel Castro de woonproblematiek nooit echte prioriteit gegeven en werd er voorkeur gegeven aan projecten rond gezondheid, opvoeding en industriële ontwikkeling.

Posted in monumentenzorg, stedenbouw | No Comments »

Ghent Marriott opent zijn deuren

Posted by marcho on 25th March 2007

Aan de Korenlei in Gent heeft het Marriott Hotel zijn deuren geopend. Het is het tweede viersterrenhotel van Gent en telt 150 kamers, waarvan één presidentiële suite, negen junior suites en drie suites die in de gerestaureerde 16de-eeuwse huizen zijn ondergebracht. Architect is Willy Verstraete, die onder meer ook instond voor het Vlaams Parlement, het Novotel en de renovatie van de Handelsbeurs.

Het hotel is honderd procent rookvrij. “Dit is een Amerikaanse keten en op korte termijn zullen ook de andere hotels hiernaar evolueren,” aldus de uitbaters. Verder wordt aangestipt dat men het concept van het Marriott nergens anders in het hart van Gent aantreft. Het hotel wil zowel de zakenman als de cultuurtoerist aantrekken, maar zegt zich niet te richten op busladingen massatoeristen.

De uitbaters voeren aan dan het hotel zich ook op de Gentenaar zelf wil richten. Het restaurant Korenhuis en de loungebar staan ook open voor niet-hotelgasten, net zoals de lobby. Het Korenhuis heeft een jonge chef-kok die in prestigieuze hotelkeukens van Londen en Zuid-Afrika heeft gestaan. Daarnaast staan er ook zeven vergaderzalen ter beschikking.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Schitterende architectuur van de nacht

Posted by marcho on 25th March 2007

In het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam loopt nog tot zondag 6 mei de tentoonstelling ‘Architectuur van de nacht – Schitterende gebouwen’. Daarmee wordt de aandacht gevraagd voor de verlichte maquettes, kunstwerken, foto’s, tekeningen en teksten die de geschiedenis vertellen van de invloed van kunstlicht op onze nachtelijke beleving van architectuur.

“We zijn gewend architectuur te bekijken bij daglicht,” aldus curator Saskia van Stein. “Maar de afgelopen honderd jaar zijn architecten steeds meer rekening gaan houden met de nachtelijke uitstraling van een gebouw. Tegenwoordig maken veel architecten zelfs een apart ontwerp voor de gevel in de nacht. De ontwikkeling in de lichttechniek maakt steeds weer nieuwe betoverende gevels mogelijk.”

De wereldtentoonstellingen, waar de nieuwste technische snufjes aan een groot publiek werden getoond, hebben volgens het NAI hierin altijd een belangrijke rol gespeeld. “Aan het begin van de twintigste eeuw maakten lichtontwerpers met de gloednieuwe gloeilamp dramatische choreografieën voor monumentale gebouwen,” wordt er opgemerkt. “André Granet maakte met zijn kennis van decorverlichting voor theaters verschillende lichtchoreografieën voor de Eiffeltoren.”

In de jaren twintig en dertig zorgden nieuwe constructies van glas, staal en beton ervoor dat de ruimtes in gebouwen overdag veel daglicht binnenlieten, maar ‘s nachts een prachtige uitstraling hadden naar buiten door de grote verlichte ramen. Ludwig Mies van der Rohe was één van de eersten die dit principe toepaste. Pas in de jaren zeventig kwam er een grote wending in de gevelverlichting. De uitvinding van de led (light emitting diode) maakte het mogelijk dat de huid van een gebouw zelf de lichtbron werd.

Posted in architectuur | No Comments »

Studenten buigen zich over Dossinkazerne

Posted by marcho on 25th March 2007

De Sint-Lucas Architectuurhogeschool zou graag betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van de Dossinkazerne in Mechelen. In dat kader daarvan werd onder leiding van Vlaams bouwmeester Marcel Smets een internationale workshop gehouden voor een groep van 148 studenten. Bij de uiteindelijke plannen zou Sint-Lucas de ideeën deze studenten graag eveneens willen voorleggen.

Er wordt al jaren geredetwist over de Mechelse Dossinkazerne. Het is de bedoeling om er een holocaustmuseum in te rechten, maar de concrete invulling is nog ver van duidelijk. Daarom bracht Marcel Smets een aantal studenten samen om na te denken over de toekomst van de Dossinkazerne. Ze zochten ook een antwoord op de vraag welke toekomst weggelegd is voor herdenkingsplaatsen en cultureel erfgoed.

Bij de behandelde thema’s stonden de holocaust en het racisme centraal. De Dossinkazerne in Mechelen is één van de belangrijkste gebouwen in de Belgische oorlogsgeschiedenis. Vanuit de kazerne werden tijdens de tweede wereldoorlog 27.257 joden en 351 zigeuners naar Auschwitz gedeporteerd. Sinds 1995 is het Joods Museum van Deportatie en Verzet er gevestigd.

In 2001 opperde toenmalig Vlaams minister-president Patrick Dewael als eerste dat Vlaanderen een eigen holocaustmuseum zou moeten hebben. Zijn opvolger Yves Leterme pikte het idee terug op en zette zich verder in voor een Vlaams holocaustmuseum. De invulling daarvan is niet eenvoudig. Sommigen zien het museum liever ingericht in een breder kader dan alleen de geschiedenis.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Den Haag start bouw Nautisch Centrum

Posted by marcho on 25th March 2007

Eind deze maand wordt in Den Haag gestart met de bouw van de eerste fase van het Nautisch Centrum. De Jachtwerf is een maritiem bedrijfsverzamelgebouw, bestaande uit watersport gerelateerde bedrijven en winkels. Het is de eerste fase uit een zeil- en leisure project dat in twee fases gerealiseerd wordt.

“Grofweg bestaat het plan voor het Nautisch Centrum uit vier delen,” benadrukte projectontwikkelaar Jean-Paul Malherbe al eerder. “Het oude hellingbedrijf willen we ombouwen tot een echte jachtwerf; een plek waar wordt gewerkt, omringd door kleine bedrijven die te maken hebben met de watersport. Ook de Koninklijke Nederlandse Watersport Vereniging wil er gaan zitten en er komen betere faciliteiten voor de passanten.”

Daarnaast zijn er twee grote gebouwen met 170 hotelappartementen. “Daarbij gokken we niet alleen op toeristen, maar ook op de mensen die bijvoorbeeld een maand aan de slag moeten bij Shell. Want een maand op een hotelkamer houdt niemand uit. Men wil toch iets meer.” Alles bij mekaar zou het project ongeveer 200 banen opleveren.” Het gaat daarbij om banen in de horeca en de schoonmaak, waardoor vooral laaggeschoolden aan de slag zouden kunnen.

Posted in stedenbouw | No Comments »

Ontwerp fietsbrug Spoor Noord toegekend

Posted by marcho on 25th March 2007

De jury van de Open Oproep voor de fietsbrug aan het Park Spoor Noord in Antwerpen besliste te kiezen voor een ontwerp van het bureau Ney & Partners. De fietsbrug aan de Noorderplaats in Antwerpen kadert in het project Park Spoor Noord. In het park worden over een lengte van 1,6 kilometer fiets- en wandelboulevards aangelegd.

De geplande brug ligt in het verlengde hiervan. Het is de ontbrekende schakel die het Park Spoor Noord via het Eilandje met de Scheldekaaien verbindt. Het betekent een nieuwe, vrije en veilige baan voor fietsers en voetgangers over de noordelijke as van de stad. De fietsbrug overspant de gehele breedte van de Leien en heeft daardoor alles in zich om een icoon en stadspoort te worden.

Volgens de jury beantwoordde de visie van Ney & Partners het best aan de voorwaarden die gesteld werden in de ontwerpvraag. De jury loofde vooral de grote icoon- en belevingswaarde van de brug. Het is een sculptuur die zowel overdag als ’s nachts een dynamische uitstraling geeft aan de Leien en de omliggende buurt.

De architectuur van de nieuwe fietsbrug is volgens de jury heel goed geïntegreerd in de nieuwbouwarchitectuur van zowel AMCA-sites als de nieuwe scholencampus van de Hogeschool Antwerpen. Met de nv AMCA wordt een overeenkomst ondertekend voor de aanlanding en de afwikkeling van de fietsbrug aan de westelijke zijde van de Leien. Voor de hellingsbaan aan de oostelijke zijde wordt nog onderhandeld.

Posted in openbare werken | No Comments »

Europa bouwt meer dan 500 hotels

Posted by marcho on 25th March 2007

Europa wordt overspoeld door een nieuwbouwgolf in de hotellerie. Na jaren van bescheiden groei profiteert Europa volgens het Amerikaanse bureau Lodging Econometrics van de expanderende wereldeconomie. De beschikbaarheid van investeringskapitaal is volgens de groep zonder voorgaande. De bloeiende toeristische industrie raakt bovendien op toeren.

Lodging Econometrics heeft in veertig Europese landen 513 hotelprojecten met 93.669 kamers in kaart gebracht. In 59 procent van de gevallen is de bouw al gestart. De volgende twaalf maanden wordt begonnen met nog eens 137 projecten met 26.989 kamers. In Europa heerst volgens Lodging Econometrics een attractief investeringsklimaat. Dat stimuleert tot sterke bouwactiviteiten.

Bovendien nemen de bezettingsgraden toe. De kamerprijzen stijgen. In veel belangrijke markten is een gebrek aan kamers ontstaan. De grootste bedrijvigheid in de hotelbranche tekent zich af bij in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje. Met 147 projecten in voorbereiding toont Groot-Brittannië zich het actiefste, onder meer met het oog op de Olympische Spelen van 2012.

Posted in bouw | No Comments »

Intervest Retail wil portefeuille verdubbelen

Posted by marcho on 25th March 2007

Intervest Retail wil op termijn zijn portefeuille uitbreiden tot 500 miljoen euro. Dat meldt de vastgoedbevak, die gespecialiseerd is in het beheer van winkelpanden, in zijn jaarbrochure. Eind vorig jaar had eind vorig jaar voor 281 miljoen euro gebouwen in portefeuille. Het belangrijkste onderdeel van de bevak wordt gevormd door het Factory Shopping Center in Messancy (Luxemburg).

In Messancy is een winkelcentrum uitgebouwd waar kledij die einde reeks is of licht beschadigd is, met belangrijke kortingen worden verkocht. Het Factory Shopping Center heeft een waarde van 29,4 miljoen euro, 10,6 procent van de totale portefeuille van Intervest Retail. Het gebouw zorgt echter ook voor de nodige problemen, want vorig jaar moest voor het complex een waardevermindering van 8,5 miljoen ingeschreven worden.

Het centrum heeft immers een onvoldoende omzet en krijgt ook minder klanten over de vloer dan oorspronkelijk was gehoopt. Daardoor liggen de huren ook lager, terwijl de marketing van Intervest Retail zware financiële instellingen vergt. Een verkoop van het complex is dan ook niet uitgesloten. Intervest Retail zegt in de toekomst vooral te willen groeien met doelgerichte investeringen.

Posted in immobiliën | No Comments »

Befimmo werkt aan kapitaalverhoging

Posted by marcho on 25th March 2007

Befimmo wil de volgende maanden een kapitaalverhoging doorvoeren van 200 miljoen euro tot 250 miljoen euro. De kapitaalverhoging zou tegen het begin van de zomervakantie moeten afgerond zijn. De vastgoedbevak, de tweede grootste van België, wil het extra geld gebruiken om zijn schuldgraad af te bouwen. Die kende vorig jaar een sterke groei door de overname van Fedimmo.

Een vastgoedbevak mag een maximale schuldgraad van 65 procent hebben. Befimmo zit op dit ogenblik aan 62 procent en wil die terugschroeven tot ongeveer 50 procent. Een definitief bedrag over de kapitaalverhoging zal in de nabije toekomst bekend gemaakt worden. Gehoopt wordt dat alles tegen het begin van de zomer afgerond zal kunnen worden.

Befimmo werd eind vorig jaar door de federale overheid geselecteerd om een belang van 90 procent in Fedimmo te nemen voor 576 miljoen euro, waardoor de schuldgraad steeg tot 62 procent. De kapitaalverhoging en herfinanciering moeten die opnieuw richting 50 procent brengen, zodat de bevak kan ingaan op nieuwe kansen. De overheid plant immers een nieuwe zogenaamde Fedimmo-verrichting om de begroting kunstmatig in evenwicht te helpen houden.

Posted in immobiliën | No Comments »

Leasinvest wil meer winkelpanden

Posted by marcho on 25th March 2007

De portefeuille van vastgoedbevak Leasinvest Real Estate moet op termijn voor 20 procent bestaan uit winkelpanden. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Jean-Louis Appelmans gezegd naar aanleiding van de presentatie van de halfjaarcijfers van Leasinvest. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de retailsector met een waarde van 35 miljoen ongeveer 7 procent van de totale portefeuille. Het grootste gedeelte wordt ingenomen door kantoorgebouwen (74 procent).

Daarnaast zijn er ook nog logistieke en semi-industriële gebouwen (19 procent). Op het vlak van winkelpanden bezit Leasinvest op dit ogenblik onder meer het Brixton Business Park in Zaventem en twee supermarkten in Luxemburg. Voor de uitbreiding wordt vooral gedacht aan baanwinkels. Er zijn volgens de vastgoedbevak nu eenmaal niet zoveel shoppingcentra in Belgie. Maar om de groeidoelstellingen te bereiken moet Leasinvest naar eigen zeggen winkelportefeuilles overnemen. “Wanneer men op eigen houtje baanwinkel na baanwinkel overneemt of start duurt het veel te lang eer men een kritische massa bereikt,” wordt er opgemerkt.

Leasinvest zag zijn nettowinst verbuddelen tot 17,9 miljoen euro, dankzij 9 miljoen euro meerwaarden op zijn portefeuille. De huurinkomsten klommen 81,5 procent tot 17 miljoen euro en de nettowinst verdubbelde naar 17,9 miljoen euro dankzij 9 miljoen euro meerwaarden op de portefeuille. De forse stijging was in belangrijke mate te danken aan de overname van Dexia Immo Lux (Leasinvest Immo Lux) en een deel van de vastgoedportefeuille van de Extensa groep. Naast de overnames, was er ook een verdere stijging van de bezettingsgraad tot 97 procent.

Posted in immobiliën | No Comments »