handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Zeldzame varens vertragen bouw in Nederland

Posted by marcho on December 11th, 2007

Eind november werden op een bouwplaats in Terborg in Nederland zeldzame varens aangetroffen. Door die vondst moet het bouwproject voor 34 woningen en 4 winkels voor onbepaalde tijd worden stilgelegd. In Nederland is het verplicht een flora- en faunaonderozek te laten uitvoeren op een beoogde bouwplaats. De varen werd door een gespecialiseerd bureau op de muur van een te slopen pand ontdekt.

In Terborg ontstond grote onvrede over de vondst van de varens. De buurt staat al jaren leeg en verkrot langzaamaan. Bewoners waren dan ook gefrustreerd dat twee kleine plantjes nu de heropbouw van de buurt in het gedrang kunnen brengen.

In de daaropvolgende week werd het probleem echter vanzelf opgelost. De plantjes werden door een onbekende uit de muur getrokken. Mogelijke gaat het om een gefrustreerde bewoner of een helpend handje van de bouwmeester. Ondertussen kon dus verder gebouwd worden. Maar alsof de duivel zelf zich er mee moeide werd afgelopen vrijdag opnieuw een varen van dezelfde zeldzame soort ontdekt op een muur iets verderop. Het project moet dus weer uitgesteld worden. Henk Veerman, directeur van projectontwikkelaar WischWonen: ‘We hebben van het ministerie van Landbouw toestemming nodig om de Tongvaren uit het stuk muur te halen en elders weer terug te plaatsen. Het nieuwbouwproject zal minimaal drie maanden vertraging oplopen, wat een schadepost van tienduizenden euro’s betekent.’ (LD