handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Topjaar voor immobiliën

Posted by marcho on December 14th, 2007

Ondanks de tegenslagen op de Belgische kredietmarkten was het jaar 2007 een topjaar voor de niet-residentiële vastgoedmarkt. Tijdens dit jaar werd er voor een recordbedrag van 4.7 miljard euro geïnvesteerd in de sector. In 2006 bereikte de sector reeds een recordbedrag, 4.2 miljard euro, dat nu dus verhoogd werd. De verwachtingen voor het komende jaar worden minder mooi ingeschat. Volgens kenners kunnen liquiditeitsproblemen voor een beknotting van de investeringen zorgen.

Vooral de kantoorsector speelde een dominante rol. De sector zorgde voor 52 procent van het totaal aantal investeringen. Een toename in de verkoop in de hotelsector en de retail was ook duidelijk te merken. Toch daalde het aantal verhuurde vierkante kilometers tot 480.000. Dat betekent een fikse daling tegenover vorig jaar, toen bedroeg dat cijfer nog 592.500.

Er werd vooral verhuurd aan de bedrijfssector. De verschillende overheden huurden minder dan andere jaren. Vooral de Europese Unie wijzigde haar vraag naar kantoorruimte fel en huurde heel wat minder. Dat kan te verklaren zijn door de plannen die ontwikkeld worden voor de Europese wijk in Brussel. Vorig jaar was de Eu nog goed voor 11.5 procent van de markt, dit jaar telde ze slechts voor 1.5 procent mee. (LD)