handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for September, 2007

Oosterweelverbinding wordt veilig gebouwd

Posted by marcho on 23rd September 2007

De Oosterweelverbinding, de verbinding tussen de twee Scheldeoevers die de ring rond Antwerpen moet vervolledigen, valt volledig binnen de opgelegde normen. Daarmee reageert de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) op berichten dat besparingen zouden doorgevoerd, waarbij de veiligheid en de doorstromingscapaciteit in het gedrang zouden gebracht worden. Dat wordt door BAM formeel ontkend.

Uit twee interne rapporten van BAM zou volgens de krant De Morgen duidelijk worden dat er in het lastenboek van de Oosterweelverbinding wijzigingen zijn aangebracht die de nodige besparingen moeten opleveren. Zo zouden de branddeuren minder lang resistent moeten zijn en ook de funderingen, vangrails, brandblussers en de tolhuisjes zouden minder veilig zijn in het nieuwe lastenboek.

BAM onderhandelt op dit moment nog met één partner (Noriant). “De besparingen hebben geen negatieve invloed op de veiligheid of op de doorstromingscapaciteit van de Oosterweelverbinding,” aldus BAM-woordvoerder Nick Orbaen. “We blijven binnen de strengste normen. Het is toch onze plicht om sterk te onderhandelen om een zo optimaal mogelijk financieel plan te krijgen. We zouden dit ook gedaan hebben als er nog meerdere kandidaten waren.”

Posted in openbare werken | No Comments »

Bouygues Immobilier in hogere versnelling

Posted by marcho on 22nd September 2007

Het Franse Bouygues Immobilier, één van de grootse drie bouwgroepen in de wereld, gaat zijn activiteiten op de Belgische markt sterker uitbouwen. Het wil de komende jaren 1.000 woningen bouwen in Brussel en start ook een retailproject in Châtelineau in Henegouwen. Dat zegt Laurent Tirot, gedelegeerd bestuurder van Bouygues in België. Bouygues debuteerde drie jaar geleden op de Belgische markt.

Bouygues Immobilier is één van de drie grootste bouwgroepen van de wereld. Tot nu toe was de groep in België niet echt opvallend actief. Er werd volgens Laurent Tirot echter bewust gekozen voor een relatief lange observatiegekozen om de markt eerst goed te begrijpen en vertrouwd te geraken met de juridische, fiscale en administratieve aspecten die ook in de Europese Unie nog sterk van land tot land verschillen

Bouygues wil in principe actief worden in alle marktsegmenten, maar benadrukt de kantorenmarkt volgens Tirot met grote voorzichtigheid. Bouygues denkt daar onvoldoende op de markt te kunnen wegen. Er zijn al heel wat projectontwikkelaars actief, met hoofdzakelijk sterke Belgische bedrijven. Wel is men duidelijk geïnteresseerd in de residentiële markt. Daarbij wordt vooral gemikt op Brussel, dat nog een potentieel van 3.000 nieuwe woningen per jaar biedt.

Posted in immobiliën | No Comments »

Grote interesse voor Mouterij Cuypers Diest

Posted by marcho on 21st September 2007

Eind dit jaar wordt wellicht de laatste hand gelegd aan het woonproject in de gewezen Mouterij Cuypers uit Diest. Op dit ogenblik zijn al 21 van de 23 flats verkocht. Begin volgend jaar wordt met de tweede fase van het project gestart, waarbij de eigenlijke mouterij wordt omgevormd tot acht lofts en vijf grote appartementen. Binnenkort start projectontwikkelaar Olivier Hendrickx ook met een gelijkaardig project in Schaffen.

De appartementen van de eerste fase moeten eind dit jaar klaar zijn en onmiddellijk bewoond kunnen worden. De omvorming van de mouterij zou eind volgend jaar moeten afgerond zijn. Omdat er in Diest blijkbaar nood is aan wonen in de binnenstad, start de projectontwikkelaar volgend jaar met de bouw van een nieuw wooncomplex op de site van Brockmans op Schoonaerde. Daar zullen twaalf huizen en twaalf appartementen gebouwd worden.

Naast woongelegenheden richt de projectontwikkelaar zich ook op handelspanden in het Diestse stadscentrum. In de Winkelwandelstraat renoveert Hendrickx op dit ogenblik een handelspand aan het renoveren. Er zijn naar eigen zeggen al onderhandelingen gestart met een grote winkelketen. Dat moet de door leegstand geteisterde Winkelwandelstraat weer nieuw leven inblazen.

Posted in stedenbouw | No Comments »

Sloophamer op Kop van Kessel-Lo

Posted by marcho on 20th September 2007

Projectontwikkelaar CIP is gestart met de sloop van het huizeneilandje tussen de Martelarenlaan, de Ernest Solvaystraat en het Locomotievenpad in Kessel-Lo. Eén eigenares weigert vooralsnog haar pand te verkopen. Het stadsbestuur van Leuven is met een onteigeningsprocedure gestart. De woningen moeten plaats maken voor een complex met hotels, kantoren en appartementen

Projectontwikkelaar CIP kocht de afgelopen maanden huis per huis op. De panden moeten weg voor de herinrichting van de Kop van Kessel-Lo. De hoek van de Martelarenlaan en de Oude Diestsesteenweg verschuift. Daar moeten vier woningen de plaats ruimen. Het huizeneilandje tussen de Martelarenlaan, de Ernest Solvaystraat en het Locomotievenpad verdwijnt ook. Het gaat in totaal om negen panden.

Er komt ook een ondergrondse parking voor 975 wagens. Het voorziene bioscoopcomplex komt er niet bij gebrek aan interesse van de bioscoopuitbaters. Volgens de projectontwikkelaar wordt er nog bekeken welke invulling er aan de vrijgekomen ruimte zal gegeven worden. Dat gebeurt in samenspraak met het Leuvense stadsbestuur. De bouw van het complex start in september volgend jaar.

Posted in stedenbouw | No Comments »

Tsjernobil krijgt stalen sarcofaag

Posted by marcho on 19th September 2007

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn de contracten getekend voor de bouw van een nieuwe sarcofaag voor de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Het wordt een 105 meter hoge en 150 meter lange stalen boogconstructie, die de afbrokkelende en lekkende betonnen sarcofaag moet omvatten. De betonnen sarcofaag werd na de ramp in 1986 inderhaast over de reactor gebouwd.

Het nieuwe project heeft een kostprijs van 364 miljoen euro. Die investering wordt gefinancierd door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Het ontwerp van de constructie zal naar verwachting anderhalf jaar duren en de bouw ervan nog eens vier jaar. Het ligt uiteindelijk in de bedoeling dat de reactor en de sarcofaag binnen het nieuwe omhulsel worden ontmanteld.

Het totale project voor de bouw van het omhulsel, versterking van de bestaande sarcofaag, het meten van de straling en het scholen van experts wordt geraamd op 1 miljard euro. Bij de ramp van 26 april 1986 werd radioactiviteit verspreid over een groot deel van de voormalige Sovjetunie en Noord-Europa. In de eerste twee maanden na de ramp kwamen 31 mensen om het leven. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zouden in totaal 9.300 mensen aan de gevolgen van de straling overleden zijn.

Posted in openbare werken | No Comments »

Kolonie Merksplas proefproject Monumentinvest

Posted by marcho on 18th September 2007

Vlaams minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen heeft de Kolonie van Merksplas uitgeroepen tot proefproject van Monumentinvest. Hierdoor zou er op relatief korte termijn geld gevonden worden om met de renovatiewerkzaamheden te starten. Het gemeentebestuur is sinds dit jaar eigenaar van de Kolonie van Merksplas, maar kan de renovatie van de kapel en de grote boerderij niet uit eigen zak betaald kan worden.

Minister Dirk Van Mechelen zegt de gemeente volledig te willen steunen om de renovatie van de Kolonie van Merksplas tot een goed einde te brengen. Burgemeester Frank Wilrycx nodigde de minister in februari van dit jaar minister Dirk Van Mechelen uit om in het kader van de Monumentenstrijd een kijkje te komen nemen op het domein. Minister Van Mechelen maakte toen onmiddellijk twee miljoen euro vrij voor de restauratie van de kapel.

Maar voor de grote boerderij is zeker twintig miljoen euro nodig. Daarvoor had de minister naar eigen zeggen de medewerking van alle ministers nodig en moesten ook privépartners gevonden worden. Dat leidde uiteindelijk tot het project Monumentinvest. De Kolonie van Merksplas wordt daarvoor het proefproject, waarna de Vlaamse regering het betrokken decreet evalueert.

In de praktijk betekent dit dat er een Vlaamse participatiemaatschappij werd opgericht die zich tot doel stelt om publieke en private partners samen te brengen om de herbestemming van de Kolonie van Merksplas te realiseren. Nog deze herfst zouden die partners moeten gevonden worden. Als ook de haalbaarheidsstudie klaar is, kan de renovatie in de lente van volgend jaar worden gestart.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Opgeruimd huis geeft zen-gevoel

Posted by marcho on 17th September 2007

Een opgeruimd huis is één van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen ontspannen. Tachtig procent van de vrouwen is het daarmee eens. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête van het parfummerk Ambi Pur Puresse. Zestig procent van de ondervraagden gaf daarbij aan dat geuren helpen om thuis tot rust te komen. Ook bleek dat rommel in huis een grote bron van irritatie vormt.

Tweederde van de ondervraagden zegt rustig te worden door regelmatig het huis op te ruimen. Anderzijds zegt één vijfde van de vrouwen voor het laatst twee tot vier jaar geleden een grondige opruimactie te hebben gehouden. Toch vormt rommel in huis bij veel Nederlandse vrouwen een grote bron van irritatie. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen zegt zelfs stress te ervaren door rommel in huis.

De Nederlandse vrouwen ergeren zich het meest aan ongeopende post en administratie (36 procent), gevolgd door vuile was (28 procent) en tassen (15 procent). Ruim 20 procent van de vrouwen zegt thuis rust te scheppen door ervoor te zorgen dat het thuis lekker ruikt. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen gebruikt wel eens een huisparfum. Lichte, subtiele geuren zijn hierbij favoriet.

Uit het onderzoek bleek verder dat ruim de helft van de ondervraagden in zijn volgend huis graag een strakke inrichting wil met weinig meubels. De woonkamer is de meest genoemde plek om tot rust te komen. Een opgeruimd huis leidt tot een zen-gevoel, een ervaren van een evenwicht tussen lichaam en geest.

Posted in wonen | No Comments »

Hotel Normandie wint Vlaamse Monumtenprijs

Posted by marcho on 16th September 2007

De restauratie van het Hotel Normandie in Koksijde heeft de Vlaamse Monumentenprijs 2007 gewonnen. Dat maakte Vlaams minister van monumentenzorg Dirk Van Mechelen bekend gemaakt naar aanleiding van het slotfeest van de Open Monumentendag 2007. Hotel Normandie is een opvallend gebouw in “bootstijl” langs de Koninklijke Baan in Koksijde. Het gebouw wordt op dit ogenblik gebruikt als restaurant.

Het Hotel Normandie dateert van 1936 en is een creatie van de Oostduinkerkse architectenbroers Laurent en Willy Bruggeman, die in de toenmalige architectuurtijdschriften geprezen werden als modernisten. Het gebouw stond een tijdlang leeg en raakte zwaar beschadigd. De restauratie was bovendien niet evident, want het gebouw kende een aantal structurele gebreken.

Bovendien moest het als publieke toegankelijke ruimte aan een aantal eisen inzake toegankelijkheid en brandveiligheid kunnen voldoen. De restauratie is volgens minister Van Mechelen uitermate geslaagd. Hij noemt het project een schitterend voorbeeld van herbestemming. “Of misschien beter hergebruik, want de oorspronkelijke functie bleef bewaard,” aldus de minister.

Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »

Colosseum verdwijnt in stukjes

Posted by marcho on 15th September 2007

Het imposante Colosseum in het centrum van Rome verkeert in bijzonder slechte staat. Vooral de muren hebben bijzonder zwaar te lijden gehad. Vermoed wordt dat het in de eerste plaats toeristen zijn die originele stenen van het bijna tweeduizend jaar oude amfitheater, waar vroeger gladiatoren vochten en zeeslagen plaatsvonden, als aandenken meenemen. De Romeinse overheid heeft een striktere bewaking beloofd.

Het Colosseum trekt jaarlijks naar schatting vijf miljoen bezoekers en sommigen van die toeristen gebruiken de kleine, scherpe stenen die op de grond liggen als werktuig om stukjes steen uit de muren te kappen. Ooggetuigen zouden gezien hebben dat ook ‘s nachts buitenlanders stukken uit de muren wrikken. Angelo Bottini, de intendant van de archeologische schatten, zegt dat de controle zou verscherpt worden.

Ook talrijke daklozen hebben een onderkomen gevonden rond het Colosseum en laten er hun sporen na. Bovendien wordt de antieke arena steeds meer ontsierd door vuilnishopen in de buurt en door graffiti en gekrabbel op de muren. Men vindt er zowel namen van Amerikaanse toeristen als boodschappen van amoureuze aard. Vaak beginnen toeristen op de muren te schrijven tijdens de lange wachttijden aan de ingang van het monument.

Ook de restauratie, die wegens geldgebrek steeds opnieuw wordt onderbroken, heeft sporen achtergelaten. Talrijke afsluitingen en bouwmaterialen maken verpesten het uitzicht van de arena. Ander opmerkelijk feit is dat de legendarische katten, die het Colosseum sinds decennia bevolkten, de omgeving hebben verlaten. De oorzaak daarvan is nog niet achterhaald.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Kasteel Viane moet gerestaureerd worden

Posted by marcho on 14th September 2007

Minister Van Mechelen eist de dringende restauratie van het kasteel Blondel de Beauregard in Viane bij Geraardsbergen. Het beschermde kasteel, omgeven door een park en vijver, omvat een hoofdgebouw met poortgebouw, orangerie en paardenstal. Vooral de centrale zeszijdige toegangstoren verkeert in heel slechte staat. De administratie van minister Van Mechelen zal de eigenaar verplichten om zijn restauratiebelofte na te komen.

Het historische pand werd in de achttiende eeuw gebouwd door de toenmalige heer van Viane. Door een huwelijk kwam het in handen van de familie Blondel de Beauregard. Over de huidige bezitter is er veel meer vaagheid. Sinds 1990 is het monument eigendom van de naamloze vennootschap Kasteel de Beauregard, die slechts bestaat uit twee Nederlandse vennoten.

De maatschappelijke zetel van de vennootschap werd in 1999 verplaatst van Geraardsbergen naar Herent. Twee jaar later volgde er nogmaals een verhuizing. Volksvertegenwoordiger Guido De Padt, zelf een gewezen inwoner van Viane, kaartte het verval van het kasteel aan bij minister Van Mechelen. Die erkende dat het gebouw in bijzonder slechte staat verkeert en zienderogen verder aftakelt.

In 2004 werd het kasteeldak door de eigenaars gerestaureerd. Toen hadden zij ook een volledige kasteelrenovatie beloofd. Maar daarmee is nog altijd steeds geen begin gemaakt. Minister Van Mechelen wil de eigenaar nu via juridische weg dwingen om zijn restauratiebelofte na te komen.

Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »