handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Europese bouw ziet weer groei

Posted by marcho on June 20th, 2006

In Europa zal de productie van de bouwsector tegen 2008 stijgen tot 1.342 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die bekend gemaakt werden tijdens het halfjaarlijks congres van Euroconstruct in Amsterdam. Het voorbije jaar kende de sector een omzetdaling van 78 miljard euro. Door de betere economische conjunctuur denkt Euroconstruct, dat de bouwsectoren van negentien Europese landen vertegenwoordigt, aan een positieve evolutie van de markt. Maar er wordt tevens opgemerkt dat de groei van de bouw achterop blijft bij de economische conjunctuur.

Euroconstruct toonde zich op het Amsterdamse congres hoopvol over de toekomst. “De werkloosheid neemt in Europa sinds 2003 geleidelijk af,” aldus de organisatie. “Het bruto binnelands product stijgt tot 2008 jaarlijks met ongeveer twee procent, afhankelijk van de rente, wisselkoersen en olie. Dat geeft een impuls aan de huizenmarkt. Maar er wordt ook opgemerkt dat de groei in de bouwsector achterop blijft bij de economische conjunctuurgroei. Dat heeft volgens Euroconstruct vooral te maken met het budgetgestuurde beleid van de overheden.

In West-Europa haalde de bouwproductie vorig jaar een omzet van 1.213 miljard euro. De helft daarvan ging naar woningbouw, waarbij nieuwbouw en renovatie evenredig waren verdeeld. Daarnaast ging twintig procent naar grond-, wegen- en waterbouw en dertig procent naar gebouwen die niet voor bewoning bestemd zijn, zoals fabrieken en ziekenhuizen. In Oost-Europa ging naar 17 procent woningbouw, 8 procent woningrenovatie, 34 naar infrastructuurwerken en 41 procent naar niet-woongbouwen.