Posted by marcho on 29th November 2007
In het Brusselse gewest bevinden zich een groot aantal leegstaande kantoren. Uit een studie van het Onderzoeksbureau in Ruimtelijke Ordening blijkt nu dat heel wat van die ongebruikte kantoorruimtes kunnen omgebouwd worden tot woonruimtes. Momenteel werden al zestig kantoorgebouwen omgevormd tot appartementsgebouwen.
Toch zal de komende jaren meer kantoorruimte bijgebouwd worden. Daarom is het belangrijk de lege ruimte te benutten. Veel van de leegstaande kantoorgebouwen zouden verouderd zijn om nog als werkplaats dienst te doen.
Van de onderzocht kantoorgebouwen zouden 121 buildings geschikt zijn om tot woonruimte om te bouwen. Als dat gebeurt, komen er zo’n 3.200 woningen bij in Brussel. Vooral aan de Louizalaan en aan de noordelijke grens van Elsene wordt dan nieuwe woonruimte voorzien. De gebouwen in de Europese wijk lenen zich minder voor verbouwingen. (LD)
Posted in architectuur, restauratie, wonen | No Comments »
Posted by marcho on 3rd November 2007
De Nederlandse projectontwikkelaar Multi Development (MD), het bedrijf achter de heropbouw van de Antwerpse Stadsfeestzaal, gaat zijn prospectie in België opvoeren. De Nederlandse ontwikkelaar heeft met het winkelproject De Klamp in Boom en het themawinkelcentrum in Aarlen nog twee Belgische projecten in de pijplijn en wil zijn activiteiten op de Belgische markt nog verder uitbreiden.
Multi Development is gespecialiseerd in de ontwikkeling van grootschalige multifunctionele winkelcentra en vormt een onderdeel van het Nederlandse Multi Corporation. De groep is actief in meer dan twintig Europese landen. In totaal telt de groep 700 medewerkers, waarvan een tiental in België. Vorig jaar opende Multi Development al het winkelcentrum Den Tir in Antwerpen en een sportcomplex met een commercieel centrum in Oostende.
De Stadsfeestzaal vlak bij de Meir, de grootste Antwerpse winkelstraat, werd in 2000 getroffen door een zware brand. Ze werd echter volledig heropgebouwd volgens de oorspronkelijke plannen van 1906. MD Belgium herstelde de Stadsfeestzaal met veel aandacht voor de historische details. Het shoppingcenter huisvest 40 filialen van internationale modeketens en merkwinkels.
Posted in restauratie, stedenbouw | No Comments »
Posted by marcho on 16th September 2007
De restauratie van het Hotel Normandie in Koksijde heeft de Vlaamse Monumentenprijs 2007 gewonnen. Dat maakte Vlaams minister van monumentenzorg Dirk Van Mechelen bekend gemaakt naar aanleiding van het slotfeest van de Open Monumentendag 2007. Hotel Normandie is een opvallend gebouw in “bootstijl” langs de Koninklijke Baan in Koksijde. Het gebouw wordt op dit ogenblik gebruikt als restaurant.
Het Hotel Normandie dateert van 1936 en is een creatie van de Oostduinkerkse architectenbroers Laurent en Willy Bruggeman, die in de toenmalige architectuurtijdschriften geprezen werden als modernisten. Het gebouw stond een tijdlang leeg en raakte zwaar beschadigd. De restauratie was bovendien niet evident, want het gebouw kende een aantal structurele gebreken.
Bovendien moest het als publieke toegankelijke ruimte aan een aantal eisen inzake toegankelijkheid en brandveiligheid kunnen voldoen. De restauratie is volgens minister Van Mechelen uitermate geslaagd. Hij noemt het project een schitterend voorbeeld van herbestemming. “Of misschien beter hergebruik, want de oorspronkelijke functie bleef bewaard,” aldus de minister.
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 14th September 2007
Minister Van Mechelen eist de dringende restauratie van het kasteel Blondel de Beauregard in Viane bij Geraardsbergen. Het beschermde kasteel, omgeven door een park en vijver, omvat een hoofdgebouw met poortgebouw, orangerie en paardenstal. Vooral de centrale zeszijdige toegangstoren verkeert in heel slechte staat. De administratie van minister Van Mechelen zal de eigenaar verplichten om zijn restauratiebelofte na te komen.
Het historische pand werd in de achttiende eeuw gebouwd door de toenmalige heer van Viane. Door een huwelijk kwam het in handen van de familie Blondel de Beauregard. Over de huidige bezitter is er veel meer vaagheid. Sinds 1990 is het monument eigendom van de naamloze vennootschap Kasteel de Beauregard, die slechts bestaat uit twee Nederlandse vennoten.
De maatschappelijke zetel van de vennootschap werd in 1999 verplaatst van Geraardsbergen naar Herent. Twee jaar later volgde er nogmaals een verhuizing. Volksvertegenwoordiger Guido De Padt, zelf een gewezen inwoner van Viane, kaartte het verval van het kasteel aan bij minister Van Mechelen. Die erkende dat het gebouw in bijzonder slechte staat verkeert en zienderogen verder aftakelt.
In 2004 werd het kasteeldak door de eigenaars gerestaureerd. Toen hadden zij ook een volledige kasteelrenovatie beloofd. Maar daarmee is nog altijd steeds geen begin gemaakt. Minister Van Mechelen wil de eigenaar nu via juridische weg dwingen om zijn restauratiebelofte na te komen.
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 12th September 2007
Bij de Mechelse dienst voor Monumentenzorg zijn op dit ogenblik een twintigtal dossiers in voorbereiding of klaar voor uitvoering. Vooral de restauratie van de Sint-Janskerk, enkele begijnenwoningen en de twee wijkhuizen in Muizen en Walem staan daarbij centraal. Met zijn 399 monumenten heeft Mechelen na Antwerpen, Gent en Brugge het meest uitgebreide beschermd patrimonium van Vlaanderen.
Omdat de overheid meer geld ter beschikking stelt, vragen particulieren volgens Monumentenzorg Mechelen steeds meer premies voor restauraties van oude panden aan. Op dit ogenblik liggen drie dossiers klaar voor projecten in het Groot Begijnhof, terwijl er voor hetzelfde gebied nog in opmaak zijn. De werken aan de huisjes Conventstraat, die in bijzonder slechte staat verkeren, beginnen echter eind volgende maand.
Daarnaast werden premies toegekend voor de restauratie van het Emmaüskasteel in Mechelen-Noord, de Refuge van Grimbergen in de O.L.Vrouwestraat en voor het huis Sint-Antonius op de Grote Markt. Voor De Kluis in de Guldenstraat is er een voorbereidend onderzoek in uitvoering. Zelf heeft de stad een restauratiepremie aangevraagd om het oude gemeentehuis van Muizen om te vormen tot een dorpshuis en in Walem wordt aan een gelijkaardig ontwerp gewerkt.
Binnenkort start ook de restauratie van de Sint-Janskerk. Tegelijkertijd wordt ook gestart met het gunnen van het historisch onderzoek voor het interieur.
Posted in restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 31st July 2007
Meer dan honderdtwintig Britse acteurs, dramaturgen en scenografen zijn in de bres gesprongen om het oudste nog gebruikte Britse theater te redden. Het gaat om de Bristol Old Vic, dat in 1766 zijn deuren opende in Bristol, in het zuidwesten van Engeland. Onder andere Judi Dench, Maggie Smith, Emma Thompson, Alan Rickman en Ian McKellen ondertekenden een open brief die in de Times gepubliceerd werd.
De theatermakers klagen aan dat het complex gedurende achttien maanden gesloten wordt voor renovatie. Ze vrezen dat de sluiting en de plannen om de gerenoveerde ruimtes te verhuren voor conferenties en huwelijken het doodvonnis betekent voor de theatergroep die eraan verbonden is. Daarbij hebben onder andere Peter O’Toole en Daniel Day-Lewis gespeeld.
“Het is duidelijk dat de Bristol Old Vic Company bedreigd is in haar bestaan,” voeren de ondertekenaars aan. Het toneelgezelschap heeft geen plannen om op tournee te gaan of om zich elders te vestigen tijdens de werken. De directie zegt dat de renovatie nodig is omdat de staat van het gebouw nu te gevaarlijk is. Ook zou het aantal bezoekers zijn afgenomen en kan dat volgens de directie door een renovatie opgekrikt worden.
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 18th July 2007
De watertoren van Blankenberge krijgt een grondige renovatie. De TMVW (Tussenmaatschappij voor Waterbedeling) heeft daartoe een restauratiedossier ingediend. De totaalprijs van het restauratieproject wordt geraamd op een bedrag tussen 300.000 euro en 400.000 euro. De Blankenbergse watertoren is erkend als monument en wordt sporadisch nog als waterreservoir gebruikt.
Al meer dan een decennium wordt gediscussieerd over de restauratie van de Blankenbergse watertoren. Na de bouw van een groot waterreservoir achter de brandweerkazerne, wordt de toren nog alleen gebruikt in periodes van grote droogte. Vier jaar geleden werd tussen het Blankenbergse stadsbestuur en de TMVW een concessieovereenkomst getekend, waarbij de maatschappij gedurende achttien jaar de watertoren zou beheren.
De TMVW heeft nu een restauratiedossier ingediend bij de overheid. Daarvoor werd eerst advies gevraagd aan Monumentenwacht. Daarna wordt een finaal dossier ingediend via het Vlaams Instituut voor het Onroerend en Industrieel Erfgoed. Daarnaast wordt ook een aanvraag ingediend om subsidies te verkrijgen. Mochten die er komen, dan is het volgens TMVW nog enkele jaren wachten voor de renovatiewerken kunnen worden aangevat.
De restauratiewerken omvatten een hervoeging, herstellingen en een reconstructie van de bestaande buiten- en binneninfrastructuur van de watertoren.
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 7th July 2007
De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw-Kathedraal van Antwerpen nadert stilaan zijn voltooiing. De conservatieploeg van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft zopas de restauratie van de muur- en gewelfschilderingen van de Onze-Lieve-Vrouw-Lofkapel afgerond. Het kunsthistorisch onderzoek naar de schilderingen loopt nog. De volledige renovatie moet normaal tegen 2012 zijn voltooid.
De VIOE-ploeg startte oktober 2004 met de restauratie in de Lofkapel. Eerst werd een proefrestauratie aangebracht om de haalbaarheid van een behandeling in te schatten en restauratietechnieken en -producten uit te testen. Het eerste gewelf werd vorig jaar gerestaureerd, het tweede gewelf werd onlangs afgewerkt. Naast vier wapenschilden, tonen de gewelven vreemde wezens met combinaties van verschillende dieren en menselijke gezichten.
Het kunsthistorisch onderzoek loopt nog, maar de restaureerders stellen dat de inspiratie voor deze wonderlijke voorstellingen rechtstreeks uit de Italiaanse renaissance komt en waarschijnlijk uit de omgeving van Rafaël. Er wordt op gewezen dat soort schilderingen, die grotesken worden genoemd, al in de Romeinse oudheid bestonden. Verder onderzoek zal moeten uitmaken op welke manier deze motieven in Antwerpen zijn beland.
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 28th June 2007
Het Brusselse art-decopand Villa Empain wordt na tien jaar leegstand gerestaureerd in zijn oorspronkelijke staat. Bovendien wordt het pand een publiek museum. Dat moet aandacht besteden aan de dialoog tussen het oosten en het westen. De restauratie van het complex zal ruim vier miljoen euro kosten. Het pand is nu in het bezit van een stichting van de industrieel Jean Boghossian.
De Villa Empain werd op vraag van de Brusselse industrietelg Louis Empain ontworpen door de gereputeerde Zwitserse architect Michel Polak. Eerder al had hij ook de plannen voor het Résidence Palace (1923), het Hôtel Plaza (1928) en de hoofdzetel van Electrabel (1928) uitgetekend. De werkzaamheden aan de Villa Empain, gelegen aan de Franklin Rooseveltlaan langs het Terkamerenbos, begonnen in 1931.
Louis Empain was de zoon van industrieel Edouard Empain, die fortuin had vergaard met zijn activiteiten in de elektriciteit, transport, onroerend goed en ijzer. Maar de bouwheer schonk de Villa Empain al na korte tijd aan de nabijgelegen kunstopleiding La Cambre. Directeur Henri Van de Velde mocht er een museum voor toegepaste kunst maken. Maar door het uitbreken van de tweede wereldoorlog kwam van die plannen niets in huis.
Na de tweede wereldoorlog wou de Belgische overheid de Villa Empain ter beschikking stellen van de Sovjet-Unie, die er zijn ambassade zou mogen onderbrengen. Daar was Louis Empain het echter niet meer akkoord en spande een proces in tegen de Belgische Staat. De rechter wees het pand opnieuw toe aan de oorspronkelijke eigenaar, die het in de jaren zeventig verkocht aan een aantal zakenlui.
In de loop van de volgende decennia veranderde de Villa Empain verscheidene keren van eigenaar. Eerder dit jaar kwam het pand in handen van de Fondation Boghossian. De Villa Empain is ook beschermd. De restauratie moet het monument in zijn oorspronkelijk staat herstellen. Daarvoor wordt beroep gedaan op architect Francis Metzger, die eerder al het Maison Autrique van Horta, het Maison Delune, de Bibliotheek Solvay en het Centraal Station van Brussel restaureerde.
Posted in architectuur, monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 1st April 2007
Het ouderlijk huis van schrijver Gerard Walschap in Londerzeel-Sint-Jozef moet een gemeenschapsfunctie krijgen. Dat zegt de Londerzeelse burgemeester Jozef De Borger. De gemeente wil vooral beletten dat het huis, dat zwaar vervallen is, plaats moet maken voor anonieme appartementen.
Het huis is eigendom van de familie Schluter, die in Brazilië woont en het huis wil afbreken om er een appartementsblok neer te zetten. Maar door een bijzonder plan van aanleg wordt aan de eigenaar een aantal verplichtingen opgelegd. Daardoor kan het zwaar vervallen pand toch niet zomaar platgegooid worden.
Het Londerzeelse gemeentebestuur stelt dat de gedenkplaats van Walschap behouden moet blijven en wil het huis een gemeenschapsfunctie meegeven. “Het is de bedoeling dat het speciale karakter van de woning, waar de ouders van Gerard Walschap café hielden, bewaard blijft,” aldus het gemeentebestuur. “Als de eigenaar er een nieuwbouw wil zetten, dan zal hij de gedachtenis aan Walschap toch levendig moeten houden.”
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »