handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for June, 2006

Childs stelt nieuwe Freedom Tower voor

Posted by marcho on 29th June 2006

Architect David Childs heeft in New York de nieuwe plannen voor de Freedom Tower op Ground Zero getoond. De constructie van de toren is de voorbije lente begonnen, nadat een herziening van het ontwerp voor een jaar vertraging had gezorgd. Die herziening was volgens veiligheidsadviseurs nodig omdat het gebouw niet voldoende beschermd was tegen een eventuele aanslag met een bomauto. Daarom werd de building enkele meter achteruitgeschoven en heeft nu exact dezelfde oppervlakte als één van de verdwenen Twin Towers.

Veiligheidsadviseurs hadden ook aangedrongen op een betonnen basis van twintig verdiepingen zonder vensters. Maar critici stelden dat het geheel daardoor meer op een bunker leek dan op een kantoorgebouw. De architecten hadden gedacht dat oorspronkelijk te kunnen opvangen door glanzende metalen panelen, maar uiteindelijk werd gekozen voor een geheel van glazen prisma’s. Childs stelt dat daardoor een schitterende artistieke sculptuur ontstaat. Bovendien zou het gebouw daar ook een meer open karakter krijgen.

Het nieuwe ontwerp werd goedgekeurd door de veiligheidsexperts. De prisma’s zijn zo ontworpen dat ze bij een eventueel incident in minuscule kleine deeltjes springen, zodat ze geen zware schade zouden aanrichten. Boven op de toren komt een witter spits in glasvezel. Dat moet het gebouw meer zichtbaar maken vanop afstand en moet een herkenningspunt worden, net zoals de spits op de Empire State Building en de Chrysler Building.

De Freedom Tower moet bijna zeshonderd meter hoog worden en 69 verdiepingen kantoorruimte omvatten. Geschat wordt dat de toren jaarlijks ongeveer vijf miljoen bezoekers zal ontvangen. De Freedom Tower zou in 2011 geopend moeten worden.

Posted in architectuur, design | No Comments »

Maastricht krijgt architectuurmuseum

Posted by marcho on 28th June 2006

Op 2 september opent het Nederlandse Architectuur Instituut (NAI) in Maastricht een tweede museum. Het nieuwe complex heeft een tentoonstellingsruimte van 1.400 vierkante meter en ligt naast het bekende Bonnefantenmuseum. Het nieuwe museum moet volgens de initiatiefnemers ook een laboratorium worden waar geëxperimenteerd kan worden met de nieuwe Europese ruimtelijke ordening.

Het NAI wil de bezoeker in Maastricht met een semi-permanente opstelling aan bezoekers duidelijk maken hoe hun vormgegeven omgeving tot stand is gekomen. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan de architectonische cultuur van Zuid-Limburg, die volgens het NAI voortdurend moet schipperen tussen traditie en vernieuwing. Uitgangspunt van de expositie is het Limburgse landschap met zijn groene heuvels, witte boerderijen, oude dorpjes en steden en de typisch Maaslandse architectuur van zandsteen, mergel en baksteen.

De tentoonstelling laat zien hoe dit cultuurlandschap in de afgelopen eeuwen is overspoeld door een aantal moderniseringsgolven, zoals de vestingwerken in de zeventiende en achttiende eeuw, de Industriële Revolutie die van Maastricht na 1850 de grootste Nederlandse industriestad maakte, de mijnindustrie en de postmoderne kenniseconomie. In wisselende tentoonstellingen wordt aandacht besteed aan recente ontwikkelingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en vormgeving. In de openingstentoonstelling wordt aandacht besteed aan de architecten David Adjaye en Jurgen Mayer.

Het Nederlandse Architectuur Instituut heeft al een vestiging in Rotterdam.

Posted in architectuur, design | No Comments »

New York heeft Humphrey Bogart Place

Posted by marcho on 27th June 2006

In New York is een huizenblok genoemd naar de beroemde Amerikaanse acteur Humphrey Bogart. De acteur bracht er een groot gedeelte van zijn jonge jaren door. Het pand, gelegen aan 245 W. 103rd Street, werd het voorbije weekend voorzien van een bronzen plakket.

Het initiatief is afkomstig van Gary Dennis, een filmliefhebber die in hetzelfde blok woont. Hij verzamelde meer dan duizend handtekeningen en kreeg daarna ook de steun van de stad. Lauren Bacall, de weduwe van Bogart, verklaarde dat de acteur het ongelooflijk zou gevonden hebben om op deze manier te worden geëerd.

Humphrey Bogart werd in 1899 geboren en won een Oscar voor zijn rol in ‘The African Queen’ (1951). Daarnaast speelde hij hoofdrollen in onder meer ‘Casablanca’ en ‘The Maltese Falcon’. De acteur overleed in 1957, amper 57 jaar oud. Hij leefde tot zijn 25ste jaar in het huizenblok, dat nu omgedoopt werd tot Humphrey Bogart Place.

Het huizenblok waar de beroemde Amerikaanse acteur Humphrey Bogart opgroeide, is dit weekeinde omgedoopt tot Humphrey Bogart Place. Tientallen fans van de filmster trotseerden de regen om de onthulling van het bronzen plakkaat aan 245 W. 103rd Street in New York te zien.
Bogarts weduwe Lauren Bacall liet weten dat de ster van films als ‘The Maltese falcon’ (1941) en ‘Casablanca’ (1942) het ongelooflijk zou hebben gevonden om op deze manier te worden geëerd.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Moskou duurste stad van de wereld

Posted by marcho on 26th June 2006

Moskou is de duurste stad van de wereld. De Russische hoofdstad is het Japanse Tokyo voorbijgestoken. Dat is het gevolg van de recente stijging van de prijzen van onroerend goed op de Russische markt. Tokyo volgt nu op een derde plaats.

Uit een onderzoek van Mercer Human Resource Consulting blijkt dat Moskou de duurste stad van de wereld is geworden. De tweede duurste stad is het Zuid-Koreaanse Seoul, gevolgd door Tokyo. De meeste wijzigingen zouden te wijten zijn aan de evolutie van de nationale munteenheden.

Mercer Human Resource Consulting berekent de levensduurte van een stad aan de hand van tweehonderd verschillende indicatoren, zoals vervoer, huisvesting en voedsel. Na de top drie volgen Hongkong, Londen, Osaka, Genève, Kopenhagen, Zürich, Oslo en New York. De goedkoopste van de onderzochte steden is Asuncion (Paraguay).

Posted in stedenbouw, wonen | No Comments »

Ground Zero zwaar afgeslankt

Posted by marcho on 24th June 2006

Volgende maand gaat in New York de heropbouw van Ground Zero van start. Maar inmiddels is het project wel met de helft afgeslankt tegenover de oorspronkelijke plannen. De kosten werden teruggeschroefd tot 510 miljoen dollar. Volgens critici blijft er daardoor nagenoeg niets over van zijn oorspronkelijke betekenis.

De heropbouw van Ground Zero had eigenlijk al dit voorjaar moeten gestart zijn. George Pataki, gouverneur van de staat New York, legde vorige maand echter alle voorbereidende werken stil nadat hij tot de vaststelling was gekomen dat de kosten inmiddels opgelopen zouden zijn tot nagenoeg één miljard dollar.

Daarop werden de plannen herzien, waarbij een aantal voorstellen van de Israëlische architect Michael Arad grondig werden gewijzigd. Volgens critici heeft het monument daardoor het grootste gedeelte van zijn betekenis verloren, maar familieleden van de slachtoffers stellen zich positiever op.

Zij hadden vooral bezwaar tegen het feit dat de namen van de slachtoffers in ondergrondse ruimtes te zien waren. Door de aanpassing van het onderwerp, waarbij een aantal van de ondergrondse ruimtes zijn geschrapt, komen die namen in het daglicht.

Ondanks de besparingen blijft de gedenksite voor de terroristische aanslagen op de WTC-torens het duurste monument uit de Amerikaanse geschiedenis. Het monument voor de tweede wereldoorlog in Washington kostte 140 miljoen euro, het gedenkteken voor de bomaanslag in Oklahoma City 22 miljoen en het Vietnam-monument 5 miljoen euro.

De krant The New York Post stelt dat bij de kosten van de bouw van Ground Zero geen rekening is gehouden met het bezoekerscentrum en de infrastructuur. Dat zou de totale kostprijs op 700 miljoen dollar brengen. De kosten worden grotendeels gedragen door de overheid, want er werden minder sponsors aangetrokken dan oorspronkelijk was gehoopt.

Posted in design | No Comments »

Milaan beste stad voor kantoorimmobiliën

Posted by marcho on 23rd June 2006

Milaan is de beste stad voor beleggingen op de kantorenmarkt. De Noord-Italiaanse stad heeft een groot potentieel, terwijl daar een laag risico tegenover staat. Dat is de conclusie van het Duitse bureau Feri Rating & Research over de evoluties tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Feri voert aan dat Milaan zijn eerste plaats te danken heeft aan zijn leidende positie als verkeers-, handels- en dienstencentrum van Italië. “De stad is misschien minder belangrijk geworden voor de regionale economie, maar blijft wel één van de weinige belangrijke industriecentrum ten zuiden van de Alpen,” voert het Duitse bureau aan.

Na Milaan kregen ook Dublin, Luxemburg, Hamburg en Londen goede cijfers mee van Feri. Londen is na New York het belangrijkste financiële centrum van de wereld. De sector draagt er meer dan de helft bij tot het bruto product van de regio. Londen is volgens Feri dan ook heel afhankelijk van de financiële sector.

De huurprijzen voor de kantoren liggen in Londen het hoogste van heel Europa. Er is nog een grote leegstand, maar de vraag naar kantoorruimte is er volgens Feri weer aan het stijgen. Dat betekent dat men voor de volgende jaren weer zal mogen rekenen op stijgende huurprijzen.

Feri stelt verder dat ook Madrid een grote groei kent. De Spaanse hoofdstad wordt door de onderzoekers als één van de omzetsterkste kantorenmarkten van Europa beschouwd. “Het vooruitzichten op een hoog rendement hebben dan ook tot een hoog investeringsniveau geleid,” aldus Feri. “Daardoor zal het aanbod nog verder stijgen. Maar op middellange termijn zullen de huurprijzen omhoog gaan.”

Posted in immobiliën | No Comments »

Diefstallen kosten bouwsector 75 miljoen

Posted by marcho on 22nd June 2006

De Belgische bouwsector speelt jaarlijks 75 miljoen euro kwijt bij diefstallen en vandalisme. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw. Dat is dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Bovendien wordt gesteld dat dit nog een voorzichtige schatting is. In die cijfers is immers geen rekening gehouden met de diefstal van klein materiaal en de technische werkloosheid die door diefstallen en vandalisme worden veroorzaakt.

Volgens Robert de Meulenare, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, bedraagt de schade drie procent van de totale omzet van de sector. Dat is volgens hem bijzonder veel, want de gemiddelde winstmarges liggen rond de twee procent. In totaal maken politiecijfers melding van drieduizend aangiftes. Maar de organisatie stelt dat veel diefstallen niet aangegeven worden omdat het materiaal toch niet verzekerd kon worden.

De diefstallen worden volgens de Confederatie bouw grotendeels gepleegd door georganiseerde bendes die precies weten welke buit ze moeten hebben en op bestelling werken. De dieven zijn niet alleen uit op gespecialiseerd werfmateriaal, maar zijn ook tuk op lavabo’s, radiotren, bakstenen, ramen en isolatie. Er wordt gewerkt aan een actieplan om het probleem aan te pakken.

Posted in bouw | No Comments »

NAI bekijkt Chinese architectuur

Posted by marcho on 21st June 2006

In China verrijst een nieuwe wereld. De grote bestaande steden veranderen in een oogopslag in oerwouden van wolkenkrabbers, nieuwe steden verschijnen als uit het niets. Het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam organiseert tot 3 september een tentoonstelling over het moderne China, waarbij ontwerpers en kunstenaars een kritisch geluid laten horen over de razendsnelle ontwikkelingen in hun land.

“De Chinese steden kennen een razendsnelle ontwikkeling, zelfs voor Aziatische begrippen,” benadrukt het NAI. “Achter die ontwikkeling ligt een lange traditie van stedenbouw en architectuur die fundamenteel verschilt van de tradities in het westen.
Nieuwe miljoenensteden rijzen op uit het niets en bestaande steden veranderen in oerwouden van anonieme kantoren en woontorens.”

In Chinese reclame en propaganda wordt iedereen een succesvol leven met een eigen appartement, een auto en één kind in een moderne metropool beloofd. “Na decennia lang te hebben geleefd volgens streng geldende regels, krijgt de bevolking nu de kans om gezamenlijk aan een modern en economisch sterk China te werken waar ruimte is voor een individuele levensstijl met persoonlijke ambities,” aldus het NAI.

De euforie over het Chinese bouwen laat volgens het NAI echter een aantal fundamentele conflicten onbesproken. Daarbij wordt verwezen naar een extreem korte-termijnplanning, allesbepalende projectontwikkelaars met een zeer commerciële blik, een totale omarming van de westerse cultuur, een buitengewoon matige uitvoering van bouwprojecten en verstoorde stedenbouwkundige structuren.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan een kleine groep jonge Chinese architecten en stedenbouwkundigen die zich volgens het NAI midden in een zoektocht naar kritische en pragmatische antwoorden op deze conflicten bevinden. “De geselecteerde ontwerpers zijn niet geïnteresseerd in architectonische iconen, maar koesteren juist een verantwoordelijkheid voor hun cultuur, hun samenleving en de gebouwde omgeving,” wordt er opgemerkt.

Posted in architectuur, design, stedenbouw | No Comments »

Europese bouw ziet weer groei

Posted by marcho on 20th June 2006

In Europa zal de productie van de bouwsector tegen 2008 stijgen tot 1.342 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die bekend gemaakt werden tijdens het halfjaarlijks congres van Euroconstruct in Amsterdam. Het voorbije jaar kende de sector een omzetdaling van 78 miljard euro. Door de betere economische conjunctuur denkt Euroconstruct, dat de bouwsectoren van negentien Europese landen vertegenwoordigt, aan een positieve evolutie van de markt. Maar er wordt tevens opgemerkt dat de groei van de bouw achterop blijft bij de economische conjunctuur.

Euroconstruct toonde zich op het Amsterdamse congres hoopvol over de toekomst. “De werkloosheid neemt in Europa sinds 2003 geleidelijk af,” aldus de organisatie. “Het bruto binnelands product stijgt tot 2008 jaarlijks met ongeveer twee procent, afhankelijk van de rente, wisselkoersen en olie. Dat geeft een impuls aan de huizenmarkt. Maar er wordt ook opgemerkt dat de groei in de bouwsector achterop blijft bij de economische conjunctuurgroei. Dat heeft volgens Euroconstruct vooral te maken met het budgetgestuurde beleid van de overheden.

In West-Europa haalde de bouwproductie vorig jaar een omzet van 1.213 miljard euro. De helft daarvan ging naar woningbouw, waarbij nieuwbouw en renovatie evenredig waren verdeeld. Daarnaast ging twintig procent naar grond-, wegen- en waterbouw en dertig procent naar gebouwen die niet voor bewoning bestemd zijn, zoals fabrieken en ziekenhuizen. In Oost-Europa ging naar 17 procent woningbouw, 8 procent woningrenovatie, 34 naar infrastructuurwerken en 41 procent naar niet-woongbouwen.

Posted in bouw | No Comments »

Oostende wil kwaliteitslabel voor hoogbouw

Posted by marcho on 19th June 2006

Nieuwe hoogbouw zal in Oostende voortaan eerst een kwaliteitstest moeten ondergaan, vooraleer nog projecten zullen worden toegekend. Dat heeft het Oostendse gemeentebestuur bekend gemaakt. Daarnaast zal er de volgende zes jaar ook een inhaalbeweging gebeuren op het gebied van beschermde gebouwen.

De voorbije zes jaar werden in Oostende 208 panden beschermd als monument. In totaal telt de kuststad nu 240 beschermde monumenten. Verder werden nog eens 245 gebouwen opgenomen in de Oostendse villaplannen, waardoor ze niet meer gesloopt zullen kunnen worden.

Bovendien loopt dit aantal door beschermingsprocedures als dorps- en stadsgezicht op tot meer dan duizend panden. Aan de Vlaamse bouwmeester Marcel Smets wordt gevraagd om een selectie te maken van alle Oostendse panden die nog beschermd moeten worden. Die selectie zou tegen midden volgend jaar klaar moeten zijn.

Voor nieuwe hoogbouw wil het stadsbestuur tijdens de volgende zes jaar alleen architecturaal boeiende projecten weerhouden. Elk plan zal voorgelegd worden aan een adviescommissie. Pas wanneer die een kwaliteitslabel uitreikt zal een vergunning afgeleverd worden voor het project.

In een aantal gebieden zal nieuwe hoogbouw ten allen tijde verboden blijven. Het gaat daarbij om Mariakerke, Conterdam, Zandvoorde, Stene en Westerkwartier.

Posted in stedenbouw | No Comments »