handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Waalse bouwsector kent sterke groei

Posted by marcho on December 18th, 2007

De bouwsector in Wallonië kent een sterke groei. Nieuwbouw groeide er vorig jaar met 9,8 procent, renovatie met 9 procent. Voor het vierde jaar op rij breekt de bouw in Wallonië daarmee records. Dat blijkt uit cijfers van de Waalse Confederatie Bouw, die stelt dat de groei van de sector in Wallonië hoger ligt dan in Vlaanderen. Ook op het vlak van renovaties is Wallonië aan een inhaalbeweging bezig.

De bouw vormt volgens de confederatie de motor van de Waalse economische groei. Op drie jaar tijd zijn er binnen de sector 7.000 banen gecreëerd. Volgens Francis Carnoy, de algemeen directeur van de Confédération de la Construction Wallonne (CCW) is die snelle groei te danken aan de sterkere demografische groei in Wallonië en aan het feit dat de grondprijzen er ook minder hoog liggen.

Bovendien is Wallonië aan een inhaalbeweging bezig op het vlak van renovatie. De meeste woningen dateren van voor 1960, maar tot 2003 nam Wallonië maar 29 procent van alle Belgische renovatieprojecten voor zijn rekening. Inmiddels is dat gestegen tot 34 procent. Carnoy verwacht dat tegen 2015 nog eens 400.000 woningen verbouwd zullen worden. De confederatie rekent ook op 100.000 nieuwe woningen tegen 2015. Daar is er een trend naar kleinere woningen en meer nieuwbouwappartementen.