Posted by marcho on 25th February 2007
De Empire State Building in New York is door het Amerikaanse publiek verkozen tot mooiste gebouw van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een enquete van het American Institute of Architecture, dat dit jaar anderhalve eeuw bestaat. Op de tweede plaats komt het Witte Huis in Washington, gevolgd door de National Cathedral, die zich eveneens in de Amerikaanse hoofdstad bevindt. De inmiddels verwoeste Twin Towers uit New York staat op de 19de plaats.
De Empire State Building werd ontworpen door het architectenbureau Shreve, Lamb & Harmon Associates en werd op 1 mei 1931 in gebruik genomen. De opening gebeurde door toenmalig president Herbert Hoover, die in zijn kantoor in Washington op een knop drukte, waardoor de lichten van het Empire State Building aan gingen.
Met zijn 381 meter hoogte bleef de Empire State building de hoogste toren van New York, tot in 1971 het World Trade Center zijn deuren opende. Het WTC werd echter bij de terroristische aanslagen op 11 september 2001 verwoest. De Empire State Building zelf liep in 1945 ook zware schade op, nadat er tijdens zeer dichte mist een bommenwerper tegen de muur van de 79ste verdieping aanvloog.
Na het Witte Huis van architect James Hoban en de National Cathedral van George Bodley, wordt de top vijf van mooiste Amerikaanse gebouwen rond gemaakt door het Jefferson Memorial in Washington (John Russell Pope) en de Golden Gate Bridge in San Francisco (Joseph B. Strauss).
Daarna volgen het Capitool in Washington (William Thornton), het Lincoln Memorial in Washington (Henry Bacon), het Biltmore Estate in Asheville (Richard Morris Hunt), de Chrysler Building in New York (William Van Alen) en het Vietnam Veterans Memorial in Washington (Maya Lin).
In de top twintig staan verder St. Patricks Cathedral in New York, het Washington Monument in Washington, Grand Central Terminal in New York, de Gateway Arch in St. Louis, het Supreme Court of the United States in Washington, het St. Regis Hotel in New York, het Metropolitan Museum of Art in New York, het Hotel Del Coronado in San Diego, het World Trade Center in New York en de Brooklyn Bridge in New York.
Volledige Lijst
Posted in architectuur, monumentenzorg | No Comments »
Posted by marcho on 25th February 2007
Twee op de drie bezoekers van de bouwbeurs Batibouw op de Heizel hebben plannen om te bouwen of te renoveren. Nog eens 19 % wil zijn woonst opnieuw inrichten. Dat blijkt uit een enquete die de organisatoren van Batibouw vorig jaar hebben gehouden bij hun bezoekers.
Amper 15 procent van de bezoekers bleek helemaal geen plannen te hebben. De helft van de ondervraagden was tijdens zijn bezoek al bezig met de bouwwerken, terwijl 28 procent daar binnen het jaar mee wou starten en 14 procent bouwplannen had binnen de drie jaar. Toch bleek dat slechts 22 procent van de bezoekers tijdens de beurs zelf een bestelling te plaatsen, terwijl 58 procent dat overwogen had.
Van de bezoekers kwam 58 procent uit het Vlaanderen, 32 procent uit Wallonië en 10 procent uit Brussel. Ook de exposanten zijn hoofdzakelijk Belgisch. Slechts 12 procent van hen komt uit het buitenland. Batibouw wordt vooral bezocht door het grote publiek. De beurs trok vorig jaar Batibouw 369.178 bezoekers. Dat is een stijging met 6 procent. Daarvan kwamen er 72.000 bezoekers uit de professionele sector. Dat was een stijging met 3 procent. Slechts 4 procent van de professionele bezoekers kwam uit het buitenland.
Posted in bouw | No Comments »
Posted by marcho on 25th February 2007
Het Koninklijk Paleis aan de Meir in Antwerpen krijgt een commerciele bestemming. Op het gelijkvloers komt er immers een horecazaak en een luxewinkel. Met die commerciele exploitatie wil Erfgoed Vlaanderen, dat het complex beheert, op de bovenverdieping van het complex een kasteelmuseum financieren. De restauratie van het Koninklijk Paleis wordt begeleid door architect Herman Van Unsel, die ook al de restauratie van de Antwerpse Bourlaschouwburg leidde.
Het Koninklijk Paleis werd in 1745 gebouwd door Jean-Pieter Baurscheit in opdracht van de familie Van Susteren. In 1811 werd het complex door Napoleon Bonaparte gekocht. In 1969 wordt er het Internationaal Cultureel Centrum gevestigd, maar dat houdt het in 1976 voor bekeken. Oorspronkelijk was het de bedoeling om er vervolgens een bijgebouw van het Museum voor Schone Kunsten in te richten, gevolgd door plannen om er een Vlaams Clubhuis van te maken of er het rectoraat van de Universiteit Antwerpen in onder te brengen.
Het complex staat nu echter al meer dan tien jaar leeg. Erfgoed Vlaanderen hoopt de restauratiewerken echter nog dit decennium af te werken. Er zouden al een aantal kandidaten zijn voor de uitbating van de luxewinkel en de horeca-zaak, die ook de beroemde Spiegelzaal op de eerste verdieping en de vroegere paardenstallen omvat. Ook het Kasteelmuseum zou in 2010 zijn deuren moeten kunnen openen.
Posted in monumentenzorg, restauratie | No Comments »
Posted by marcho on 24th February 2007
De prijsstijging van het vastgoed heeft zich tijdens de eerste negen maanden van vorig jaar verder doorgezet. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. Volgens de Confederatie Bouw zal de bouwactiviteit na het topjaar 2006 echter gevoelig dalen. In Vlaanderen werden toen niet minder dan 44.000 stedenbouwkundige vergunningen toegekend, waarbij appartementen een steeds groter aandeel krijgen.
De Federale Overheidsdienst Economie berekende dat de prijzen van de bouwgronden vorig jaar met 8,1 procent stegen tegenover het jaar voordien. Bij de huizen werd een prijsstijging met 11,3 procent genoteerd, bij villa’s met 7,5 procent en bij appartementen met 9,6 procent. De goedkoopste prijsniveau’s worden teruggevonden in West-Vlaanderen en Henegouwen. De twee Brabantse provincies en Brussel halen de hoogste prijzen.
In Vlaanderen werden vorig jaar 44.000 stedenbouwkundige vergunningen toegekend. Dat is een record sinds de topjaren in 1993 en 1994, maar verwacht wordt dat aan die groei na het bouwverlof een einde zal kennen. Dat stelt de Confederatie Bouw. Eén op drie ondernemingen verwacht vanaf de tweede helft van dit jaar minder gevulde orderboeken voor de bouw van huizen.
Het aantal vergunningen voor appartementen steeg in Vlaanderen het voorbije jaar met 8 procent. Appartementen vertegenwoordigen 58 procent van alle Vlaamse bouwvergunningen. In 2002 vertegenwoordigden de eengezinswoningen nog 60 procent van alle bouwaanvragen uit. De vraag naar appartementen blijft vooral hoog in Vlaams-Brabant en Limburg.
Posted in bouw, immobiliën | No Comments »
Posted by marcho on 16th February 2007
De bevolking van de provincie Antwerpen bespaart 7,4 procent energie. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van de actie ‘Klimaatwijken’ die door het Antwerpse provinciebestuur wordt georganiseerd en waaraan in totaal 22 wijken uit de verschillende regio’s van de provincie deelnemen. Tot nu toe bleek Grobbendonk het meest inspanningen te leveren om het energieverbruik te doen dalen.
Het project ‘Klimaatwijken’ is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu en ook dit jaar door het Antwerpse provinciebestuur mee aan het project. Uit de tellingen tot eind vorig jaar, bleek dat de gemeente Grobbendonk erin geslaagd was om een energiebesparing van 15,3 procent te realiseren. Daarmee is de Kempense gemeente op dit ogenblik duidelijk de energiekampioen.
Na Grobbendonk volgen wijken in Antwerpen, Mol, Lint, Kontich en Mechelen. Daar slaagde men erin om ongeveer 10 procent energie te besparen. Onder andere in Wuustwezel, Westerlo, Mortsel, Retie en Nijlen worden echter nog extra inspanningen verwacht om het streefdoel te halen. De Bond Beter Leefmilieu streeft naar een energiebesparing van 8 procent, maar daar zitten deze gemeenten nog onder. Het Antwerpse gemiddelde bedraagt op dit ogenblik 7,4 procent.
De actie Klimaatwijken is opgezet met als doel om de Kyotonorm op een gebied van een lagere uitstoot van koolstofdioxide te behalen.
Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »