handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Grootse gebouw ooit in Moskou

Posted by marcho on January 16th, 2008

De stad Moskou in Rusland krijgt er een nieuw gebouw bij. Het ‘Eiland van kristal’ moet in 2014 klaar zijn. Het wordt niet het hoogste maar wel het grootste bouwproject ter wereld. De Britse Lord Norman Foster is de architect van dit extravagant stuk stedenbouw.
Het stadsbestuur van Moskou gaf recent zijn toestemming voor de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel, gevestigd in één gebouw op het Nagatino-schiereiland aan Moskva, op 7,5 km van het Kremlin.

Het ‘Eiland van kristal’ wordt 450 meter hoog. De basis is heel breed. Die zal 620 meter lang worden. Zo lijkt het gebouw op een grote tent. De buitenkant bestaat uit staal en glas. Beneden komt een park met veel groen. In het gebouw is plaats voor theaters, museums, hotels, flats en scholen. Dankzij de toepassing van veel zonnepanelen, windturbines en een geavanceerd ventilatiesysteen is het de bedoeling dat ook dit gebouw uiteindelijk in de categorie ZERO-Energy kan worden geplaatst.

Volgens de architect Norman Foster wordt dit “de trekpleister en het embleem van Moskou in de 21ste eeuw.” Sommige mensen zijn echter minder enthousiast en noemen het gebouw o.a. “een dahlia in netzakje”, “opgetuigde kerstboom” of “gigantische vliegende schotel”.
Foster heeft al meerdere grootse projecten op zijn naam staan waaronder het viaduct van Millau in Frankrijk en de verbouwing van de Rijksdag in Berlijn.