handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for April, 2007

Antwerpen bekroont stadsacapunctuur

Posted by marcho on 29th April 2007

architectuurprijslau_811543.jpg

Het GPB-team van het Autonoom Gemeentebedrijf Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen (VESPA) is de laureaat van de Architectuurprijs 2006 van de provincie Antwerpen. Het bekroonde project probeert vooral in verkommerde buurten van Antwerpen-Noord kleinschalige bouwprojecten op te zetten en daarmee de achterstand van de buurt stilaan weg te werken.

“De provinciale architectuurprijs gaat naar de systematische en aangehouden poging om wijken met een nijpend tekort aan kwalitatieve woningen een nieuw elan te geven,” benadrukte Ludo Helsen, gedeputeerde van cultuur van de provincie Antwerpen, tijdens de uitreiking van de prijs. “In een aantal buurten werden op een beperkt aantal individuele kavels bestaande gebouwen gerenoveerd of vervangen, zodat verloederde buurten een nieuw elan kregen.”

Het GPB-team stelde een projectboek samen met locaties waar verkrotte panden in aanmerking kwamen voor renovatie of nieuwbouw. “Telkens moet op een krap perceel met een minimumbudget een woning worden opgetrokken die niet enkel de overlast wegneemt, veroorzaakt door verloederde panden, maar ook als katalysator dient voor de heropleving van de wijk,” aldus nog gedeputeerde Helsen.

architectuurprijslaureaat.jpg

De nieuwe woningen werden vervolgens aan marktprijzen verkocht, met de uitdrukkelijke bedoeling om de sociale mix van de betrokken wijken te vergroten. “De architectuurprijs bekroont zo geen gebouw, maar een campagne en een document, want met het prijzengeld wil Vespa de gerealiseerde projecten in een boek documenteren als stimulus voor het beleid en als alternatieve beloning voor de architecten die zich voor deze weinig lucratieve projecten engageren,” voerde de gedeputeerde nog aan.

In totaal werden er 36 dossiers ingediend voor de architectuurprijs. Naast het winnende projecten, werden ook een bosbeheer-loods in Hoeilaart van Huiswerk Architecten, een luifel op het winkelplein Abdijstraat-Sint-Bernardsesteenweg op Antwerpen-Kiel van B-Architecten, een hoekwoning in Antwerpen van Bulk Architecten, het Gezondheidshuis in het Antwerpse Schipperskwartier van Lab Architectuurvennootschap en het Designcentrum in de Lange Winkelhaakstraat in Antwerpen van Stam Architecten genomineerd.

designcenterint2m21.jpg

Opmerkelijk is dat alle genomineerden bij één of ander project samengewerkt hebben met het winnende Vespa-team. “Eigenlijk hebben we dan ook allemaal gewonnen,” benadrukte Steven Decloedt van het GPB-team in zijn dankwoord.

Posted in architectuur | No Comments »

Watergolfenergie voor Cornwall

Posted by marcho on 29th April 2007

In Groot-Brittannië kan volgend jaar gestart worden met de bouw van het grootste watergolf-park van de wereld. De overheid heeft 21,5 miljoen Britse pond ter beschikking gesteld van het project Wave Hub, dat een vijftiental kilometer buiten de kust van Cornwall zal worden aangelegd. Wave Hub kost in totaal 28 miljoen Britse pond en moet ongeveer 7.500 gezinnen van elektriciteit voorzien.

Wave Hub moet veertig prototypes van watergolf-turbines testen. Deze turbines drijven op het water of bevinden zich juist onder het wateroppervlak om uit te zoeken hoe het system het beste zou kunnen werken en hoeveel energie er kan opgewerkt worden. De turbines zal gekoppeld aan een centrale eenheid op de zeebodem. Daar wordt de elektriciteit doorgestuurd naar het vasteland.

Een kabel van meer dan twintig kilometer moet de energie via een nieuwe centrale in Hayle op het Britse elektriciteitsnet zetten. Wave Hub zou megawatt elektriciteit moeten kunnen opwekken, ongeveer drie procent van de consumentenmarkt van Cornwall. Het project wordt ondersteund door het ontwikkelingsbureau South West of England Regional Development Agency. De Britse overheid moet nog wel zijn toestemming geven aan het project.

Verwacht wordt dat Wave Hub op 25 jaar ongeveer 76 miljoen Britse pond zal bijdragen tot de regionale economie en op zijn minst 170 banen zal creëren. Het ontwikkelingsbureau stelt echter dat Wave Hub de potentie heeft om een enorme bijdrage te leveren aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat, maar ook de techologie van de watergolf-industrie in nieuwe richtingen zou kunnen sturen.

Wave Hub zou jaarlijks ongeveer 24.300 ton koolstofdioxide kunnen besparen.

Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »

Spoorwegtunnel bedreigt Sagrada Familia

Posted by marcho on 28th April 2007

Een geplande spoorwegtunnel voor de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona komt op amper twee meter van de wereldberoemde Sagrada Familia in Barcelona, de onvoltooide kathedraal van Gaudi. Het stadsbestuur van Barcelona benadrukt dat de veiligheid voor de omgeving is gegarandeerd, maar de plannen hebben bijzonder veel protesten uitgelokt, onder meer van de beroemde Spaanse architect Jordi Bonet i Armengol.

De Sagrada Familia is één van de belangrijkste trekpleisters van Barcelona. Het meesterwek lokt gemiddeld tienduizend bezoekers per dag. De plannen voor de spoorwegtunnel worden dan ook zwaar bekritiseerd. Architect Jordi Bonet i Armengol, die de leiding heeft over de verdere afwerking van het monument, heeft het daarbij over een ongehoorde brutaliteit en een aanval op de cultuur.

Volgens Jordi Hereu, de burgemeester van Barcelona, respecteert het project de hoogste technische normen en is de veiligheid van de omgeving gegarandeerd. Maar volgens architect Jordi Bonet bestaat er wel een degelijk gevaar voor de funderingen van de Sagrada Familia en voor de hele structuur. De architect vreest dat er barsten in de funderingen zullen komen en dat de stabiliteit van het monument in gevaar komt.

Ook het Spaanse adviescomité van de Unesco en diverse universiteiten hebben hun afkeer van de tunnelplannen al duidelijk gemaakt. De Spaanse afdeling van Icomos, de organisatie voor monumentenzorg van de Unesco, is een campagne tegen de plannen begonnen. Icomos stelt dat de Spaanse overheid alle internationale conventies over het erfgoed aan zijn laars lapt. De Spaanse regering moet zich nog uitspreken over de impact van de tunnel op de omgeving.

Posted in monumentenzorg | No Comments »

Greenbridge opent kenniscentrum Power Link

Posted by marcho on 28th April 2007

In het wetenschapspark Greenbridge in Plassendale (Oostende) werd Power Link, een competentie- en kenniscentrum voor duurzame en hernieuwbare energie, opgericht. Power Link werd opgericht door Haven Oostende, de naamloze vennootschap Plassendale en de Universiteit Gent en moet inpikken op de nood aan een centraal aanspreek- en coördinatiepunt rond alternatieve energie.

Het wetenschapspark Greenbridge in Plassendale werd deels opgericht om een cluster van bedrijven te vormen die actief zijn op het vlak van duurzame en hernieuwbare energie. Daarin passen ook de activiteiten van Power Link, dat een uitgebreid databestand wil aanleggen met alle informatie, wetenschappelijke kennis, contacten en groene bedrijven. Power Link wil deelnemen aan Belgische en Europese projecten deelnemen en ze ondersteunen.

Het wetenschapspark Greenbridge werd begin vorig jaar geopend en is een initiatief van de naamloze vennootschap Plassendale, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen, de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende en de Gentse Universiteit. Het wetenschapspark moet uitgroeien tot een bedrijvenzone met verschillende onderzoeks- en kennisintensieve hightech-ondernemingen.

Het eerste bedrijf dat zich in het wetenschapspark vestigde, was MethaPharma, dat zich specialiseert in de commercialisering van farmaceutische voedingssupplementen. Daarna volgde onder meer ook Viacat, een spin-off van de Universiteit Gent die zich specialiseert in katalysatoren. Ook het investeringsfonds Amandine en het Innovatiecentrum West-Vlaanderen zijn er actief.

Posted in duurzame technologie | No Comments »

Cit Blaton mikt op Luxemburg

Posted by marcho on 28th April 2007

De Belgische bouwgroep Cit Blaton wil de volgende jaren zijn activiteiten in Luxemburg uitbreiden. Daarvoor werd het dochterbedrijf CBL opgericht. Door de overname van het failliete Luxemburgse bouwbedrijf Carlo Giorgiotti kon de groep zich meteen in de top vijf van de Luxemburgse bouwbedrijven nestelen. Ook de 200 werknemers van Carlo Giorgiotti werden overgenomen.

Cit Blaton is al ruim anderhalve eeuw actief op de Belgische bouwmarkt, maar is sinds 1996 ook actief in het Groothertogdom Luxemburg. Het pas opgerichte dochterbedrijf CBL is gespecialiseerd in bouwwerken en civieltechnische activiteiten. Cit Blaton realiseerde het voorbije jaar een omzet van 15 miljoen euro, maar wil dat op een termijn van vijf jaar doen stijgen tot minstens 40 miljoen euro.

Cit Blaton werkte in Luxemburg samen met Carlo Giorgetti, een lokale partner. Die werd in oktober van vorig jaar echter failliet verklaard, terwijl de twee partijen samenwerkten aan het K2-project. Het was belangrijk voor de reputatie van Cit Blaton dat het project van de klant vlot kon worden voortgezet. Daarom werd beslist om de activiteiten van Carlo Giorgiotti over te nemen en de 200 werknemers van het failliete bedrijf bij CBL onder te brengen.

CBL haalde onlangs ook enkele belangrijke bouwcontracten binnen, zoals de Belval Plaza 1, het domein Green Park in Bofferdange en het President-gebouw van de Belgische vastgoedmaatschappij Atenor op het plateau van de Kirchberg. CBL zit bovendien in de eindfase voor een gebouw dat zal worden betrokken door het Zwitserse UBS. Met Zürich en New York wordt dit één van de drie grote centra van die financiële groep.

Posted in immobiliën | No Comments »

WDP investeert in Franse projecten

Posted by marcho on 28th April 2007

Vastgoedbevak Warehouses De Pauw (WDP) investeert 35 miljoen euro in twee nieuwe projecten in Noord-Frankrijk. Daarvoor werd een overeenkomst afgesloten met Van Maercke Immo France. Met deze investering verdubbelt WDP zijn Franse activiteiten. De nieuwe vastgoedprojecten liggen in Seclin en Libercourt, twee gemeenten ten zuiden van Rijsel. De bouwprojecten zouden in de tweede helft van volgend jaar moeten opgeleverd worden.

Met deze twee extra projecten komt het totale investeringsprogramma van WDP, gespecialiseerd in logistiek vastgoed, voor 2007 en 2008 op een totaal bedrag van bijna 100 miljoen euro en een oppervlakte van 217.000 vierkante meter. De investeringen moeten er volgens WDP voor zorgen dat de operationele winst vanaf volgend jaar gevoelig zal toenemen.

De vastgoedbevak heeft ook plannen onthuld om nog voor deze zomer ook naar Oost-Europa te trekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar de Slowaakse en Roemeense markt. Slowakije is volgens WDP interessant omdat het land centraal gelegen is en tot de kleinere landen van Europa behoort. Daardoor kan WDP er naar eigen zeggen snel een grote speler worden. Anderzijds is Roemenië onontgonnen terrein, wat mogelijkheden biedt voor snelle starters.

Posted in immobiliën | No Comments »

Banimmo werkt aan beursintroductie

Posted by marcho on 28th April 2007

Vastgoedgroep Banimmo werkt aan een beursintroductie. De details en de timing van de operatie zijn nog niet bekend, maar het bedrijf zou wel opteren voor de Eerste Markt van Euronext Brussel. Banimmo is gespecialiseerd in de renovatie en de herpositionering van gebouwen die minder populair zijn geworden. Banimmo maakte alvast bekend niet als een vastgoedbevak naar de beurs te willen gaan.

Banimmo is voor 69 procent eigendom van de Franse vastgoedgroep Affine en heeft op dit ogenblik 300 miljoen euro vastgoed in eigendom. De bekendste gebouwen uit de Banimmo-portefeuille zijn de Brusselse Brouckèretoren en het Atlantic House aan de Noorderlaan in Antwerpen. Naast kantoren bezit Banimmo ook een reeks winkels, hotels en congresinfrastructuur.

Banimmo realiseerde vorig jaar een nettowinst van 17,8 miljoen euro, onder meer dankzij de verkoop van gebouwen. Affine geeft voorlopig geen verdere details over de beursplannen van Banimmo. Wel werd opgemerkt dat Banimmo zeker niet onder de vorm van een vastgoedbevak naar de beurs gaat. Een vastgoedbevak geeft weliswaar een aantal fiscale voordelen, maar heeft ook een aantal strikte voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Posted in immobiliën | No Comments »

Onderhandeling verkoop Immobel bevroren

Posted by marcho on 28th April 2007

De onderhandelingen tussen nutsgroep Suez en de Amerikaanse groep JER Partners over de verkoop van het Suez-aandelenpakket in de Belgische vastgoedgroep Immobel zijn bevroren. Omdat vastgoed geen kernactiviteit is van Suez, wil de nutsgroep zijn aandeel van 30,53 procent in Immobel van de hand doen. Maar door een schandaal rond het militair ziekenhuis van Elsene zou het geïnteresseerde JER Partners terughoudender zijn geworden.

Omdat Suez zich meer wil concentreren op zijn kernactiviteiten, wordt al geruime tijd gezocht naar een kandidaat-overnemer voor het Suez-belang in de vastgoedgroep Immobel. Eén van de geïnteresseerden was de Amerikaanse. Maar inmiddels raakte Immobel betrokken bij een fraudedossier uit de jaren negentig rond het militair ziekenhuis van Elsene, waarbij Immobel-topman Jean Thomas in beschuldiging wordt gesteld.

Thomas wordt verdacht van valsheid in geschrifte, gebruik van valse documenten en verduistering van openbare gelden. De beschuldiging heeft betrekking op een gewestelijke tegemoetkoming van 10,34 miljoen euro voor een studiebureau bij de bouw van woningen met vaste prijzen op de site van het militair ziekenhuis van Elsene. De feiten dateren van het begin van de jaren negentig.

Het bedrag werd destijds toegekend aan een tijdelijke vereniging van Bâtipont Immobilier en Immobilière Louis De Waele. Die laatste werd in een eerste fase in 1992 opgeslorpt door Immomills. Die vennootschap werd op haar beurt in 2005 opgeslorpt door Immobel. Op die manier raakte Immobel verzeild in het fraudedossier, maar daardoor zou JER Partners verdere besprekingen over een overname voorlopig hebben opgeschort.

Posted in immobiliën | No Comments »

Cofinimmo investeert 180 miljoen

Posted by marcho on 28th April 2007

Vastgoedbevak Cofinimmo wil nog voor deze zomer voor meer dan 180 miljoen euro investeren. De bevak heeft daarbij zowel rusthuizen als kantoorgebouwen op het oog. Dat maakte de vastgoedbevak bekend naar aanleiding van de presentatie van zijn kwartaalresultaten. Onder meer wordt er onderhandeld over de overname van het RTL-gebouw.

Cofinimmo haalde tijdens het eerste kwartaal 23,1 miljoen euro winst uit zijn huurinkomsten. Dat is 13,8 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De daling is te wijten aan de lagere huurinkomsten. Die bedroegen 34 miljoen euro, tegenover 34,6 miljoen euro vorig jaar. Bovendien bedroegen de financiële lasten 11,2 miljoen euro. Dat is 3 miljoen euro meer dan het jaar voordien.

De vastgoedbevak boekte wel 39,6 miljoen euro winst op zijn portefeuille, onder meer dankzij 15,6 miljoen euro winst op de verkoop van het Brusselse kantoorgebouw De Ligne. Vorig jaar was dat 4 miljoen euro. Cofinimmo heeft momenteel een vastgoedportefeuille die 2,2 miljard euro waard is. De bezettingsgraad van de portefeuille bedraagt 94,88 procent. Het aandeel van de rusthuizen bedraagt op dit ogenblik 4 procent, maar dat moet op korte termijn opgetrokken worden tot 10 procent.

Posted in immobiliën | No Comments »

Codic bouwt Atlantis-kantorenproject

Posted by marcho on 28th April 2007

De internationale vastgoedpromotor Codic bouwt in Sint-Agatha-Berchem een nieuw kantorencomplex. Het gaat om het Atlantis-project, een gemengd vastgoeddossier van 40.000 vierkante meter. Sint-Agatha-Berchem hoopt dat het project 230 nieuwe inwoners zal opleveren en 1.600 banen kan creëren. Het appartementsgedeelte van Atlantis is al voor 95 procent verkocht.

Atlantis komt aan de Keizer Karellaan, die de voorbije jaren veel van haar prestige heeft verloren. Het nieuwe project moet voor een ommekeer zorgen. Omwille van de uitzonderlijke locatie op een ideale plek tussen de ring en het centrum van Brussel, wordt gehoopt dat men niet geconfronteerd zal worden met een grote leegstand, waar de Brusselse kantorensector door wordt geplaagd. Codic raamt de investering in het project op ongeveer 90 miljoen euro.

De eerste plannen voor Atlantis dateren van 1998, maar er kwam pas schot in het dossier toen de stationswijk van Sint-Agatha-Berchem werd omgevormd tot een gebied van gewestelijk belang. In 2005 werden de gronden voor het project verworven om er een gemengd project van 40.000 vierkante meter neer te zetten. Het omvat 31.000 vierkante meter kantoorruimte met 446 parkeerplaatsen en 77 appartementen met 101 parkeerplaatsen.

Posted in immobiliën | No Comments »