handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Vlaming toont hoe hij woont

Posted by marcho on September 2nd, 2007

Op zondag 9 september vindt de negentiende Open Monumentendag Vlaanderen plaats. Onder het thema ‘Toon mij hoe je woont’ wil de feestdag van het onroerend erfgoed laten zien hoe en waar mensen door de eeuwen heen een thuis hebben gebouwd. Maar het moet meer worden dan louter huisjes kijken. In totaal nemen aan deze editie 210 steden en gemeenten deel met 650 gebouwen en 430 activiteiten.

“Elk jaar zoeken we een origineel thema zodat het publiek niet alleen vrij de gebouwen kan bezoeken, maar ook een nieuw verhaal te horen krijgt,” benadrukt voorzitter Piet Jaspaert. “Dit jaar is de rode draad de Vlaamse wooncultuur door de eeuwen heen. Dat levert niet alleen een selectie aan weelderige herenhuizen en stadspaleizen op, maar ook een kennismaking met de geschiedenis van het sociale wonen.”

Opvallend is de aandacht voor het sociaal wonen van de middeleeuwse godshuizen, waar mensen die dat nodig hadden konden wonen, tot de tuin– en sociale woonwijken uit de 20ste eeuw. Ook het varend erfgoed behoort tot het onroerend erfgoed en is dit jaar relatief goed vertegenwoordigd met een aantal woonboten. Erfgoedwandelingen en -fietstochten volgen interessante routes tussen monumenten.

Ter plekke kunnen tentoonstellingen en lezingen bijgewoond worden. Een opmerkelijke locatieproject is het samenbrengen van erfgoed en theater. Regisseur en acteur Stefan Perceval voert in een woning in de Kerkstraat in Borgerhout ‘Mijn Hart’ op. Aan de hand van anekdotes over de vroegere bewoners leidt Perceval de bezoeker ook rond door de ruimtes van het pand.

Een aantal aanbevolen locaties zijn alvast de Unitas tuinwijk in Deurne, het Kasteel van Poeke in Aalter, het voormalig Koninlijk Paleis in Antwerpen, de ingenieurswoning La Mine Colline in Genk, de atelietflat Jozef Peeters in Antwerpen, het Monnikkenhof in Heks, de woonwagens van pan in Ename-Oudenaarde, de Abdij van Park in Leuven, het geboortehuis van Guido Gezelle in Brugge en het klooster van Werken in Kortemark.

Met de Monumentenpas van de Lijn kan voor 2,5 euro heel Vlaanderen doorkruist worden. In een negental steden worden gratis Monumentenbussen ingelegd. Meer informatie kan verkregen worden via de website www.openmonumenten.be. Bij de toeristische diensten en bibliotheken kunnen gratis brochures verkregen worden. (dmw)