Posted by marcho on 18th March 2008
Hilde Crevits, Vlaams minister van energie, lanceert het project ‘Energiebewuste Architecten’. Het betreft een opleiding, in samenwerking met de twee architectenorganisaties NAV en BVA, die kandidaat-bouwers in de gelegenheid stellen architecten te vinden die ervaring hebben met deze materie of zich inzetten voor het ontwerpen van woningen met een laag energieverbruik.
Minister Crevits heeft voor een project 180.000 euro ter beschikking gesteld. Oktober, de Maand van Energiebesparing, wil de minister samen met de twee architectenorganisaties vijfhonderd architecten bekend te maken die zich actief energiebewust wensen in te zetten. Deze architecten zullen bij NAV en BVA een label kunnen krijgen op basis van toonaangevende ervaring of door het volgen van een speciaal opleidingsproject.
Er zal een cursus worden georganiseerd in elke Vlaamse provincie. In Oost-Vlaanderen zullen er twee reeksen worden gegeven, want traditioneel zijn er in die provincie meer architecten die een opleiding volgen. De architecten die het label zullen ontvangen, mogen die erkenning van hun specifieke beroepskwalificatie gedurende een tijdsperiode van twee jaar houden. (HJL)
Posted in architectuur, energie | No Comments »
Posted by marcho on 15th December 2007
België zag zijn productietekort om pieken in het elektriciteitsverbruik op te vangen, het voorbije jaar toenemen. Dat blijkt uit een energierapport van de adviesgroep Cap Gemini. België is volgens de onderzoekers aan het uitgroeien tot één van de zorgenkinderen van Europa op het vlak van elektriciteitproductie. Europa zelf is volgens Cap Gemini goed op weg om steeds afhankelijker te worden van Russisch gas.
Het rapport stelt dat door een uitbreiding van de normen voor de specifieke piekproductie en het zachte weer van de voorbije zomer de Europese reserve om verbruikspieken op te vangen, is toegenomen van minder dan 5 procent twee jaar geleden tot 6,7 procent vorig jaar. België wordt volgens Cap Gemini echter geconfronteerd met een productietekort van iets meer dan 10 procent.
Cap Gemini stelt verder dat de huidige investeringen in nieuwe elektriciteitsproductie in Europa niet te rijmen zijn met de koolstofdioxide-reductie. Vorig jaar was 81 procent van de investeringen immers bestemd voor de bouw van steenkool- en vooral gasgestookte installaties. Cap Gemini wijst erop dat almaar meer gascentrales garant staan voor hogere en sterk schommelende brandstofkosten en bijkomende uitstoot van broeikasgassen.
Verder wordt gewaarschuwd dat Europa met deze evolutie goed op weg is om almaar afhankelijker te worden van gasinvoer van buiten de Europese Unie, in het bijzonder vanuit Rusland.
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 10th December 2007
Antwerpen krijgt een steenkoolcentrale. De Duitse energiegigant E.ON wil in de haven een geavanceerde energiecentrale bouwen met een capaciteit van 1.100 megawatt. Het gaat om een investering van liefst 1,5 miljard euro. De nodige vergunningen worden inmiddels aangevraagd. De elektriciteitscentrale komt op de terreinen van Bayer en Lanxess in de Antwerpse haven.
De steenkoolcentrale zou moeten instaan voor bijna tien procent van de Belgische stroomproductie. De twee chemiebedrijven zullen een deel van de geproduceerde elektriciteit afnemen. Maar de centrale moet volgens E.ON Kraftwerke, die de centrale zal bouwen, vooral dienen om aan de Belgische elektriciteitsvraag te voldoen. De centrale zou tegen 2015 volledig operationeel zijn.
Dat E.ON kiest voor een steenkoolcentrale is opmerkelijk omdat elektriciteitsopwekking uit steenkool erg veel koolstofdioxide oplevert. De centrale is volgens het Duitse energieconcern veel efficiënter dan de bestaande Belgische steenkoolcentrales en stoot een kwart minder koolstofdioxide uit. Bij de bouw van de installatie zal de inzet van nagenoeg 1.500 medewerkers vergen.
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 29th July 2007
De Chinese hoofdstad Peking heeft het startschot gegeven voor de bouw van een windpark van 33 turbines. Het project van ruim 56 miljoen euro moet groene stroom leveren voor de Olympische Zomerspelen van 2008. Daarnaast werd bekend gemaakt dat de Franse kernenergiegroep Areva op het punt staat een contract te tekenen met de Chinese regering voor de bouw van twee kerncentrales.
De organisatoren van de Olympische Spelen in Peking willen het evenement zoveel mogelijk van groene energie voorzien. Het Chinese Olympische Comité wil dat 20 procent van het stroomverbruik tijdens de Olympische Spelen groen is. Daarvoor wordt een windpark met 33 turbines uitgebouwd. De windturbines zullen naar schatting 100 miljoen kilowattuur stroom per jaar leveren, ongeveer evenveel als het verbruik van 30.000 Belgische gezinnen.
Het windpark dient echter vooral om het imago van China op te poetsen. Peking en andere Chinese steden halen hun elektriciteit vooral uit vervuilende steenkoolcentrales. Het stadsbestuur hoopt ook dat de windmolens de aandacht van de bevolking voor energiebesparing en milieubescherming aanwakkeren. Volgens de Chinezen is het windmolenpark het op negen na grootste ter wereld.
Ook raakte bekend dat de Franse kernenergiegroep Areva op het punt een contract te tekenen voor de bouw van twee Chinese kerncentrales. Die projecten zouden een waarde hebben van ongeveer 3,7 miljard euro. Het gaat om twee zogenaamde EPR-centrales met een gezamenlijke capaciteit van 4,3 gigawatt. Ze zouden tegen 2013 moeten worden opgeleverd. Areva is een staatsbedrijf en de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld.
China heeft tot nu toe negen kerncentrales, maar heeft een plan ontplooid dat tegen 2010 moet voorzien in de bouw van ongeveer dertig nieuwe kerncentrales. De Chinese regering heeft daar ruim 37 miljard euro voor uitgetrokken. Areva is een Frans staatsbedrijf en de grootste bouwer van kerncentrales ter wereld.
Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »
Posted by marcho on 28th July 2007
De Frans-Belgische nutsgroep Suez neemt het Canadese windparkenbedrijf Ventus Energy over voor ruim 124 miljoen Canadese dollar of ruim 86 miljoen euro. Met de overname doet Suez zijn eerste stappen in windenergie in Noord-Amerika. Het bezit er wel al enkele klassieke elektriciteitcentrales. Ventus Energy werd opgericht door John Douglas, een voormalige zakenbankiers die in 2003 met windenergie begon.
Twee Canadese windparken met een gezamenlijk vermogen van 29 megawatt zijn al in gebruik genomen. Ventus Energy levert daarmee ook stroom aan het noordoosten van de Verenigde Staten, een regio waar Suez traditioneel sterk staat. Ventus Energy heeft 25 windprojecten in het oosten van Canada. Als ze allemaal worden uitgevoerd, zijn ze goed voor een vermogen van 2.000 megawatt.
De helft van die projecten zou al tegen het einde van 2009 moeten zijn geïnstalleerd. Het grootste potentieel zijn de rechten die Ventus bezit om windmolens te bouwen op 7 miljoen hectare grond, het dubbele van de oppervlakte van België. Op dit moment is het bedrijf bezig met de bouw van een park van 80 megawatt. Door de overname van Ventus doet Suez een tweede stap in Canada.
Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »
Posted by marcho on 27th July 2007
Ongeveer tien procent van de 140.000 sociale huurders in Vlaanderen heeft ingetekend op de extra energiekorting die elektriciteitsleveranciers Electrabel en Luminus bieden. Zij bespaarden gemiddeld 45 tot 50 euro per jaar, zo blijkt uit een evaluatie door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Iedereen die via een sociale huisvestingsmaatschappij een woning of appartement huurt, kan sinds eind 2005 bij Electrabel en Luminus genieten van een gunsttarief voor de levering van elektriciteit.
Voor de sociale huurder wordt de goedkoopste tariefformule berekend, en daarop krijgt hij nog eens korting. Bij Electrabel bedraagt de korting 12 euro over twee jaar, Luminus geeft 30 procent korting op de vaste vergoeding voor de elektriciteit. Beide leveranciers bieden nog eens 10 euro korting als de facturen via domiciliëring worden betaald. Beide leveranciers hadden vooraf gerekend op 5 procent intekenaars, maar na achttien maanden hebben ongeveer 13.400 sociale huurders, of ongeveer 10 procent, ingetekend.
“De intekenaars betalen gemiddeld 45 tot 50 euro minder in vergelijking met hun vorige tarief,” aldus de VMSW. “Bovendien zijn heel wat klanten, die niet wisten dat ze ervoor in aanmerking kwamen, overgeschakeld op het ‘gewone’ sociaal tarief. Ook zij betalen nu minder. Dat sociaal tarief geldt voor bijvoorbeeld mensen met een handicap of leefloners. De contracten met Electrabel en Luminus lopen nog tot eind 2007.
De raad van bestuur van de VMSW heeft in overleg met Vlaams minister van Wonen Marino Keulen beslist de actie te verlengen en schrijft de volgende weken alle energieleveranciers aan om een voorstel voor de sociale huurders te formuleren. “We zijn tevreden over het systeem en hebben de voorbije twee jaar veel bijgeleerd,” aldus de VMSW. “We willen in de nieuwe formule ook veel aandacht besteden aan energiezuinigheid.”
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 16th July 2007
SPE, de tweede grootste stroomproducent van België, gaat 550 miljoen euro investeren in een gasgestookte elektriciteitscentrale in Wezet (Visé) nabij Luik. De gascentrale met hoog rendement krijgt een vermogen van 900 megawatt. Dat is meer dan de helft van de totale SPE-productiecapaciteit. De stroomproducent heeft een geïnstalleerd vermogen van ruim 1.800 megawatt. De centrale creëert een zeventigtal extra jobs en nog eens 150 banen bij onderhoudsbedrijven.
SPE, dat elektriciteit en aardgas verkoopt onder de naam Luminus, hoopt eind 2008 of begin 2009 met de bouwwerken te kunnen beginnen. Dan zou de centrale in 2011 in gebruik genomen kunnen worden, op voorwaarde dat er geen vertragingen komen met het verkrijgen van vergunningen. Indien er alsnog problemen zouden rijzen, heeft SPE een uitwijkmogelijkheid naar Gullegem in West-Vlaanderen. Die centrale zou echter kleiner zijn.
De gemeenteraad van Wezet heeft nog geen toestemming gegeven voor de bouw van een grote koeltoren. SPE gaat in Wezet uit van een koeltoren van 150 meter hoog, maar het gemeentelijk plan van aanleg laat enkel bouwwerken van maximaal 30 meter hoogte toe. SPE zal proberen het ontwerp van de koeltoren aan te passen, maar de hoogte verlagen tot 30 meter is om veiligheidsredenen uitgesloten.
Wezet is idealer gelegen dan Gullegem, dat verder afligt van aansluitingen op het hoogspanningsnet en het aardgasnet. Bovendien ligt Wezet in de onmiddellijke omgeving van een grote aardgaslijn van Nederland naar Frankrijk.
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 5th July 2007
De Noorse gasnetbeheerder Gassco overweegt om de gasaanvoer naar Zeebrugge in de toekomst te verdubbelen. Dat heeft topman Brian Bjordal gezegd naar aanleiding van een bezoek aan Zeebrugge. De gasterminal in de haven van Zeebrugge wordt door de Noorse olie- en gasmaatschappij Statoil overgemaakt aan Gassco, een honderd procent Noors staatsbedrijf dat de toevoer en verdeling moet beheren van het Noorse gas dat naar West-Europa gaat.
De verdeling van het Noorse aardgas gebeurt via terminals in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk. Een definitieve beslissing over Zeebrugge zou volgend jaar genomen worden. Volgens Bjordal komt de Vlaamse kusthaven in aanmerking voor de aanleg van een nieuwe onderzeese gasverbinding tussen de Noorse gasvelden en West-Europa. Daardoor zou de aanvoer in Zeebrugge vanaf 2012 gevoelig kunnen stijgen.
Een reeks producenten die gasvelden in de Noorse territoriale wateren uitbaten, bekijken een project om de productie van het grote Troll-gasveld op te drijven en dat gas daarna samen met de opbrengst van een aantal kleinere gasvelden in het noordelijke gedeelte van de Noordzee naar West-Europa te stuwen, via een onderzeese pijpleiding. Zeebrugge en het Nederlandse Den Helder komen in aanmerking als aanlandingspunt voor deze nieuwe gasstroom.
Volgens Bjordal zal er begin volgend jaar een keuze gemaakt worden tussen Zeebrugge en Den Helder. Als Zeebrugge het aanlandingspunt voor de nieuwe onderzeese gasleiding wordt, zal dat een verdubbeling inhouden van de Noorse gastoevoer via België. Vandaag is de zogenaamde Zeepipe die de Noorse gasvelden verbindt met Zeebrugge, goed voor een jaarcapaciteit van 15 miljard kubieke meter.
Dat volstaat om het volledige Belgische verbruik te dekken. Volgens de topman van Gassco zal de capaciteit van een tweede Zeepipe tussen de14 en 16miljard kubieke meter liggen. De aanlegkosten van een nieuwe pijpleiding worden geschat op 2,5 miljard euro.
Posted in energie | No Comments »
Posted by marcho on 1st July 2007
Umicore en het Noorse Hydro richten een joint-venture op voor de productie van solar-grade silicium, een materiaal dat gebruikt kan worden voor de productie van zonnecellen. Het nieuwe bedrijf krijgt de naam HyCore en opereert vanuit Porsgrunn in Noorwegen. In eerste instantie wordt gestart met de bouw van een proefvestiging op het Noorse fabrieksterrein van Hydro in Porsgrunn.
De proefvestiging moet volgend jaar operationeel zijn. Met het project is een investering gemoeid van 26 miljoen euro. De vestiging krijgt een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 20 ton solar-grade silicium. Indien het experiment succesvol wordt afgesloten, zal in Porsgrunn een grotere fabriek worden gebouwd met de capaciteit om tegen eind dit decennium volumes te produceren op industriële schaal.
Umicore heeft een aandeel van 51 procent in HyCore. De rest is in handen van Hydro. “Umicore wordt bovendien worden gecompenseerd voor de ontwikkelingskosten die in het verleden zijn gemaakt,” aldus het magazine Express.be. “Dit gebeurt via een royalty en een voorafgaande betaling van 2,5 miljoen euro. HyCore zal geleid worden door gewezen Umicore-man Paul Mijlemans.
Posted in duurzame technologie, energie | No Comments »
Posted by marcho on 30th June 2007
De consumenten gaan massaal op zoek naar de voordeligste energieleverancier via het internet. Dat blijkt uit vaststellingen van de verbruikersorganisatie Test-Aankoop en de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Deze evolutie is volgens ingewijden vooral het gevolg van het feit dat Electrabel zopas een verhoging van de gastarief met 20 procent aankondigde.
De tarievensimulator van Test-Aankoop ontvang dagelijks honderd keer meer bezoekers dan vroeger. Luminus, concurrent van Electrabel, mocht een vertienvoudiging van het aantal online afgesloten contracten optekenen. Ook de energiewaakhond VREG zag volgens een woordvoerder de voorbije dagen een constante activiteit op zijn website, wat een signaal is dat mensen op zoek zijn naar informatie.
Vorige week kondigde Electrabel, de gasleverancier van zeven op de tien gezinnen, een prijsverhoging van 20 procent aan. Die aankondiging werd echter gevolgd door een storm van protest, waarna de voormalige monopolist op zijn beslissing terugkwam en de verhoging terugschroefde tot 3 procent. Maar ook daarna bleven de Vlamingen massaal zoeken naar het goedkoopste tarief.
Posted in energie | No Comments »