handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Ground Zero zwaar afgeslankt

Posted by marcho on June 24th, 2006

Volgende maand gaat in New York de heropbouw van Ground Zero van start. Maar inmiddels is het project wel met de helft afgeslankt tegenover de oorspronkelijke plannen. De kosten werden teruggeschroefd tot 510 miljoen dollar. Volgens critici blijft er daardoor nagenoeg niets over van zijn oorspronkelijke betekenis.

De heropbouw van Ground Zero had eigenlijk al dit voorjaar moeten gestart zijn. George Pataki, gouverneur van de staat New York, legde vorige maand echter alle voorbereidende werken stil nadat hij tot de vaststelling was gekomen dat de kosten inmiddels opgelopen zouden zijn tot nagenoeg één miljard dollar.

Daarop werden de plannen herzien, waarbij een aantal voorstellen van de Israëlische architect Michael Arad grondig werden gewijzigd. Volgens critici heeft het monument daardoor het grootste gedeelte van zijn betekenis verloren, maar familieleden van de slachtoffers stellen zich positiever op.

Zij hadden vooral bezwaar tegen het feit dat de namen van de slachtoffers in ondergrondse ruimtes te zien waren. Door de aanpassing van het onderwerp, waarbij een aantal van de ondergrondse ruimtes zijn geschrapt, komen die namen in het daglicht.

Ondanks de besparingen blijft de gedenksite voor de terroristische aanslagen op de WTC-torens het duurste monument uit de Amerikaanse geschiedenis. Het monument voor de tweede wereldoorlog in Washington kostte 140 miljoen euro, het gedenkteken voor de bomaanslag in Oklahoma City 22 miljoen en het Vietnam-monument 5 miljoen euro.

De krant The New York Post stelt dat bij de kosten van de bouw van Ground Zero geen rekening is gehouden met het bezoekerscentrum en de infrastructuur. Dat zou de totale kostprijs op 700 miljoen dollar brengen. De kosten worden grotendeels gedragen door de overheid, want er werden minder sponsors aangetrokken dan oorspronkelijk was gehoopt.