handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Goedkopere huizen wegens vergrijzing

Posted by marcho on March 6th, 2008

Minder jongeren zijn op zoek naar een eigen woning, wat een einde zou kunnen maken aan de prijsstijgingen in de vastgoedsector. De demografische evolutie geeft de volgende jaren aan dat de babyboomers hun huis te koop zullen stellen. Daarnaast zijn er ook de overlijdens. Dat is een vaststelling van de studiedienst van ING. De onderzoekers geven toe dat het niet eenvoudig voorspellingen te maken, maar ze stippen aan dat de vastgoedmarkt evolueert niet altijd logisch evolueert.

Men waarschuwt wel dat de vastgoedmarkt binnen een decennium een compleet ander aspect kan vertonen. Gedurende de laatste jaren stegen de prijzen van de vastgoedsector in België met een niet gekend ritme. Sommige panden verdubbelden qua prijswaarde. Sedert vorig jaar is de rente intussen weer aan het stijgen en dat veroorzaakt een onzekere markt. ING waarschuwt dat de voorzetting van de gekende historische meerwaarde niet zeker is.

De studie van ING verwijst hier naar de demografische evolutie. De babyboomers die in jaren zeventig en tachtig massaal een eigendom wensten en ook aankochten, beginnen te vergrijzen en in de komende jaren hun eigendom wensen te verkopen. De jongere generatie heeft een andere visie op de vastgoedmarkt en wenst kleiner te wonen, daar er structureel een ander
gezinstype aan het ontstaan is. (HJL)