handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

NAI bekijkt Chinese architectuur

Posted by marcho on June 21st, 2006

In China verrijst een nieuwe wereld. De grote bestaande steden veranderen in een oogopslag in oerwouden van wolkenkrabbers, nieuwe steden verschijnen als uit het niets. Het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) in Rotterdam organiseert tot 3 september een tentoonstelling over het moderne China, waarbij ontwerpers en kunstenaars een kritisch geluid laten horen over de razendsnelle ontwikkelingen in hun land.

“De Chinese steden kennen een razendsnelle ontwikkeling, zelfs voor Aziatische begrippen,” benadrukt het NAI. “Achter die ontwikkeling ligt een lange traditie van stedenbouw en architectuur die fundamenteel verschilt van de tradities in het westen.
Nieuwe miljoenensteden rijzen op uit het niets en bestaande steden veranderen in oerwouden van anonieme kantoren en woontorens.”

In Chinese reclame en propaganda wordt iedereen een succesvol leven met een eigen appartement, een auto en één kind in een moderne metropool beloofd. “Na decennia lang te hebben geleefd volgens streng geldende regels, krijgt de bevolking nu de kans om gezamenlijk aan een modern en economisch sterk China te werken waar ruimte is voor een individuele levensstijl met persoonlijke ambities,” aldus het NAI.

De euforie over het Chinese bouwen laat volgens het NAI echter een aantal fundamentele conflicten onbesproken. Daarbij wordt verwezen naar een extreem korte-termijnplanning, allesbepalende projectontwikkelaars met een zeer commerciële blik, een totale omarming van de westerse cultuur, een buitengewoon matige uitvoering van bouwprojecten en verstoorde stedenbouwkundige structuren.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan een kleine groep jonge Chinese architecten en stedenbouwkundigen die zich volgens het NAI midden in een zoektocht naar kritische en pragmatische antwoorden op deze conflicten bevinden. “De geselecteerde ontwerpers zijn niet geïnteresseerd in architectonische iconen, maar koesteren juist een verantwoordelijkheid voor hun cultuur, hun samenleving en de gebouwde omgeving,” wordt er opgemerkt.