handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for October, 2007

Awards Belgische Architectuur en EnergieAwards 2007

Posted by marcho on 31st October 2007

Dit jaar werden tijdens de tweejaarlijkse Awards van de Belgische Architectuur en EnergieAwards maar liefst zeven prijzen uitgedeeld. Kandidaten voor de awards worden op verschillende kwaliteiten beoordeeld. De jury kijkt onder andere naar de architecturale betekenis, de functionaliteit en de relatie met de omgeving.

De prijs voor de categorie ‘Eéngezinswoningen’ ging naar Jo Taillieu en Francesca de Fonseca voor vrijstaande woning BS in Gavere. In de categorie ‘Groepswoningen’ was de prijs voor nieuwbouw en renovatie voor META Architectuurbureau. Zij bouwden kantoren en appartementen de Natie in Antwerpen. Het Architectenbureau Matador werd beloond met de Award niet-residentiële gebouwen voor hun werk aan La Maison Folie. De Award in de categorie publieke ruimte ging naar ABSCIS Ontwerpgroep voor de realisatie van het Sint-Pietersplein met ondergrondse parking in Gent.

EnergieAwards gingen naar Henk Van Aelst voor zijn woning met kantoor in Berlaar, H/P Archtectes – JP Hermant voor de categorie ‘Groepswoningbouw’ met de uitbreiding van 4 dakappartementen in Brussel, BURO II voor eens schoolgebouw in Beernem, categorie niet-residentiële gebouwen. Voorts werden de baksteenprijs (L.U.S.T Architecten voor agrarische woning te Vichte), de renovatieprijs (Robbrecht en Daemarchitecten voor Sint-Felixpakhuis in Antwerpen) en de isolatieprijs (Architectenbureau Praet-Verlinden voor bejaardenflats in Mechelen) uitgereikt. (LD)

Posted in diversen | No Comments »

Onrust op Sint-Andries

Posted by marcho on 30th October 2007

In Antwerpen in de wijk Sint-Andries heerst grote onzekerheid over de toekomst van het bouwblok Kloosterstraat – Korte Vlierstraat – Pachtstraat – Prekersstraat. Niko Volckeryck, voorzitter van de stuurgroep van Sint-Andries vindt dat er van de verzuchtingen van de bewoners zo goed al niets overblijft. Via het stedelijk wijkoverleg werkten de stuurgoep en de bewoners intensief mee aan de ontwikkeling van het bouwblok.

‘Nu blijkt dat de Regie der Gebouwen geen afspraken met de stad wil maken. De stad heeft ook geen gebruik gemaakt van het verkooprecht. We vrezen dat de promotor alle vrijheid krijgt en dat de stad toegeeft’ zegt Volckeryck. De stuurgroep en de bewoners hadden de wens geuit om van de voormalige rijkswachtkazerne sociale koopwoningen te maken en zo betaalbare woongelegenheid in de buurt te creëren. Antiquairs uit de Kloosterstraat vroegen om de winkelpanden aan te sluiten met hun straat.

Volckeryck verwijst in zijn pleidooi naar andere dossiers. Ook in de Vismijn en de Rivierstraat beloofde de stad een andere invulling. Betaalbare woningen zijn daar echter nooit gekomen. ‘We hebben met minister Bourgeois en de Vlaamse overheid goed kunnen samenwerken rond de jeugdherberg. Waarom kan dit niet met de stad Antwerpen?’ aldus Volckeryck. (LD)

Posted in bouw, immobiliën, openbare werken, stedenbouw | No Comments »

Minder bouwvergunningen in eerste jaarhelft

Posted by marcho on 29th October 2007

In de eerste helft van dit jaar werden in België in totaal zo’n vijfduizend woningen minder vergund als in dezelfde periode het jaar ervoor. De federale overheidsdienst economie ontdekte dit in zijn statistieken. De daling is te merken bij de éénsgezinswoningen en de appartementen.

Het is vooral in Vlaanderen dat er minder woningen vergund zijn dan in topjaar 2006. Er werden minder dan 19.000 woningen vergund, dat zijn er 4.500 minder dan vorig jaar. Vooral flats werden in Vlaanderen minder vergund. In Wallonië waren het vooral flats die wel vergund werden, en minder ééngezinswioningen. Daar werden maar 200 woningen minder vergund. Brussel kende ook slechts een kleine daling van het aantal vergunningen.

Ook het aantal renovaties is dit jaar gedaald. Tussen januari en juni van dit jaar werden ongeveer 14.000 renovatievergunningen uitgereikt in België, ruim duizend minder dan vorig jaar. Voor sommige renovatiewerken is geen vergunning nodig, en net dat segment blijkt het wel goed te doen. (LD)

Posted in bouw | No Comments »

SLG marktleider privésegment rusthuissector

Posted by marcho on 28th October 2007

De Belgische rusthuizengroep Senior Living Group (SLG) neemt het Psychogeriatrisch Centrum van de familie Van Droogenbroeck over. Door de overname verwerft SLG vier rusthuizen. Dat is goed voor extra 980 bedden. Met 17 rusthuizen en een vergunde capaciteit van 2.600 bedden wordt SLG de marktleider in het privésegment van de Belgische rusthuissector.

Door de overname haalt de groep dit jaar met 1.500 medewerkers een omzet van € 73 miljoen. Senior Living Group werd in 2004 opgericht door Waterland Private Equity Investments. De rusthuizenmarkt is in België nog sterk gefragmenteerd. SLG wil echter een vooraanstaande rol spelen in de consolidatiebeweging die vorig jaar op gang is gekomen. Op dit ogenblik is SLG de tweede grootste speler op de Belgische markt.

Eind 2006 waren er in België 1.670 rusthuizen met 123.981 bedden. Er zijn de voorbije jaren drie grotere private Belgische groepen ontstaan met daarnaast nog een 15-tal kleine groepen met elk drie à tien rusthuizen. Amantelia bezit 14 serviceresidenties en -flats met 1.300 appartementen en elf rusthuizen met 1.395 bedden. SLG telt twaalf rusthuizen met 1.542 bedden. De derde belangrijke speler is de Groep Pamir/Van den Brande met negen rusthuizen met 809 erkende bedden.

Posted in immobiliën | No Comments »

Nieuwe Belgische projecten voor Multi Development

Posted by marcho on 27th October 2007

De Nederlandse projectontwikkelaar Multi Development (MD), ontwikkelaar van de Antwerpse Stadsfeestzaal, gaat zijn prospectie in België opvoeren. De Nederlandse ontwikkelaar heeft met het winkelproject De Klamp in Boom en een winkelcentrum in Aarlen nog twee Belgische projecten in de pijplijn. Vorig jaar opende Multi Development al het winkelcentrum Den Tir in Antwerpen en een sportcomplex met een commercieel centrum in Oostende.

Multi Development is gespecialiseerd in de ontwikkeling van grootschalige multifunctionele winkelcentra en vormt een onderdeel van het Nederlandse Multi Corporation. De groep is actief in meer dan twintig Europese landen en gespecialiseerd in projectontwikkeling, investeringen, vermogensbeheer en het uitbaten van winkelcomplexen. In totaal telt de groep 700 medewerkers, waarvan een tiental in België. De groep wil in België nog meer projecten ontwikkelen.

De grootste aandeelhouder van Multi Corporation is Morgan Stanley Real Estate Fund V (80 procent). De rest is in handen van het management en enkele private partijen. MSRF kreeg de participatie in handen toen de Nederlandse bouw- en vastgoedgroep AM in november 2005 van de beurs werd gehaald en de activiteiten werden gesplitst. De divisie woning- en grondontwikkeling kwam bij Koninklijke BAM terecht. AM Development, gespecialiseerd in commercieel vastgoed, ging naar MSRF en werd herdoopt tot Multi Corporation.

Posted in immobiliën | No Comments »

Slovaken uitgebuit door Nederlandse bouwfirma

Posted by marcho on 26th October 2007

Op camping Floreal in Lichtaart (Kasterlee) logeren momenteel vier Slovaakse mannen die werk zochten in België. De vier verblijven al enkele dagen in een stacaravan. In september en oktober werkten ze in dienst van een Nederlandse bouwfirma, volledig legaal, die hen achteraf 100 euro uitbetaalde voor 200 uren werk.

Via een Slovaaks rekruteringsbureau kwamen de vier arbeiders bij het Nederlandse bouwbedrijf terecht. Ze ondertekenden een contract tot 20 december. De laatste dagen wachtten de vier op een nieuwe opdracht, die nooit kwam. De firma stuurde donderdag een vertegenwoordiger met een ontslagbrief naar het viertal.

Verschillende vakbonden trekken zich het lot van de Slovaakse arbeiders aan. ABVV en de Nederlandse FNV Bouw dienden een klacht in bij de sociale inspectie. ‘Een firma als deze werkt met rekruteringsbureau’ s uit Polen, Hongarije en Slovakije’, zegt Cynthia Deman van ABVV. ‘De aangetrokken arbeiders worden enkele weken tewerkgesteld, volkomen legaal, maar worden uitgebuit.’ Als die arbeiders dan naar hun thuisland terugkeren staan er vaak al nieuwe in de plaats. Via een nieuwe wet kunnen buitenlandse werknemers nu hun werkgever aanklagen. (LD)

Posted in bouw | No Comments »

deSingel in Antwerpen breidt uit

Posted by marcho on 25th October 2007

Het huidige gebouw van De Singel dateert van 1968 en werd ontworpen door de inmiddels overleden architect Léon Stynen. De nieuwe aanvullingen zijn van de hand van Stéphane Beel, die eerder al aanpassingen ontwierp voor het singelcomplex.

In aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), Vlaams vice-ministerpresident Van Mechelen (Open VLD) en Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) werd de eerste steen gelegd. Deze steen is een stuk beton dat uit het huidige gebouw< werd gehaald en in de nieuwe site werd ingemetseld. De uitbreiding past volgens het drietal perfect in de het grote inhoudelijke toekomstproject van deSingel en het Conservatorium om een unieke en internationale kunstcampus te creëren. Met de uitbreiding worden nieuwe klaslokalen ingeplant voor de opleidingen Dans en Drame van de Hogeschool Antwerpen. Verder komt er een restaurant en een multimediale leeszaal. (LD)

Posted in architectuur, bouw | No Comments »

Geen echt leegstaande sociale woningen in Vlaanderen

Posted by marcho on 24th October 2007

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) meldde vorige week dat de zogenaamd leegstaande sociale woningen in feite gerenoveerd worden. De verklaring komt er nadat Vlaams minister van Wonen Marino Keulen in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Hans Schoofs (Open Vld) meldde dat er in Vlaanderen maar liefst 6.056 sociale woningen leeg staan. Schoofs had het vooral over de wachtlijst met meer dan 70.000 kandidaat huurders.

De VMSW wil met zijn antwoord de cijfers nuanceren. Jaarlijks worden door de verschillende Vlaamse huisvestingsmaatschappijen zo’n 6.500 woningen gerenoveerd. ‘Er staan er dus geen of weinig ‘werkloos’ leeg’ aldus woordvoerder Andy Dilles. Dit gebeurt soms wel, wanneer de huisvestingsmaatschappij de bedoeling heeft grotere renovatiewerken uit te voeren, zoals bijvoorbeeld het grote Silvertopproject in Antwerpen.

Verder relativeert het VMSW het aantal wachtenden op een sociale woning. volgens Dilles zijn er 56.000 reële wachtenden. Daarnaast zijn er mensen die zich bij meerdere huisvestingsmaatschappijen op de lijst hebben gezet, die al in een sociale woning wonen maar op een andere wachten of die specifieke noden hebben en dus een specifieke woning nodig hebben..

Posted in stedenbouw | No Comments »

Tuinideeën in Appeltern

Posted by marcho on 23rd October 2007

In het Nederlandse Appeltern, op anderhalf uur rijden van Antwerpen en twee uur van Gent, ligt het grootste modeltuinenpark ter wereld. Het park telt 180 tuintjes in verschillende stijlen. Het hoveniersbedrijf Ben van Ooijen begon twintig jaar geleden met het aanleggen van een toontuinpark om zijn klanten wegwijs te maken in de verschillende bruikbare materialen, sferen en inrichtingen voor hun tuin. Ondertussen zijn er op het terrein van twaalf hectare niet minder dan 180 modeltuinen aangelegd.

De oudste tuinen tonen maturiteit en laten zien hoe groen een eigen leven gaat leiden. Jaar na jaar werd bijgebouwd en ook bekende ontwerpers, zoals Piet Oudolf en Dick Huigens, kregen een tuintje ter beschikking om hun creativiteit bot te vieren. Elk tuintje blijft ongeveer vier jaar liggen, waarna het plaats moet maken voor een nieuw exemplaar.

Door de voortdurende vernieuwing in het tuinenpark is er ruimte voor nieuwe plantintroducties en combinaties. De tuinen worden niet voorzien van naambordjes of prijsmarkeringen zodat ze in gebruik lijken te zijn. Bezoekers krijgen zo de indruk in naast elkaar gelegen open tuinen rond te wandelen. (LD)

Posted in architectuur, diversen | No Comments »

Tielt overweegt bouw nieuwe schouwburg

Posted by marcho on 14th October 2007

Het stadsbestuur van Tielt overweegt een nieuwe schouwburg te bouwen op het Vredespark. Die verrassende wending komt er nadat bekend raakte dat Monumenten en Landschappen het Gildhof wil laten beschermen. Het cultuurcentrum Gildhof is echter verouderd, barst uit zijn voegen en voldoet eigenlijk al een hele tijd niet meer aan de brandveiligheidsnormen en is ook niet meer aangepast aan de huidige programmatie-eisen.

Volgens het stadsbestuur bestaat het gevaar dat Gildhof in 2011 de deuren moet sluiten als het gebouw tegen die deadline niet hebben aangepast aan de normen inzake brandveiligheid. Bovendien zet de huidige schouwburg volgens schepen van cultuur Els De Rammelaere een rem op de programmatie van het cultuurcentrum. Het podium is te klein. Sommige productiehuizen haken meteen af als ze dat horen.

Daarbij komt nog dat ook het comfort van de bezoekers te wensen overlaat. Er is volgens Erik Demoen, directeur van het Gildhof, onder meer te weinig beenruimte in de schouwburg, terwijl ook de foyer te klein is en er geluidsinterferentie is tussen de verschillende zalen en lokalen. Bovendien is er ook geen lift. Het stadsbestuur werkte aan een eindrapport voor de renovatie, maar duiken plots beschermingsplannen op.

Uit de voorstelling van de inventaris van het bouwkundige erfgoed in Tielt is gebleken dat Monumenten en Landschappen ernstig overweegt om het Gildhof te beschermen als monument omwille van zijn historische en architecturale waarde. Daardoor zou de verbouwing van het Gildhof wel eens in het gedrang kunnen komen. De Rammelaere wil in elk geval ook het huidige Gildhof bewaren als cultureel gebouw.

Posted in monumentenzorg, openbare werken | No Comments »