handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Opgeruimd huis geeft zen-gevoel

Posted by marcho on September 17th, 2007

Een opgeruimd huis is één van de belangrijkste voorwaarden om te kunnen ontspannen. Tachtig procent van de vrouwen is het daarmee eens. Dat blijkt uit een Nederlandse enquête van het parfummerk Ambi Pur Puresse. Zestig procent van de ondervraagden gaf daarbij aan dat geuren helpen om thuis tot rust te komen. Ook bleek dat rommel in huis een grote bron van irritatie vormt.

Tweederde van de ondervraagden zegt rustig te worden door regelmatig het huis op te ruimen. Anderzijds zegt één vijfde van de vrouwen voor het laatst twee tot vier jaar geleden een grondige opruimactie te hebben gehouden. Toch vormt rommel in huis bij veel Nederlandse vrouwen een grote bron van irritatie. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen zegt zelfs stress te ervaren door rommel in huis.

De Nederlandse vrouwen ergeren zich het meest aan ongeopende post en administratie (36 procent), gevolgd door vuile was (28 procent) en tassen (15 procent). Ruim 20 procent van de vrouwen zegt thuis rust te scheppen door ervoor te zorgen dat het thuis lekker ruikt. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen gebruikt wel eens een huisparfum. Lichte, subtiele geuren zijn hierbij favoriet.

Uit het onderzoek bleek verder dat ruim de helft van de ondervraagden in zijn volgend huis graag een strakke inrichting wil met weinig meubels. De woonkamer is de meest genoemde plek om tot rust te komen. Een opgeruimd huis leidt tot een zen-gevoel, een ervaren van een evenwicht tussen lichaam en geest.