handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Diefstallen kosten bouwsector 75 miljoen

Posted by marcho on June 22nd, 2006

De Belgische bouwsector speelt jaarlijks 75 miljoen euro kwijt bij diefstallen en vandalisme. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw. Dat is dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Bovendien wordt gesteld dat dit nog een voorzichtige schatting is. In die cijfers is immers geen rekening gehouden met de diefstal van klein materiaal en de technische werkloosheid die door diefstallen en vandalisme worden veroorzaakt.

Volgens Robert de Meulenare, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, bedraagt de schade drie procent van de totale omzet van de sector. Dat is volgens hem bijzonder veel, want de gemiddelde winstmarges liggen rond de twee procent. In totaal maken politiecijfers melding van drieduizend aangiftes. Maar de organisatie stelt dat veel diefstallen niet aangegeven worden omdat het materiaal toch niet verzekerd kon worden.

De diefstallen worden volgens de Confederatie bouw grotendeels gepleegd door georganiseerde bendes die precies weten welke buit ze moeten hebben en op bestelling werken. De dieven zijn niet alleen uit op gespecialiseerd werfmateriaal, maar zijn ook tuk op lavabo’s, radiotren, bakstenen, ramen en isolatie. Er wordt gewerkt aan een actieplan om het probleem aan te pakken.