handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Childs stelt nieuwe Freedom Tower voor

Posted by marcho on June 29th, 2006

Architect David Childs heeft in New York de nieuwe plannen voor de Freedom Tower op Ground Zero getoond. De constructie van de toren is de voorbije lente begonnen, nadat een herziening van het ontwerp voor een jaar vertraging had gezorgd. Die herziening was volgens veiligheidsadviseurs nodig omdat het gebouw niet voldoende beschermd was tegen een eventuele aanslag met een bomauto. Daarom werd de building enkele meter achteruitgeschoven en heeft nu exact dezelfde oppervlakte als één van de verdwenen Twin Towers.

Veiligheidsadviseurs hadden ook aangedrongen op een betonnen basis van twintig verdiepingen zonder vensters. Maar critici stelden dat het geheel daardoor meer op een bunker leek dan op een kantoorgebouw. De architecten hadden gedacht dat oorspronkelijk te kunnen opvangen door glanzende metalen panelen, maar uiteindelijk werd gekozen voor een geheel van glazen prisma’s. Childs stelt dat daardoor een schitterende artistieke sculptuur ontstaat. Bovendien zou het gebouw daar ook een meer open karakter krijgen.

Het nieuwe ontwerp werd goedgekeurd door de veiligheidsexperts. De prisma’s zijn zo ontworpen dat ze bij een eventueel incident in minuscule kleine deeltjes springen, zodat ze geen zware schade zouden aanrichten. Boven op de toren komt een witter spits in glasvezel. Dat moet het gebouw meer zichtbaar maken vanop afstand en moet een herkenningspunt worden, net zoals de spits op de Empire State Building en de Chrysler Building.

De Freedom Tower moet bijna zeshonderd meter hoog worden en 69 verdiepingen kantoorruimte omvatten. Geschat wordt dat de toren jaarlijks ongeveer vijf miljoen bezoekers zal ontvangen. De Freedom Tower zou in 2011 geopend moeten worden.