handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Theatermakers willen Old Vic redden

Posted by marcho on July 31st, 2007

Meer dan honderdtwintig Britse acteurs, dramaturgen en scenografen zijn in de bres gesprongen om het oudste nog gebruikte Britse theater te redden. Het gaat om de Bristol Old Vic, dat in 1766 zijn deuren opende in Bristol, in het zuidwesten van Engeland. Onder andere Judi Dench, Maggie Smith, Emma Thompson, Alan Rickman en Ian McKellen ondertekenden een open brief die in de Times gepubliceerd werd.

De theatermakers klagen aan dat het complex gedurende achttien maanden gesloten wordt voor renovatie. Ze vrezen dat de sluiting en de plannen om de gerenoveerde ruimtes te verhuren voor conferenties en huwelijken het doodvonnis betekent voor de theatergroep die eraan verbonden is. Daarbij hebben onder andere Peter O’Toole en Daniel Day-Lewis gespeeld.

“Het is duidelijk dat de Bristol Old Vic Company bedreigd is in haar bestaan,” voeren de ondertekenaars aan. Het toneelgezelschap heeft geen plannen om op tournee te gaan of om zich elders te vestigen tijdens de werken. De directie zegt dat de renovatie nodig is omdat de staat van het gebouw nu te gevaarlijk is. Ook zou het aantal bezoekers zijn afgenomen en kan dat volgens de directie door een renovatie opgekrikt worden.