handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Maastricht krijgt architectuurmuseum

Posted by marcho on June 28th, 2006

Op 2 september opent het Nederlandse Architectuur Instituut (NAI) in Maastricht een tweede museum. Het nieuwe complex heeft een tentoonstellingsruimte van 1.400 vierkante meter en ligt naast het bekende Bonnefantenmuseum. Het nieuwe museum moet volgens de initiatiefnemers ook een laboratorium worden waar geëxperimenteerd kan worden met de nieuwe Europese ruimtelijke ordening.

Het NAI wil de bezoeker in Maastricht met een semi-permanente opstelling aan bezoekers duidelijk maken hoe hun vormgegeven omgeving tot stand is gekomen. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan de architectonische cultuur van Zuid-Limburg, die volgens het NAI voortdurend moet schipperen tussen traditie en vernieuwing. Uitgangspunt van de expositie is het Limburgse landschap met zijn groene heuvels, witte boerderijen, oude dorpjes en steden en de typisch Maaslandse architectuur van zandsteen, mergel en baksteen.

De tentoonstelling laat zien hoe dit cultuurlandschap in de afgelopen eeuwen is overspoeld door een aantal moderniseringsgolven, zoals de vestingwerken in de zeventiende en achttiende eeuw, de Industriële Revolutie die van Maastricht na 1850 de grootste Nederlandse industriestad maakte, de mijnindustrie en de postmoderne kenniseconomie. In wisselende tentoonstellingen wordt aandacht besteed aan recente ontwikkelingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en vormgeving. In de openingstentoonstelling wordt aandacht besteed aan de architecten David Adjaye en Jurgen Mayer.

Het Nederlandse Architectuur Instituut heeft al een vestiging in Rotterdam.