handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Delft heeft zijn Vermeertoren

Posted by marcho on March 20th, 2008

In de Nederlandse stad Delft is de Vermeertoren geopend. Het nieuwe complex heeft niet alleen een woonfunctie, maar omvat ook een zorgcentrum en een wijkcentrum. Daarenboven is er ook het ziekenhuis Reinier De Graaf gevestigd. Dat is drie dagen per week geopend voor onder meer bloedafnames en andere kleine medische verzorging toe te dienen. Met de bouw werd in 2005 begonnen.

Arie Bakker, bestuurder van de zorginstelling, merkt op dat de Vermeertoren de toekomst van het wonen vormt. Met het nieuwe wijkcentrum willen de initiatiefnemers naar eigen zeggen voor een grotere verbondenheid tussen de bewoners. Met zijn 23 verdiepingen en 74 meter is de Vermeertoren het hoogste residentiële complex van Delft. De toren neemt de 76ste plaats in op de lijst van hoogste gebouwen van Nederland en is het op vijf na hoogste gebouw van Delft.

De Vermeertoren ligt in de Dr. Kuyperwijk, een wijk uit de jaren zestig ten noordwesten van het centrum van Delft. De tweede tot de achttiende verdieping bestaan uit huurflats. Per verdieping zijn er drie luxeflats ingericht. De bovenste etages zijn koopwoningen. Onder de toren ligt een parkeergarage. De bouw kende een kleine vertraging, omdat twee buurtbewoners bezwaar tegen de bouw hadden ingediend. Het ontwerp van de toren is van de hand van het architectenbureau Geurst & Schulze.