handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for the 'immobiliën' Category

Leasinvest breidt portefeuille uit

Posted by marcho on 22nd March 2008

Het vastgoedbedrijf Leasinvest Real Estate heeft Canal Logistics Brussels, een Brusselse logistieke site die midden volgend jaar opgeleverd wordt, gekocht. Leasinvest wil daarmee naar eigen zeggen de portefeuille verder diversifiëren. Eerder nam Leasinvest ook al de bedrijven Zebra Trading en Alm Distri over. Daardoor breidde de portefeuille van het vastgoedbedrijf zich met vier sites uit.

Canal Logistics Brussels is een site van 50.000 vierkante meter in Neder-over-Heembeek. Volgens Leasinvest gaat het om een belangrijke toekomstige opslag- en distributiesite. De verwachte reële waarde van de site zal schommelen tussen de 34 miljoen en 38 miljoen euro. De definitieve koopprijs wordt bepaald op basis van de huursituatie die dan geldt. Het bedrijf verwacht dat de reële waarde van de portefeuille na de aankoop van Canal Logistics zal stijgen van 468,2 miljoen euro tot ongeveer 506 miljoen euro.

Leaseinvest nam eerder ook de bedrijven Zebra Trading en Alm Distri over. Daardoor wordt de portefeuille uitgebreid met vier sites. Het gaat om drie opslagruimten en een winkelpand. Door de overname van Zebra lijft Leasinvest een opslag- en distributiecentrum van bijna 28.000 vierkante meter in Wommelgem, een magazijn in Meer en een winkelpand in Merksem. Van Alm Distri verwerft Leasinvest een opslagmagazijn, eveneens in Meer.

Posted in immobiliën | No Comments »

Winst HIB-huurinkomsten 23,7 procent hoger

Posted by marcho on 17th March 2008

Vastgoedbevak Home Invest Belgium (HIB), gespecialiseerd in residentieel vastgoed, heeft het voorbije jaar op zijn huurinkomsten een winst gerealiseerd van 5 miljoen euro. Dat is 23,7 procent meer dan het jaar voordien. Het nettoresultaat daalde echter van 9,7 miljoen euro naar 8,6 miljoen euro. Eind vorig jaar omvatte de vastgoedportefeuille van HIB een totale oppervlakte van ongeveer 93.000 vierkante meter, hoofdzakelijk in Brussel.

Dat totale HIB-portefeuille heeft een reële waarde van bijna 160 miljoen dollar. Het bedrijf kwam het voorbije jaar aan een gemiddelde bezettingsgraad van 96,99 procent. Het jaar voordien was dat 96,77 procent. De winstgroei is vooral te danken aan de uitbreiding van de portefeuille. Daardoor gingen de totale huurinkomsten met ongeveer 15 procent omhoog tot 10,3 miljoen euro.

Home Invest Belgium zal van de gestegen waarde van zijn gebouwen gebruik maken om een aantal kleinere en niet-strategische gebouwen van de hand te doen. Zo werd een gebouw met twintig appartementen in Wilrijk van de hand gedaan. Home Invest verkoopt de appartementen per stuk. Daardoor verhoogt volgens de HIB de meerwaarde dit op het gebouw kan worden geboekt. Die meerwaarde bedroeg 0,5 miljoen.

Posted in immobiliën | No Comments »

Four Oaks Real Estate failliet

Posted by marcho on 16th March 2008

De rechtbank van koophandel van Antwerpen heeft projectontwikkelaar Four Oaks Real Estate uit Brasschaat failliet verklaard. Four Oaks was onder meer de initiatiefnemer van grote woningbouwprojecten in Edegem en Brasschaat. De laatste jaarrekening van de projectontwikkelaar sloot echter af met een tekort van ruim 2 miljoen euro, waarop Four Oaks de boeken neerlegde.

De curator stelt dat de vennootschap geen activa heeft aan gronden of gebouwen, geen geld heeft op zijn rekening en slechts één werf operationeel had. De betrokken site, aan de Donksesteenweg in Brasschaat, zal verder worden afgewerkt. Volgens de curator hebben de zaakvoerders van Four Oaks in de periode voor het faillissement blijkbaar de activa ondergebracht in andere vennootschappen.

Die vennootschappen, zoals Four Oaks Longchamp, zijn inmiddels van naam, beheerders en maatschappelijke zetel veranderd. Het het huurhuis aan de Bredabaan staat leeg. Een aantal gedupeerden, die een voorschot hadden betaald voor hun nieuwe woning, heeft zich gemeld. De curator raadt alle gedupeerden aan een advocaat te nemen. In principe kunnen ze hun geld immers terugkrijgen via de wet-Breyne, die speciaal voor dit soort gevallen is voorzien.

Posted in immobiliën | No Comments »

Atenor investeert in Centraal-Europa

Posted by marcho on 8th March 2008

Vastgoedontwikkelaar Atenor mikt verder op de Centraal-Europese markt. In Hongarije en Roemenië worden projecten opgestart voor in totaal 90.000 vierkante meter. De twee dossiers vormen meteen 28 procent van de Atenor-projecten waar op dit ogenblik aan gewerkt wordt. De aankoop van beide sites zou nog dit jaar moeten afgerond worden. Nieuwe projecten in Centraal-Europe worden niet uitgesloten.

Atenor heeft nu tien projecten lopen met een totale oppervlakte van 300.000 vierkante meter. Het jaar voordien had de vastgoedontwikkelaar zes projecten met een totale oppervlakte van 175.000 vierkante meter. Dit jaar verdwijnt het Pixel-project in Luxemburg uit de portefeuille, maar zal vervangen worden. Op termijn sluit Atenor zelfs niet uit te groeien tot twaalf of vijftien projecten.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest wordt een terrein gekocht in de nieuwe zakenwijk Pipera. Daar komt een complex van kantoorgebouwen en winkels met een bovengrondse oppervlakte van meer dan 60.000 vierkante meter. In de Hongaarse hoofdstad Boedapest wil Atenor een terrein verwerven langs de Vaci Ut, een belangrijke verkeersader met winkels en kantoren in het noorden van de stad. Daar moet een kantorencomplex van 30.000 vierkante meter komen.

Posted in immobiliën | No Comments »

Leasinvest blijft focussen op Belux-markt

Posted by marcho on 7th March 2008

Vastgoedbevak Leasinvest Real Estate heeft over de eerste helft van zijn boekjaar een nettowinst geboekt van 15,5 miljoen euro. Dat is minder dan tijdens dezelfde periode het jaar voordien, toen een nettowinst van 18 miljoen euro werd gerealiseerd, maar Leasinvest verkocht in het eerste kwartaal het Luxemburgse kantoorgebouw Aubépines. Daardoor daalde de waarde van de vastgoedportefeuille met ruim 4 miljoen euro tot 441,1 miljoen euro.

Dankzij een aantal projectontwikkelingen bleef de portefeuillewaarde stabiel. Ook de bezettingsgraad bleef stabiel op 97,74 procent. Leasinvest beheert 49 gebouwen waarvan 38 in België en 11 in Luxemburg. De vastgoedportefeuille van Leasinvest Real Estate zal zich naar eigen zeggen blijven focussen op een verdere uitbreiding van haar vastgoed in deze regio’s, zowel in kantoren, logistiek als retail.

Voor het volledige boekjaar mikt de bevak op een even goed resultaat als in het vorige boekjaar. Dat zou mede het gevolg zijn van de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van het Aubépines-gebouw in Luxemburg en de verwachte herwaarderingsmeerwaarde in het tweede semester op de voltooiing van de renovatie en uitbreiding van het CFM-gebouwencomplex, eveneens in Luxemburg.

Posted in immobiliën | No Comments »

Goedkopere huizen wegens vergrijzing

Posted by marcho on 6th March 2008

Minder jongeren zijn op zoek naar een eigen woning, wat een einde zou kunnen maken aan de prijsstijgingen in de vastgoedsector. De demografische evolutie geeft de volgende jaren aan dat de babyboomers hun huis te koop zullen stellen. Daarnaast zijn er ook de overlijdens. Dat is een vaststelling van de studiedienst van ING. De onderzoekers geven toe dat het niet eenvoudig voorspellingen te maken, maar ze stippen aan dat de vastgoedmarkt evolueert niet altijd logisch evolueert.

Men waarschuwt wel dat de vastgoedmarkt binnen een decennium een compleet ander aspect kan vertonen. Gedurende de laatste jaren stegen de prijzen van de vastgoedsector in België met een niet gekend ritme. Sommige panden verdubbelden qua prijswaarde. Sedert vorig jaar is de rente intussen weer aan het stijgen en dat veroorzaakt een onzekere markt. ING waarschuwt dat de voorzetting van de gekende historische meerwaarde niet zeker is.

De studie van ING verwijst hier naar de demografische evolutie. De babyboomers die in jaren zeventig en tachtig massaal een eigendom wensten en ook aankochten, beginnen te vergrijzen en in de komende jaren hun eigendom wensen te verkopen. De jongere generatie heeft een andere visie op de vastgoedmarkt en wenst kleiner te wonen, daar er structureel een ander
gezinstype aan het ontstaan is. (HJL)

Posted in immobiliën | No Comments »

Banimmo overtreft verwachtingen prospectus

Posted by marcho on 2nd March 2008

De vastgoedgroep Banimmo heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 22,73 miljoen euro. Het jaar voordien werd een nettowinst van 22,76 miljoen euro opgetekend. Het zijn de eerste jaarresultaten sinds de beursgang vorige zomer. Het cijfer is hoger dan wat in de prospectus werd vooropgesteld. De groep haalt haar inkomsten zowel uit de verhuur als verkoop van gerenoveerde gebouwen.

Zo leverde de verkoop van het belang in de Brouckèretoren Banimmo een winst op van 9,5 miljoen euro. Later kwam daar de verkoop bij van een gebouw in het Luxemburgse Capellen, goed voor een meerwaarde van 9,71 miljoen euro. Door deze verkopen daalden de huurinkomsten van de vastgoedgroep wel tot 10,9 miljoen euro. Het jaar voordien was dat nog 16,7 miljoen euro.

Banimmo is ook actief in conferentiecentra. Dat gebeurt in samenwerking met de Amerikaanse groep Dolce. Banimmo kocht Dolce Chantilly in Frankrijk en opende eerder dit jaar ook het Brusselse Dolce La Hulpe. Eenenvijftig procent van de twee centra werd verkocht aan privé-investeerders. Die verkoop leverde Banimmo een meerwaarde op van 2,7 miljoen euro.

Posted in immobiliën | No Comments »

Topjaar voor immobiliën

Posted by marcho on 14th December 2007

Ondanks de tegenslagen op de Belgische kredietmarkten was het jaar 2007 een topjaar voor de niet-residentiële vastgoedmarkt. Tijdens dit jaar werd er voor een recordbedrag van 4.7 miljard euro geïnvesteerd in de sector. In 2006 bereikte de sector reeds een recordbedrag, 4.2 miljard euro, dat nu dus verhoogd werd. De verwachtingen voor het komende jaar worden minder mooi ingeschat. Volgens kenners kunnen liquiditeitsproblemen voor een beknotting van de investeringen zorgen.

Vooral de kantoorsector speelde een dominante rol. De sector zorgde voor 52 procent van het totaal aantal investeringen. Een toename in de verkoop in de hotelsector en de retail was ook duidelijk te merken. Toch daalde het aantal verhuurde vierkante kilometers tot 480.000. Dat betekent een fikse daling tegenover vorig jaar, toen bedroeg dat cijfer nog 592.500.

Er werd vooral verhuurd aan de bedrijfssector. De verschillende overheden huurden minder dan andere jaren. Vooral de Europese Unie wijzigde haar vraag naar kantoorruimte fel en huurde heel wat minder. Dat kan te verklaren zijn door de plannen die ontwikkeld worden voor de Europese wijk in Brussel. Vorig jaar was de Eu nog goed voor 11.5 procent van de markt, dit jaar telde ze slechts voor 1.5 procent mee. (LD)

Posted in immobiliën | No Comments »

WDP investeert in Nederlands logistiek centrum

Posted by marcho on 21st November 2007

De logistieke vastgoedbevak Warehouses De Pauw (WDP) koopt in het Nederlandse Venlo een terrein van 50.000 vierkante meter. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt naar aanleiding van de voorstelling van zijn kwartaalcijfers. Venlo is de logistieke hotspot van Nederland, vlakbij het drielandenpunt Nederland-Belgie-Duitsland. WDP zal de site saneren en er tegen eind volgend jaar een logistiek centrum van 28.000 vierkante meter bouwen.

De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 19 miljoen euro. In Nijvel verwerft WDP een te renoveren gebouw van 10.000 vierkante meter uit een faling. WDP betaalt hiervoor 3 miljoen euro. De vastgoedbevak zal het semi-industriele gebouw tegen midden volgend jaar renoveren en vervolgens verhuren. WDP heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst van 43,3 miljoen euro gerealiseerd, tegenover 23,8 miljoen euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.

WDP) koopt in het Europark Zuid II in Sint-Niklaas een terrein van 180.000 vierkante meter. Met de transactie is een bedrag van 19,5 miljoen euro gemoeid. Met deze aankoop verdubbelt WDP zijn huidige grondreserves in België. De kostprijs voor de volledige ontwikkeling van de site wordt door WDP geraamd op 55 miljoen euro. Het bedrijf zegt al met diverse potentiële verhuurders in concrete bespreking te zijn.

WDP heeft in België nu ongeveer 300.000 vierkante meter grondreserves, verdeeld over sites in Courcelles, Genk, Sint-Niklaas en Zele. De vastgoedbevak heeft ook een voorverhuringsakkoord gesloten voor het project op de Femont-site langs de A12 in Willebroek. De toekomstige huurder daarvan is de Belgische logistieke groep Distrilog.

Posted in immobiliën | No Comments »

Atenor wil inspelen op hst-succes

Posted by marcho on 20th November 2007

De vastgoedontwikkelaar Atenor heeft beslist om vlakbij het Zuidstation in Brussel een terrein van 2.300 vierkante meter aan te kopen. Daarmee wil Atenor inspelen op de interesse voor de hogsnelheidstreinen. Volgens Atenor hebben de stations voor hogesnelheidstreinen in verschillende Europese steden een ontwikkelingspool gevormd en bieden ze voor een stad een gedroomde plaats om zijn ambities uit te werken.

Ook Brussel moet volgens Atenor ten volle het potentieel van het HST-station benutten. Het bewuste terrein ligt aan de Blérotstraat in Anderlecht, tegenover het Hortaplein en vlakbij het Zuidstation, waar ook de hogesnelheidstreinen een eigen hub hebben. Atenor sloot voor zijn project een ontwerpakkoord met Eurostation en Euro Immo Star, de huidige eigenaars van de site.

Daarnaast werd bekend dat Atenor met de residentiële vastgoedbevak Aedifica een princiepsakkoord heeft gesloten voor de verkoop van een gepland appartementscomplex langs de Leuvensesteenweg in Brussel. De oplevering van het gebouw is voorzien voor einde 2010. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 14,1 miljoen euro. Het complex omvat 75 studio’s en appartementen, verdeeld over 5 verdiepingen.

Het gebouw vormt een onderdeel van een veel groter project.Vastgoedpromotor Atenor plant er immers de bouw van 5 appartementscomplexen met in totaal 289 woongelegenheden, goed voor 27.000 vierkante meter. Beide partijen benadrukken dat de overeenkomst afhankelijk is van het verkrijgen van de nodige milieu- en stedenbouwkundige vergunningen.

Posted in immobiliën | No Comments »