handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Tuininrichting wordt meer milieuvriendelijk

Posted by marcho on March 21st, 2008

Bij de tuininrichting wordt minder hout gebruikt, maar wordt er wel meer gegrepen naar milieuvriendelijke producten. Dat blijkt uit een onderzoek van de retailorganisatie Fedis bij tuincentra en doe-het-zelfzaken over de start van het lenteseizoen. Daarbij werd ook vastgesteld dat de tuin ook steeds meer als extra levensruimte wordt ingericht. Door het gure weer komt de verkoop dit jaar wel trager op gang.

Jaarlijks geven de Belgen tussen de honderd en driehonderd miljoen euro uit aan allerhande tuinattributen. Gezien de zachte winter heeft de verkoop van tuinartikelen volgens Fedis dit jaar geen dood seizoen gekend. Niettegenstaande dat, realiseren de tuincentra en doe-het-zelf-zaken ongeveer de helft van hun omzet in de periode van maart tot mei. Wegens het uitzonderlijke schitterende lenteweer, waren vorig jaar de maanden maart en april uitzonderlijk voor de verkoop.

De trend om de tuin te beschouwen als extra leefruimte zet zich verder door. Daarbij hoort ook een tuinverlichting bij. Er worden ook tuinsalons, loungesets en zelf buitenkeukens geplaatst. Deze zijn intussen gedemocratiseerd en zijn ook in lagere prijsklasse te koop. De opmars van mediterrane planten gaat steeds hoger op. Olijf-, pistache- en citroenbomen blijven populair. Ook het biologisch tuinieren en het kweken van kruiden winnen terug aan belang. (HJL)