handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for July, 2006

Midden-Oosten investeert in Brits vastgoed

Posted by marcho on 31st July 2006

Groot-Brittannië blijft de belangrijkste vastgoedmarkt van Europa. Dat blijkt uit een rapport van de immobiliënspecialist DTZ. Daarbij wordt gesteld dat er het voorbije jaar 69,5 miljard pond werd geïnvesteerd in het Britse commerciële vastgoed, goed voor 46 procent van de totale Europese omzet van de zakelijke immobiliënsector.

Groot-Brittannië zag vorig jaar een enorme omzet in de commerciële vastgoedsector. Van 22,6 miljard pond in 2004 stegen de investeringen tot 69,5 miljard pond. Dat was vooral te danken aan investeerders uit Ierland, de Verenigde Staten, Nederland, het Midden-Oosten en Duitsland. DTZ voorspelt dat deze trend zich ook in de nabije toekomst zal verder doorzetten.

Vooral van investeerders uit het Midden-Oosten worden verdere initiatieven verwacht, vooral dankzij de hoge olieprijzen en de voorkeur van de Arabische wereld voor vastgoed boven andere investeringen. De koninklijke familie van Abu Dhabi is de grootste individuele investeerder uit het Midden-Oosten in Groot-Brittannië. Maar ook Arabische banken, zoals Noriba Bank, Kuwait Finance House, Gulf Finance House, Qatar Islamic Bank en Arcapita Bank zijn er bijzonder actief.

Islamitische vastgoedfondsen tonen trouwens steeds meer interesse in Europese immobiliën. Uit een onderzoek van vastgoedexpert King Sturge blijkt dat 94 procent van die fondsen een voorkeur hebben voor Groot-Brittannië, gevolgd door Europa (85 procent). Het Midden-Oosten komt met 62 procent op een derde plaats.

Posted in immobiliën | No Comments »

Grote interesse in Kroatisch vastgoed

Posted by marcho on 30th July 2006

Kroatië verwacht dat nog dit jaar tienduizend buitenlanders zich in het Balkanland een woning zullen aanschaffen. Als voorbereiding op het lidmaatschap van de Europese Unie in 2009 heeft de Kroatische regering de voorwaarden voor de verwerving van grondeigendom voor EU-burgers immers versoepeld.

Kroatië werd op 26 juni 1991 onafhankelijk. Volgens het persbureau Reuters hebben ongeveer tienduizend buitenlanders in het land een woning gekocht. Door de strikte wetgeving, waarbij zowel het ministerie van buitenlandse zaken als het ministerie van justitie hun toelating moesten geven, moest er echter een hele administratieve molen doorworsteld worden.

Buitenlanders probeerden die wetgeving te omzeilen door het oprichten van papieren bedrijven, die vervolgens immobiliën konden opkopen. Door de versoepeling van de wetgeving zijn dergelijke strategieën voortaan niet meer nodig. Verwacht wordt dat nog dit jaar tienduizend woningen door buitenlanders zullen worden opgekocht.

Vooral Britten en Ieren zouden er al druk op woningjacht zijn. Die koopwoede heeft volgens makelaar Slavica Gavranic ervoor gezorgd dat de woningprijzen in het historische stadscentrum van Dubrovnik gestegen zijn tot 4.000 euro per vierkante meter. Ook buitenlandse vastgoedbedrijven zouden staan te trappelen om zich op de Kroatische markt te begeven.

Critici vrezen dat de maatregel ervoor zal zorgen dat Kroatische gezinnen zich geen woning meer zullen kunnen aanschaffen. Woningen met zicht op de zee zouden in Kroatië al zo duur geworden zijn als in Spanje. Een eenvoudige woning in natuursteen kost al minstens 70.000 euro.

Posted in diversen | No Comments »

Restauratiepremie voor Sint-Bernardusadbij

Posted by marcho on 29th July 2006

De Vlaamse regering heeft een restauratiepremie van 1,6 miljoen euro vrijgemaakt voor de beroemde Sint-Bernardusadbij. Dat heeft Vlaams minister van financiën en ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen bekend gemaakt. De subsidies dienen om de restauratie van de daken en vloeren te financieren.

De voormalige Cisterciënzerabdij werd in 1988 door het gemeentebestuur van Hemiksem aangekocht, nadat het complex decennia had leeg gestaan. De verschillende delen van het complex werden sindsdien één voor één aangepakt.

Sinds 1998 werden de administratieve diensten van gemeente en politie in de gerestaureerde westvleugel van de abdij samengebracht. De oostvleugel is intussen ook geretaureerd. Daar werden 24 serviceflats ondergebracht.

Op dit wordt het dak gerestaureerd van alle vleugels die nog niet eerder werden aangepakt. Ook de vloeren van de adbij worden gerestaureerd. De kosten van die werken worden geraamd op 2,6 miljoen euro.

Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »

Privé-zwemmen blijft dure zaak

Posted by marcho on 28th July 2006

België telt naar schatting 50.000 tot 60.000 privé-zwembaden. Dat betekent dat gemiddeld één of tachtig Belgische gezinnen de beschikking heeft over een eigen zwembad. De aankoop kost 4.000 tot 25.000 euro, maar allerhande opties en onderhoud kunnen de kosten meer dan vertienvoudigen.

“De prijs voor een zwembad kan variëren van 4.000 euro voor een degelijk opbouwmodel tot 25.000 euro voor een zwembad in beton van vijf op tien meter,” meldt het online magazine Express.be. “Maar vooral de opties wegen zwaar op het budget. Verwarming, verlichting, een afdekzeil, een zuiveringsinstallatie, een desinfectiesysteem en dergelijke kunnen het budget doen oplopen tot een tienvoud van voonmelde prijzen.”

Opgemerkt wordt dat de prijs van een degelijke filterinstallatie al snel in de buurt kan komen van de aankoopprijs van het zwembad zelf. “Daarnaast zijn er de jaarlijks terugkerende kosten voor waterverbruik, chloor en eventueel gas of stookolie voor de verwarming,” aldus De Tijd. “Voor onderhoudsproducten belopen die van 150 tot 500 euro per jaar. Vooral de verwarmingskosten zijn niet gering. Afhankelijk van de gewenste temperatuur schommelt het jaarlijkse budget hiervoor tussen 1.500 en 2.500 euro.”

Berekend werd dat men voor een zwembad van 25.000 liter water al snel 2.000 tot 3.000 liter stookolie nodig is. “De jaarlijkse kosten stijgen naargelang het zwembad groter wordt. Een bad van acht op vier meter met een gemiddelde diepte van anderhalve meter is nog altijd goed voor 48.000 liter water.”

Posted in bouw, energie, waterbeheer | No Comments »

Zuid-Afrika bouwt nieuwe voetbalstadions

Posted by marcho on 27th July 2006

Het Duitse architectenbureau Gerkan, Marg & Partner (GMP) heeft de opdracht gekregen om voor het volgende Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika (2010) drie van de vijf nieuwe voetbalstadions te bouwen. Het beroemde bureau ontwierp recent ook nog het nieuwe spoorwegstation van Berlijn.

GMP ontwerpt de nieuwe voetbalstadions van Durban, Port Elizabeth en Kaapstad. “Voor het eerste krijgt het land nieuwe stadions die speciaal voor de voetbalsport worden gebouwd,” merkt de Duitse krant Frankfurter Algemeinen Zeitung op. “Voordien waren dergelijke complexen voorzien voor rugby en cricket.”

GMP heeft al ervaring opgedaan met voetbalstadions, want Volkwin Marg werd ingeschakeld om het historische Berlijnse Olympiastadion, waar de voorbije WK-finale gespeeld werd, opnieuw aan te kleden. Vooral het ontwerp van Durban oogt volgens de Duitse krant indrukwekkend, met ruimte voor 85.000 toeschouwers en een uitzicht op de Indische Oceaan.

De budgetten zijn relatief beperkt. Het stadion van Port Elizabeth mag ongeveer 60 miljoen euro kosten, terwijl Durban en Kaapstad elk 180 miljoen euro voorzien voor hun project. De verbouwing van het Olympiastadion van Berlijn kostte 250 miljoen euro.

Posted in architectuur, bouw, openbare werken | No Comments »

Ook Tate Modern krijgt piramide

Posted by marcho on 26th July 2006

Het Tate Modern in Londen breidt zijn museumoppervlakte uit met zestig procent. Voor de uitbreiding werd beroep gedaan op het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron, die daarvoor een glazen piramide ontworpen van in totaal 23.000 vierkante meter expositieruimte. Met het project is een bedrag van 315 miljoen euro gemoeid.

Het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron was in Londen eerder al verantwoordelijk voor de verbouwing van de voormalige elektriciteitscentrale Bankside en de huidige huisvesting van het Tate Modern. Daarnaast ontwierpen ze ook het Olympisch Stadion van Peking.

De uitbreidingswerken van het Tate Modern zouden moeten klaar zijn tegen de Olympische Spelen van 2012, die dat jaar in Londen zullen worden gehouden. De kosten van de verbouwing zullen grotendeels worden gedekt door giften. Het London Development Agency houdt zijn bijdrage beperkt tot 10,25 miljoen euro.

Met de uitbreiding komt het museum volgens Tate-directeur Nicholas Serota tegemoet aan de steeds gegroeide belangstelling. Het huidige museum is immers berekend op slechts 1,8 miljoen bezoekers per jaar. Vorig jaar kwamen er echter vier miljoen kunstliefhebbers bij het Tate Modern over de vloer.

In de nieuwbouw wil de directie van het museum ruimte maken voor fotografie, film, video en performance met meer nadruk op werk uit Azië, Afrika en Amerika. Ook komen er zes bars, cafés en restaurants. De piramide wordt ruim 33 meter hoog en steekt meer dan tien meter uit boven het grootste gedeelte van het Tate Modern.

Posted in architectuur, monumentenzorg | No Comments »

Noord-Ierland maakt zonne-energie verplicht

Posted by marcho on 25th July 2006

Vanaf april 2008 moeten nieuwe woningen in Noord-Ierland voorzien zijn van zonnepanelen. Dat heeft de Noord-Ierse minister van binnenlandse zaken Peter Hain bekend gemaakt. De maatregel maakt deel uit van een duurzaam energieproject, waarvoor een investering van 59 miljoen pond is voorzien.

In totaal is er acht miljoen pond subsidies voorzien voor 4.000 gezinnen die hernieuwbare energiebronnen in hun woningen plaatsen. “Alle nieuwe woningen, kantoren en overheidsgebouwen moeten daarbij voorzien worden van zonnepanelen,” aldus de krant The Belfast Telegraph.

Minister Hain benadrukte dat de overheid de kosten van de zonnepanelen volledig voor zijn rekening zou nemen. Zelf wil de overheid zonneverwarming plaatsen in 600 van zijn 90.000 eigendommen. Volgens Hain is Noord-Ierland Brits koploper op het gebied van hernieuwbare energie. Noord-Ierland wil tegen 2012 minstens 12 procent van zijn energie putten uit duurzame bronnen. Op dit ogenblik bedraagt dat echter nog altijd maar 5,8 procent.

Posted in duurzame technologie, energie, verwarming | No Comments »

Arabië moet investeren in drinkbaar water

Posted by marcho on 24th July 2006

De Arabische staten zullen de volgende tien jaar ruim honderd miljard dollar moeten investeren in ontzoutingsinstallaties. Alleen op die manier zal de regio volgens analisten de stijgende vraag naar drinkbaar water kunnen opvangen.

Het bedrijf Energy Management Services (EMS) stelt dat de vraag naar zoet water in de Arabische regio jaarlijks met gemiddeld zes procent stijgt. Dat meer dan het dubbele van het wereldgemiddelde. Op dit ogenblik zouden al investeringen voor een waarde van tien miljard dollar zijn gebeurd.

“Maar met een groeiende populatie en de grote economische ontwikkelingen in het Golfgebied, moet vooropgesteld worden dat de regeringen de volgende tien jaar nog ongeveer honderd miljard dollar zullen moeten investeren,” aldus EMS. “De snelle economische groei van Dubai zet de water- en energievoorziening van de regio onder zware druk.”

Tijdens de zomerpieken wordt in Dubai ongeveer 836 miljoen water per dag verbruikt.

Posted in waterbeheer | No Comments »

Mijnwater als duurzame energiebron

Posted by marcho on 23rd July 2006

De Open Universiteit Nederland start een haalbaarheidsstudie naar de energievoorziening op basis van mijnwater als duurzame energiebron. Dat meldt Insnet, het online netwerk rond duurzaamheid. De universiteit sluit met dit project aan bij het Europese Mijnwaterproject dat gericht is op het ontrekken van mijnwater uit voormalige steenkolenmijnen als alternatieve, duurzame energiebron.

De universiteit laat onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is mijnwater te gebruiken voor het verwarmen en koelen van de gebouwen op de campus aan de Valkenburgerweg in Heerlen. Die is immers gelegen in de nabijheid van de voormalige mijn Oranje Nassau.

De haalbaarheidsstudie is tweeledig. De technische haalbaarheid omvat onder andere het geologisch onderzoeken van de ondergrond naar beschikbare volumes en temperaturen mijnwater van de drie mijnsites van Oranje Nassau. Daarnaast worden de mogelijkheden in kaart gebracht voor aansluiting op de nu in voorbereiding zijnde mijnwaterinfrastructuur voor de locaties Heerlerheide Centrum en Stadspark Oranje Nassau in Heerlen.

Bijzonder aan het project bij de Open Universiteit is dat mijnwater als alternatieve energiebron gebruikt zal worden voor het verwarmen en koelen van bestaande gebouwen. Wanneer de haalbaarheidsstudie positief is, zal de Open Universiteit subsidie aanvragen voor de benodigde infrastructurele investering als gevolg van het toepassen van mijnwater.

Met de haalbaarheidsstudie sluit de Open Universiteit aan bij het grootschalige Europese Mijnwaterproject. Dit Mijnwaterproject wordt gezien als een belangrijk transnationaal voorbeeldproject met belang en uitstraling voor andere voormalige mijnterreinen in Noord-West Europa. Bij dit project zijn vijf partners betrokken: de gemeente Heerlen, de gemeente Midlothian (Schotland), Weller Wonen (Heerlen), Netwerk voor Omgevingskwaliteit (NOK, Gouda) en Building Research Establishment (BRE, Groot-Brittanië).

In Heerlen en Midlothian worden momenteel boringen verricht naar mijnwater voor het verwarmen en koelen van nieuwbouw (woningen, een zorgcomplex, scholen en openbare gebouwen). Het Mijnwaterproject heeft een subsidie van ruim 10 miljoen euro ontvangen in het kader van de INTERREG IIIB-programma van de Europese Unie.

Posted in duurzame technologie, verwarming, waterbeheer | No Comments »

Wallonië wil duurzamer bouwen

Posted by marcho on 22nd July 2006

Wallonië wil zijn houtproductie een duurzamer karakter geven. Dat heeft Waals minister van leefmilieu Benoit Lutgen onlangs benadrukt tijdens een bezoek aan het bedrijf Brunet in Mariembourg. Lutgen wil het gebruik promoten van een PEFC-label, dat duurzame bosexploitatie garandeert.

Op dit ogenblik heeft 46 procent van de Waalse bossen een PEFC-certificaat. Het gaat daarbij om 248.000 hectaren. Maar de Waalse milieuminister Benoit Lutgen wil dat niveau gevoelig opdrijven. Daarvoor wordt door de Waalse overheid een ministerieel besluit voorbereid dat voorziet in een financiële tegemoetkoming voor bosbeheerders die de criteria voor PEFC-cerficiëring naleven.

Het PEFC-label garandeert onder meer dat voor elke boom die wordt omgehakt een nieuw exemplaar wordt aangeplant. Ook worden bepaalde boomsoorten beschermd en bij de exploitatie wordt beroep gedaan op lokale arbeid.

Posted in bouw, duurzame technologie | No Comments »