handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Aannemers verwachten minder goed jaar

Posted by marcho on January 15th, 2008

De Vlaamse aannemers schatten 2008 minder positief in dan het afgelopen jaar. Vooral de bouw van appartementen stevent op een daling af. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie, de organisatie van het KMO-bouwbedrijf. Bijna een derde van de aannemers verwacht dit jaar een daling van de appartementsbouw. Vorig jaar was dat maar 20 procent. Het vinden van gekwalificeerd personeel wordt eveneens een steeds groter probleem voor de sector.

Renovatieprojecten blijven wel op een hoog niveau. Uit de enquête blijkt dat 57 procent van de aannemers verwacht meer woningen te zullen renoveren. De Bouwunie stelt dat de voorbije twee jaar voor de sector uitzonderlijk goed waren, maar dat 2008 zich minder goed aankondigt. Toch stelt de organisatie dat dit niet wil zeggen dat er van een crisis moet gesproken worden.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat één op de twee ondervraagde aannemers vreest dat hij de prijsstijgingen van bouwmaterialen niet zal kunnen doorrekenen in de contracten die met particulieren worden afgesloten. Ze voeren aan dat de klant dit niet zou aanvaarden. Daarnaast blijkt ook het vinden van gekwalificeerd personeel een steeds groter probleem te worden voor de sector.