handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Windenergie voor Olympische Spelen

Posted by marcho on July 29th, 2007

De Chinese hoofdstad Peking heeft het startschot gegeven voor de bouw van een windpark van 33 turbines. Het project van ruim 56 miljoen euro moet groene stroom leveren voor de Olympische Zomerspelen van 2008. Daarnaast werd bekend gemaakt dat de Franse kernenergiegroep Areva op het punt staat een contract te tekenen met de Chinese regering voor de bouw van twee kerncentrales.

De organisatoren van de Olympische Spelen in Peking willen het evenement zoveel mogelijk van groene energie voorzien. Het Chinese Olympische Comité wil dat 20 procent van het stroomverbruik tijdens de Olympische Spelen groen is. Daarvoor wordt een windpark met 33 turbines uitgebouwd. De windturbines zullen naar schatting 100 miljoen kilowattuur stroom per jaar leveren, ongeveer evenveel als het verbruik van 30.000 Belgische gezinnen.

Het windpark dient echter vooral om het imago van China op te poetsen. Peking en andere Chinese steden halen hun elektriciteit vooral uit vervuilende steenkoolcentrales. Het stadsbestuur hoopt ook dat de windmolens de aandacht van de bevolking voor energiebesparing en milieubescherming aanwakkeren. Volgens de Chinezen is het windmolenpark het op negen na grootste ter wereld.

Ook raakte bekend dat de Franse kernenergiegroep Areva op het punt een contract te tekenen voor de bouw van twee Chinese kerncentrales. Die projecten zouden een waarde hebben van ongeveer 3,7 miljard euro. Het gaat om twee zogenaamde EPR-centrales met een gezamenlijke capaciteit van 4,3 gigawatt. Ze zouden tegen 2013 moeten worden opgeleverd. Areva is een staatsbedrijf en de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld.

China heeft tot nu toe negen kerncentrales, maar heeft een plan ontplooid dat tegen 2010 moet voorzien in de bouw van ongeveer dertig nieuwe kerncentrales. De Chinese regering heeft daar ruim 37 miljard euro voor uitgetrokken. Areva is een Frans staatsbedrijf en de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld.