handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for July, 2007

Theatermakers willen Old Vic redden

Posted by marcho on 31st July 2007

Meer dan honderdtwintig Britse acteurs, dramaturgen en scenografen zijn in de bres gesprongen om het oudste nog gebruikte Britse theater te redden. Het gaat om de Bristol Old Vic, dat in 1766 zijn deuren opende in Bristol, in het zuidwesten van Engeland. Onder andere Judi Dench, Maggie Smith, Emma Thompson, Alan Rickman en Ian McKellen ondertekenden een open brief die in de Times gepubliceerd werd.

De theatermakers klagen aan dat het complex gedurende achttien maanden gesloten wordt voor renovatie. Ze vrezen dat de sluiting en de plannen om de gerenoveerde ruimtes te verhuren voor conferenties en huwelijken het doodvonnis betekent voor de theatergroep die eraan verbonden is. Daarbij hebben onder andere Peter O’Toole en Daniel Day-Lewis gespeeld.

“Het is duidelijk dat de Bristol Old Vic Company bedreigd is in haar bestaan,” voeren de ondertekenaars aan. Het toneelgezelschap heeft geen plannen om op tournee te gaan of om zich elders te vestigen tijdens de werken. De directie zegt dat de renovatie nodig is omdat de staat van het gebouw nu te gevaarlijk is. Ook zou het aantal bezoekers zijn afgenomen en kan dat volgens de directie door een renovatie opgekrikt worden.

Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »

Reddingspoging voor La Roseraie

Posted by marcho on 30th July 2007

In Tienen gaan er stemmen op om de villa La Roseraie te redden. De bouwgroep Smolders wil het gebouw slopen om er een woonblok met negen appartementen, maar kunstliefhebbers noemen de villa met zijn cottage-architectuur een unicum in de Tiense architectuurgeschiedenis. La Roseraie is vooral berucht vanwege de moord die er kort na de bevrijding van Tienen werd gepleegd.

Villa Roseraie werd in 1922 gebouwd door architect Alfons Geens, die er zelf ging wonen. Karakteristiek zijn de uitbouwvertrekken in de gevels, een typisch element van de cottage-architectuur. Volgens de opstellers van een bezwaarschrift tegen de sloop is de tijd voorbij dat men cottage-architectuur kan afbreken en vervangen door meer rendabele bouwsels. Ze voeren aan dat de villa tot het culturele erfgoed van de stad behoort.

De bouwgroep Smolders wijst erop dat Monumenten en Landschappen de villa geen historische waarde toemeet omdat La Roseraie architecturaal weinig betekent. De villa staat bekend voor de moord, die er op 8 augustus 1944 werd gepleegd. Een weerstander had collaborateur Vanautgaerden neergeschoten en leden van de Gestapo namen weerwraak. Drie Tienenaars werden vermoord.

Eén van de slachtoffers was directeur Janssens van de Tiense suikerfabriek. Hij woonde in La Roseraie. De moorden gaven na de oorlog aanleiding tot een proces voor de krijgsraad. Oorlogsburgemeester Marcel Engelen en twee anderen werden ter dood veroordeeld en stierven voor het vuurpeloton op 25 oktober 1946 in de Tiense kazerne.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Mogelijke uitweg voor Hotel du Louvre

Posted by marcho on 29th July 2007

Er bestaat alsnog een kans dat de gevel van het Hotel du Louvre in Oostende gered wordt. De bouwpromotor wil er een nieuwbouw optrekken, maar de Oostendse zakenman Marc Vanmoerkerke zou bereid zijn om te investeren in het behoud van de gevel. Op dit ogenblik loopt er een openbaar onderzoek voor de sloop- en bouwvergunning aan van het hotel aan de Karel Janssenslaan.

Het Hotel du Louvre is al drie jaar in handen van een bouwpromotor die er nieuwbouwappartementen wil optrekken. Maar hoewel het gebouw niet beschermd is, werden diverse acties gevoerd om het hotel te redden. De Raad Van State schorste eerder dit jaar nog een vergunning om het gebouw af te breken. Er werd een nieuwe aanvraag ingediend, maar er wordt ook onderzocht of de gevel gered kan worden en het gebouw gerenoveerd kan worden.

Zakenman Marc Vanmoerkerke zegt een goede band te hebben met het pand, dat ooit door zijn meter werd uitgebaat. Volgens hem zou het behoud van het pand een goede zaak zijn. Hij zegt bereid te zijn een uitweg te bieden voor de patstelling waarin het dossier verzeild is geraakt, maar hij benadrukt dat er geen gesprekken worden gevoerd met bouwpromotor Desimpel Construct uit Veurne, de eigenaar van het pand.

Desimpel stelt het gebouw destijds in openbare verkoop gekocht te hebben met de nodige vergunningen. Er is volgens de bouwpromotor niets verkeerd aan de sloopplannen en Desimpel vindt het dan ook jammer dat de zaak nu al drie jaar op zijn beloop wordt gelaten. Er zijn volgens de bouwpromotor ook geen plannen om het pand te verkopen. Desimpel zegt de nieuwe bouwaanvraag af te wachten.

Posted in bouw, monumentenzorg | No Comments »

Windenergie voor Olympische Spelen

Posted by marcho on 29th July 2007

De Chinese hoofdstad Peking heeft het startschot gegeven voor de bouw van een windpark van 33 turbines. Het project van ruim 56 miljoen euro moet groene stroom leveren voor de Olympische Zomerspelen van 2008. Daarnaast werd bekend gemaakt dat de Franse kernenergiegroep Areva op het punt staat een contract te tekenen met de Chinese regering voor de bouw van twee kerncentrales.

De organisatoren van de Olympische Spelen in Peking willen het evenement zoveel mogelijk van groene energie voorzien. Het Chinese Olympische Comité wil dat 20 procent van het stroomverbruik tijdens de Olympische Spelen groen is. Daarvoor wordt een windpark met 33 turbines uitgebouwd. De windturbines zullen naar schatting 100 miljoen kilowattuur stroom per jaar leveren, ongeveer evenveel als het verbruik van 30.000 Belgische gezinnen.

Het windpark dient echter vooral om het imago van China op te poetsen. Peking en andere Chinese steden halen hun elektriciteit vooral uit vervuilende steenkoolcentrales. Het stadsbestuur hoopt ook dat de windmolens de aandacht van de bevolking voor energiebesparing en milieubescherming aanwakkeren. Volgens de Chinezen is het windmolenpark het op negen na grootste ter wereld.

Ook raakte bekend dat de Franse kernenergiegroep Areva op het punt een contract te tekenen voor de bouw van twee Chinese kerncentrales. Die projecten zouden een waarde hebben van ongeveer 3,7 miljard euro. Het gaat om twee zogenaamde EPR-centrales met een gezamenlijke capaciteit van 4,3 gigawatt. Ze zouden tegen 2013 moeten worden opgeleverd. Areva is een staatsbedrijf en de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld.

China heeft tot nu toe negen kerncentrales, maar heeft een plan ontplooid dat tegen 2010 moet voorzien in de bouw van ongeveer dertig nieuwe kerncentrales. De Chinese regering heeft daar ruim 37 miljard euro voor uitgetrokken. Areva is een Frans staatsbedrijf en de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld.

Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »

Minder bouwvergunningen afgeleverd

Posted by marcho on 28th July 2007

De overheid leverde in het eerste kwartaal van dit jaar 6,9 procent minder bouwvergunningen af voor nieuwe woningen dan in het kwartaal daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De gezinnen vragen vooral minder vergunningen aan voor appartementen. In het eerste kwartaal was er een daling met 7,1 procent. De eengezinswoningen blijven het vrij goed doen. Daar bedroeg de daling slechts 1 procent.

De cijfers bevestigen een trend die al even bezig is. De Vlaamse confederatie bouw verwacht dat de hausse van de bouwmarkt, die vijf jaar heeft geduurd, dit najaar stopt. Aangezien bouwwerken pas beginnen nadat de vergunning is afgeleverd, is het aantal bouwvergunningen een indicator die voorloopt op de economische evolutie. In 2006 waren er bijvoorbeeld al minder bouwvergunningen, maar de Belgische bouwsector kende toch nog een uitzonderlijk sterk jaar.

Niet alleen de gezinnen bouwen minder. Ook voor kantoren, winkels, opslagruimtes en ander commercieel vastgoed waren er in het eerste kwartaal minder bouwaanvragen. Op de afkoeling van de Belgische bouwmarkt is één uitzondering. De renovatie van gebouwen doet het nog steeds goed. De overheid leverde daarvoor in het eerste kwartaal 1,3 procent meer vergunningen af.

Posted in bouw | No Comments »

Suez in Canadese windenergie

Posted by marcho on 28th July 2007

De Frans-Belgische nutsgroep Suez neemt het Canadese windparkenbedrijf Ventus Energy over voor ruim 124 miljoen Canadese dollar of ruim 86 miljoen euro. Met de overname doet Suez zijn eerste stappen in windenergie in Noord-Amerika. Het bezit er wel al enkele klassieke elektriciteitcentrales. Ventus Energy werd opgericht door John Douglas, een voormalige zakenbankiers die in 2003 met windenergie begon.

Twee Canadese windparken met een gezamenlijk vermogen van 29 megawatt zijn al in gebruik genomen. Ventus Energy levert daarmee ook stroom aan het noordoosten van de Verenigde Staten, een regio waar Suez traditioneel sterk staat. Ventus Energy heeft 25 windprojecten in het oosten van Canada. Als ze allemaal worden uitgevoerd, zijn ze goed voor een vermogen van 2.000 megawatt.

De helft van die projecten zou al tegen het einde van 2009 moeten zijn geïnstalleerd. Het grootste potentieel zijn de rechten die Ventus bezit om windmolens te bouwen op 7 miljoen hectare grond, het dubbele van de oppervlakte van België. Op dit moment is het bedrijf bezig met de bouw van een park van 80 megawatt. Door de overname van Ventus doet Suez een tweede stap in Canada.

Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »

Extra energiekorting voor tien procent sociale huurders

Posted by marcho on 27th July 2007

Ongeveer tien procent van de 140.000 sociale huurders in Vlaanderen heeft ingetekend op de extra energiekorting die elektriciteitsleveranciers Electrabel en Luminus bieden. Zij bespaarden gemiddeld 45 tot 50 euro per jaar, zo blijkt uit een evaluatie door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Iedereen die via een sociale huisvestingsmaatschappij een woning of appartement huurt, kan sinds eind 2005 bij Electrabel en Luminus genieten van een gunsttarief voor de levering van elektriciteit.

Voor de sociale huurder wordt de goedkoopste tariefformule berekend, en daarop krijgt hij nog eens korting. Bij Electrabel bedraagt de korting 12 euro over twee jaar, Luminus geeft 30 procent korting op de vaste vergoeding voor de elektriciteit. Beide leveranciers bieden nog eens 10 euro korting als de facturen via domiciliëring worden betaald. Beide leveranciers hadden vooraf gerekend op 5 procent intekenaars, maar na achttien maanden hebben ongeveer 13.400 sociale huurders, of ongeveer 10 procent, ingetekend.

“De intekenaars betalen gemiddeld 45 tot 50 euro minder in vergelijking met hun vorige tarief,” aldus de VMSW. “Bovendien zijn heel wat klanten, die niet wisten dat ze ervoor in aanmerking kwamen, overgeschakeld op het ‘gewone’ sociaal tarief. Ook zij betalen nu minder. Dat sociaal tarief geldt voor bijvoorbeeld mensen met een handicap of leefloners. De contracten met Electrabel en Luminus lopen nog tot eind 2007.

De raad van bestuur van de VMSW heeft in overleg met Vlaams minister van Wonen Marino Keulen beslist de actie te verlengen en schrijft de volgende weken alle energieleveranciers aan om een voorstel voor de sociale huurders te formuleren. “We zijn tevreden over het systeem en hebben de voorbije twee jaar veel bijgeleerd,” aldus de VMSW. “We willen in de nieuwe formule ook veel aandacht besteden aan energiezuinigheid.”

Posted in energie | No Comments »

Belg woont relatief goedkoop

Posted by marcho on 26th July 2007

Met ruim driekwart eengezinswoningen scoort België een stuk boven het Europees gemiddelde van 53 procent. Toch is ons land geen koploper, want in Groot-Brittannië en Ierland is het aandeel van de appartementen nog kleiner. Dat blijkt uit de studie ‘Woning en woonomgeving in België’ van de professoren Dominique Vanneste (KU Leuven), Luc Goossens (UA) en Isabelle Thomas (UCL).

De auteurs noemen het opvallend dat 43 procent van de eengezinswoningen rijhuizen zijn. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europese gemiddelde van 26 procent. Als we toch in appartementen wonen, dan kiezen we meestal voor kleine gebouwen met niet meer dan negen buren. Slechts één Belgisch appartement op de elf is ingebed in een groter gebouw. Net geen 80 procent van de Belgen is nu eigenaar. In Zwitserland bezitten slechts 37 procent van de gezinnen een huis of appartement.

De Belgische woningen zijn van de goedkoopste in Europa. Ons land moet eigenlijk enkel Duitsland laten voorgaan, want daar is wonen nog merkelijk goedkoper. Toch blijkt uit een studie van het ERA-netwerk van vastgoedmakelaars, dat Belgische woningen de vergelijking met de rest van Europa op heel wat vlakken goed doorstaan. Heel goed zelfs, want met een gemiddelde bewoonbare oppervlakte van 175 vierkante meter woont bijna niemand groter.

In Zwitserland en Spanje schommelt het gemiddelde rond 150 vierkante meter, om dan te zakken naar 140 vierkante meter in Groot-Brittannië, Zweden en Nederland, 130 vierkante meter in Griekenland, Duitsland en Oostenrijk. Frankrijk is hekkensluiter met net geen 120 vierkante meter. Alleen Luxemburg doet met een gemiddelde van 180 vierkante meter heel wat beter.

Posted in wonen | No Comments »

Mechelen krijgt duizend woningen

Posted by marcho on 25th July 2007

In het stedelijk gebied Mechelen mogen de volgende jaren bijna duizend woningen worden gebouwd. Dat heeft de Vlaamse regering bekend gemaakt. Daarvoor worden een aantal woonuitbreidingsgebieden omgezet in woongebied. De belangrijkste woongebieden zijn Stuivenberg in Mechelen en de Maenhoevevelden in Sint-Katelijne-Waver. De Spreeuwenhoek in Muizen blijft deels woonuitbreidingsgebied en deels landbouwgebied.

Over Spreeuwenhoek zegt burgemeester Bart Somers echter te twijfelen dat de leefbaarheid van een landbouwbedrijf op termijn gegarandeerd zal kunnen worden. De plannen voor het woonuitbreidingsgebied Spreeuwenhoek zijn al relatief concreet. Er komen 250 woningen met ruime kavels. Bovenop het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitbreidingsplan wil het Mechels stadsbestuur nog extra ruimte vrijmaken voor 670 bijkomende woningen.

De Arsenaalsite – ongeveer 75 hectare groot – achter het Mechels station wordt ontwikkeld. Behalve voor de NMBS worden hier ook mogelijkheden geschapen voor nieuwe bedrijven. Een deel van het gebied wordt gesaneerd en door de aanleg van een nieuwe brug komt er een betere verbinding met de E19-autostrade. Tussen de sporen en de centrale werkplaats komt een boulevard waar ruimte is voor kleinhandel, kantoren en mogelijk een concertzaal.

Ook het bedrijventerrein Stuivenberg wordt verder ontwikkeld. Dertig hectaren van het stedelijk gebied worden gereserveerd voor bos en groen. Die liggen langs de Dijlevallei en de Vrouwvlietvallei. Het militair domein wordt definitief herbestemd tot bosgebied. Aansluitend op de nieuwe woonwijk van Stuivenberg komt ook een nieuw stadsbos.

Posted in stedenbouw, wonen | No Comments »

Marino Keulen wil levenslang wonen

Posted by marcho on 24th July 2007

Vlaams minister van Wonen Marino Keulen heeft een oproep gelanceerd voor projecten die informeren en sensibiliseren rond het concept levenslang wonen. Keulen maakt daarvoor 375.000 euro vrij. Het concept levenslang wonen mikt op toegankelijke, veilige en comfortabele woningen voor een zo breed mogelijke groep van bewoners. Het gaat ook om een bepaald aanbod aan woningen in een bepaalde wijk of buurt.

Bedoeling is dat via het concept mensen levenslang kunnen blijven wonen binnen de vertrouwde omgeving, ongeacht hun gezinssituatie of fysieke toestand. Minister Keulen wil het woonconcept steunen. “Met de toenemende vergrijzing van de bevolking wordt dit concept nog belangrijker,” voert hij aan. “In 2012 zal één op vier Vlamingen ouder zijn dan zestig jaar.”

Ouder kunnen worden in de eigen woonomgeving, met familie en vrienden in de buurt, is volgens de minister de wens van menig Vlaming. Keulen voorziet 375.000 euro om de loon- en werkingskosten van projecten rond levenslang wonen te subsidiëren. Wie een project op poten wil zetten, kan een aanvraagformulier en extra informatie terugvinden op www.bouwenenwonen.be/levenslangwonen.

Posted in wonen | No Comments »