handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Bouwmateriaal aanzienlijk duurder in 2008

Posted by marcho on December 13th, 2007

Traditioneel stijgen elke 1e januari de prijzen van de bouwmaterialen. Deze keer werd echter aangekondigd dat heel wat meer materialen dan gewoonlijk drastisch duurder zullen worden. Bouwers en verbouwers zullen een verschil in hun portemonnee merkbaar voelen. De Bouwunie van het kmo-bouwbedrijf meldde dit vandaag.

Betonproducten zullen met 8 procent stijgen. Isolatie materiaal wordt gemiddeld 6 procent duurder. Basismaterialen als inox en staal stijgen in prijs met 5 procent, PVC 3 tot 4 procent. Voor deze cijfers baseerde Bouwunie zich op informatie van aangesloten aannemers.

Wie een bouw of verbouwing gepland heeft zal vanaf januari dus rekening moeten houden met de prijsstijging. Bouwbedrijven hebben volgens Bouwunie geen andere keuze dan de prijzen door te rekenen aan de klanten. Bouwers die al een contract met een aannemer getekend hebben, zullen waarschijnlijk ook de nieuwe prijs moeten betalen. De meeste contracten zijn immers voorzien van een prijsherzieningsformule.

Bouwunie wil waarschuwen dat de prijzen die in december gegeven worden, waarschijnlijk heel wat lager zullen liggen dan degene die aangerekend worden als in augustus de bouw begint. Voor de sector betekent dit een nieuwe financiële tegenslag. Eerder werd immers al aangekondigd dat ook de prijzen van de bouwgronden over tien jaar verdriedubbeld zullen zijn. (LD)