handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for the 'bouw' Category

Suzysite Buizingen wordt woongebied

Posted by marcho on 15th March 2008

De intercommunale Haviland start nog dit jaar met de bouw van nieuwe woningen op de vroegere site van de Suzy-fabriek in Buizingen. Er zullen 103 woningen worden gebouwd. De Suzyfabriek werd in november 1999 door een brand vernielde. Het bedrijf verhuisde zijn activiteiten daarna over de taalgrens. De terreinen werden in 2001 overgenomen door de intercommunale Haviland.

Het duurde tot 2004 voor alle puin van de brand was geruimd. Maar dit jaar zal de eerste steen worden gelegd van zeven sociale woningen. Nadien volgen er nog eens 46 sociale huurappartementen, 25 sociale koopwoningen en 25 sociale kavels. De sociale appartementen worden verhuurd door de Huisvestingsmaatschappij Halle-Zennevallei. Twee appartementen worden ingericht voor minder-validen.

Het bouwproject zal in twee fasen verlopen. Waar de vroegere wafelbakkerij stond, komen eerst zeven huizen langs een weg die leidt naar de later te bouwen 46 sociale huurappartementen. Tussen beide fases van het project is er geen autoverkeer mogelijk omdat een niveauverschil van 3,5 meter moet worden overbrugd. Hellende vlakken voor fietsers en voetgangers worden wel aangelegd.

Posted in bouw | No Comments »

Schreuderprijs van distilleerderij Nolet

Posted by marcho on 13th March 2008

In Nederland is de Schreuderprijs toegekend aan het uitbreidingsproject van ‘Distilleerderij Nolet ‘ uit Schiedam. Het prijzengeld omvatte een som van 25.000 euro en zal in het geheel van het concept worden besteed aan research naar het ondergronds bouwen. Het bedrijf kreeg de prijs voor de aanleg van een tunnel tussen de bottel- en expeditiehal in de binnenstad en het logistieke centrum aan de overzijde van de Buitenhaven.

Distilleerderij Nolet uit Schiedam is één van de weinig overgebleven stokerijen. Het familiale bedrijf werd 1691 opgericht en kende een forse groei, dank zij de productie van ‘Ketel One Vodka’ in de Verenigde Staten. Omwille van de ligging van de distilleerderij was de uitbreiding niet eenvoudig te realiseren. Maar uiteindelijk werd gekozen voor het onderbrengen van de verzending en de opslagplaats aan de andere zijde van de Buitenhaven.

Dankzij een lopende band in de tunnel worden grondstoffen van het distributiecentrum naar de distilleerderij vervoerd. De eindproducten, complete pallets met onder andere flessen jenever en wodka, gaan via dezelfde tunnel in de andere richting. De tweejaarlijkse Schreudersprijs wordt uitgereikt door de Stichting A.M. Schreuders en is bedoeld om het ondergronds bouwen in Nederland te stimuleren. (HJL)

Posted in bouw | No Comments »

Batibouw lokt 350.000 bezoekers

Posted by marcho on 11th March 2008

Ongeveer 350.000 mensen hebben dit jaar een bezoek gebracht aan de bouw- en verbouwbeurs Batibouw op de Heizel in Brussel. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen de beurs 361.644 geïnteresseerden lokte. De organisatoren zeggen tevreden te zijn met de hoge opkomst. Zij hadden dit jaar gerekend op 300.000 tot 350.000 bezoekers. Vooral tijdens het slotweekend was het zeer druk op de beurs.

Tijdens de beurs werden de Belgische baggerbedrijven Deme en Jan De Nul door de organisatoren bekroond met de ‘International Award’ voor hun internationale uitstraling. Beursorganisator Fisa stelt dat baggeraars Deme en Jan De Nul actief zijn op vijf continenten en de Belgische know-how al jaren internationaal uitdragen. Bij de innovatieve producten gingen de prijzen naar Inter-Beton en Renson.

De ‘Architecture Awards’ gingen naar het Detroitgebouw van bOb Van Reeth in Amsterdam, een nieuwbouwwoning van Sculp Architectes in de Antwerpse Huikstraat en architect Bruno Albert voor zijn project in de stadswijk Mosaeforum in Maastricht. Bij het cultureel erfgoed ging de prijs naar de renovatie van de Bozar in Brussel. Wegenbouwer Marcel Nijs uit Turnhout en villabouwer Kijk en Bouw uit Menen werden gelauwerd als snelst groeiende bedrijven.

Posted in bouw | No Comments »

Grootse gebouw ooit in Moskou

Posted by marcho on 16th January 2008

De stad Moskou in Rusland krijgt er een nieuw gebouw bij. Het ‘Eiland van kristal’ moet in 2014 klaar zijn. Het wordt niet het hoogste maar wel het grootste bouwproject ter wereld. De Britse Lord Norman Foster is de architect van dit extravagant stuk stedenbouw.
Het stadsbestuur van Moskou gaf recent zijn toestemming voor de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel, gevestigd in één gebouw op het Nagatino-schiereiland aan Moskva, op 7,5 km van het Kremlin.

Het ‘Eiland van kristal’ wordt 450 meter hoog. De basis is heel breed. Die zal 620 meter lang worden. Zo lijkt het gebouw op een grote tent. De buitenkant bestaat uit staal en glas. Beneden komt een park met veel groen. In het gebouw is plaats voor theaters, museums, hotels, flats en scholen. Dankzij de toepassing van veel zonnepanelen, windturbines en een geavanceerd ventilatiesysteen is het de bedoeling dat ook dit gebouw uiteindelijk in de categorie ZERO-Energy kan worden geplaatst.

Volgens de architect Norman Foster wordt dit “de trekpleister en het embleem van Moskou in de 21ste eeuw.” Sommige mensen zijn echter minder enthousiast en noemen het gebouw o.a. “een dahlia in netzakje”, “opgetuigde kerstboom” of “gigantische vliegende schotel”.
Foster heeft al meerdere grootse projecten op zijn naam staan waaronder het viaduct van Millau in Frankrijk en de verbouwing van de Rijksdag in Berlijn.

Posted in architectuur, bouw, stedenbouw | No Comments »

Aannemers verwachten minder goed jaar

Posted by marcho on 15th January 2008

De Vlaamse aannemers schatten 2008 minder positief in dan het afgelopen jaar. Vooral de bouw van appartementen stevent op een daling af. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie, de organisatie van het KMO-bouwbedrijf. Bijna een derde van de aannemers verwacht dit jaar een daling van de appartementsbouw. Vorig jaar was dat maar 20 procent. Het vinden van gekwalificeerd personeel wordt eveneens een steeds groter probleem voor de sector.

Renovatieprojecten blijven wel op een hoog niveau. Uit de enquête blijkt dat 57 procent van de aannemers verwacht meer woningen te zullen renoveren. De Bouwunie stelt dat de voorbije twee jaar voor de sector uitzonderlijk goed waren, maar dat 2008 zich minder goed aankondigt. Toch stelt de organisatie dat dit niet wil zeggen dat er van een crisis moet gesproken worden.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat één op de twee ondervraagde aannemers vreest dat hij de prijsstijgingen van bouwmaterialen niet zal kunnen doorrekenen in de contracten die met particulieren worden afgesloten. Ze voeren aan dat de klant dit niet zou aanvaarden. Daarnaast blijkt ook het vinden van gekwalificeerd personeel een steeds groter probleem te worden voor de sector.

Posted in bouw | No Comments »

Groot bouwproject in Duna Dourada

Posted by marcho on 13th January 2008

Het Spaanse concern Grupo Sanchez wil de volgende tien jaar een toeristencomplex uitbouwen in het Braziliaanse natuurgebied Duna Dourada. Het gaat om een recreatie- en vakantieoord met 35.000 huizen. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 2,6 miljoen euro. Het ministerie van openbare werken van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Norte vreest echter voor zware milieugevolgen.

Het project wordt gesteund door de Spaanse filmster Antonio Banderas en de Braziliaanse voetballer Ronaldo. Op het terrein van 2.200 hectare niet alleen 35.000 woningen, maar onder meer ook golfbanen, zwembaden en een voetbalschool van Ronaldo komen. De Braziliaanse regering heeft zijn goedkeuring al gegeven. Het officiële startsein werd gegeven door de Braziliaanse president Lula da Silva, Banderas en diens echtgenote Melanie Griffith.

Het ministerie van openbare werken van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Norte slaat echter alarm. Er wordt opgemerkt dat het project een zeer grote bedreiging dreigt te worden voor de flora en fauna van het natuurgebied Duna Dourada. Volgens de Braziliaanse overheid zal het project echter ruim honderdduizend banen opleveren, vooral in de horeca-sector en de bouwindustrie.

Posted in bouw | No Comments »

Waalse bouwsector kent sterke groei

Posted by marcho on 18th December 2007

De bouwsector in Wallonië kent een sterke groei. Nieuwbouw groeide er vorig jaar met 9,8 procent, renovatie met 9 procent. Voor het vierde jaar op rij breekt de bouw in Wallonië daarmee records. Dat blijkt uit cijfers van de Waalse Confederatie Bouw, die stelt dat de groei van de sector in Wallonië hoger ligt dan in Vlaanderen. Ook op het vlak van renovaties is Wallonië aan een inhaalbeweging bezig.

De bouw vormt volgens de confederatie de motor van de Waalse economische groei. Op drie jaar tijd zijn er binnen de sector 7.000 banen gecreëerd. Volgens Francis Carnoy, de algemeen directeur van de Confédération de la Construction Wallonne (CCW) is die snelle groei te danken aan de sterkere demografische groei in Wallonië en aan het feit dat de grondprijzen er ook minder hoog liggen.

Bovendien is Wallonië aan een inhaalbeweging bezig op het vlak van renovatie. De meeste woningen dateren van voor 1960, maar tot 2003 nam Wallonië maar 29 procent van alle Belgische renovatieprojecten voor zijn rekening. Inmiddels is dat gestegen tot 34 procent. Carnoy verwacht dat tegen 2015 nog eens 400.000 woningen verbouwd zullen worden. De confederatie rekent ook op 100.000 nieuwe woningen tegen 2015. Daar is er een trend naar kleinere woningen en meer nieuwbouwappartementen.

Posted in bouw | No Comments »

Inbraakbeveiliging van A tot Z

Posted by marcho on 17th December 2007

Het magazine ‘Casa – ik ga bouwen’ bracht een handige pocket uit met anti-inbraaktips. Elke bezoeker van Batibouw krijgt zo’n pocket mee naar huis. Met het boekje geeft ‘Casa’ een nieuw instrument in handen voor bouwers en verbouwers. Bij elke uitgave van het magazine zal een pocket zitten met een volledig en onafhankelijk, niet-commercieel overzicht met alle informatie rond één bepaald thema. Het eerste nummer zal tips bevat over inbraakbeveiliging bij privé-woningen.

In België vinden jaarlijks zo’n 80.000 inbraken of pogingen tot inbraak plaats. Dat is één om de 6.5 minuten. Slachtoffers vinden geforceerde ramen en deuren terug, zijn waardevolle bezittingen kwijt en klagen over een inbreuk op de privacy. De meeste inbraken zouden gepleegd worden door amateurdieven en zijn met enkele eenvoudige tips te weren.

In de gids staan cijfers en feiten, worden daderprofielen geschetst en staan vooral tips om inbraken te voorkomen. Ingesloten zit een vragenlijst, waarmee de lezer zelf zijn risico’s kan inschatten. Daarnaast zijn er ook nuttige adressen, een lexicon en is er ruimte voor eigen notities voorzien. Het magazine en de gids zijn verkrijgbaar in de betere dagbladhandel. En op Batibouw. (LD)

Posted in bouw, diversen, wonen | No Comments »

Bouwmateriaal aanzienlijk duurder in 2008

Posted by marcho on 13th December 2007

Traditioneel stijgen elke 1e januari de prijzen van de bouwmaterialen. Deze keer werd echter aangekondigd dat heel wat meer materialen dan gewoonlijk drastisch duurder zullen worden. Bouwers en verbouwers zullen een verschil in hun portemonnee merkbaar voelen. De Bouwunie van het kmo-bouwbedrijf meldde dit vandaag.

Betonproducten zullen met 8 procent stijgen. Isolatie materiaal wordt gemiddeld 6 procent duurder. Basismaterialen als inox en staal stijgen in prijs met 5 procent, PVC 3 tot 4 procent. Voor deze cijfers baseerde Bouwunie zich op informatie van aangesloten aannemers.

Wie een bouw of verbouwing gepland heeft zal vanaf januari dus rekening moeten houden met de prijsstijging. Bouwbedrijven hebben volgens Bouwunie geen andere keuze dan de prijzen door te rekenen aan de klanten. Bouwers die al een contract met een aannemer getekend hebben, zullen waarschijnlijk ook de nieuwe prijs moeten betalen. De meeste contracten zijn immers voorzien van een prijsherzieningsformule.

Bouwunie wil waarschuwen dat de prijzen die in december gegeven worden, waarschijnlijk heel wat lager zullen liggen dan degene die aangerekend worden als in augustus de bouw begint. Voor de sector betekent dit een nieuwe financiële tegenslag. Eerder werd immers al aangekondigd dat ook de prijzen van de bouwgronden over tien jaar verdriedubbeld zullen zijn. (LD)

Posted in bouw | No Comments »

Zeldzame varens vertragen bouw in Nederland

Posted by marcho on 11th December 2007

Eind november werden op een bouwplaats in Terborg in Nederland zeldzame varens aangetroffen. Door die vondst moet het bouwproject voor 34 woningen en 4 winkels voor onbepaalde tijd worden stilgelegd. In Nederland is het verplicht een flora- en faunaonderozek te laten uitvoeren op een beoogde bouwplaats. De varen werd door een gespecialiseerd bureau op de muur van een te slopen pand ontdekt.

In Terborg ontstond grote onvrede over de vondst van de varens. De buurt staat al jaren leeg en verkrot langzaamaan. Bewoners waren dan ook gefrustreerd dat twee kleine plantjes nu de heropbouw van de buurt in het gedrang kunnen brengen.

In de daaropvolgende week werd het probleem echter vanzelf opgelost. De plantjes werden door een onbekende uit de muur getrokken. Mogelijke gaat het om een gefrustreerde bewoner of een helpend handje van de bouwmeester. Ondertussen kon dus verder gebouwd worden. Maar alsof de duivel zelf zich er mee moeide werd afgelopen vrijdag opnieuw een varen van dezelfde zeldzame soort ontdekt op een muur iets verderop. Het project moet dus weer uitgesteld worden. Henk Veerman, directeur van projectontwikkelaar WischWonen: ‘We hebben van het ministerie van Landbouw toestemming nodig om de Tongvaren uit het stuk muur te halen en elders weer terug te plaatsen. Het nieuwbouwproject zal minimaal drie maanden vertraging oplopen, wat een schadepost van tienduizenden euro’s betekent.’ (LD

Posted in bouw | No Comments »