handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Milaan beste stad voor kantoorimmobiliën

Posted by marcho on June 23rd, 2006

Milaan is de beste stad voor beleggingen op de kantorenmarkt. De Noord-Italiaanse stad heeft een groot potentieel, terwijl daar een laag risico tegenover staat. Dat is de conclusie van het Duitse bureau Feri Rating & Research over de evoluties tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Feri voert aan dat Milaan zijn eerste plaats te danken heeft aan zijn leidende positie als verkeers-, handels- en dienstencentrum van Italië. “De stad is misschien minder belangrijk geworden voor de regionale economie, maar blijft wel één van de weinige belangrijke industriecentrum ten zuiden van de Alpen,” voert het Duitse bureau aan.

Na Milaan kregen ook Dublin, Luxemburg, Hamburg en Londen goede cijfers mee van Feri. Londen is na New York het belangrijkste financiële centrum van de wereld. De sector draagt er meer dan de helft bij tot het bruto product van de regio. Londen is volgens Feri dan ook heel afhankelijk van de financiële sector.

De huurprijzen voor de kantoren liggen in Londen het hoogste van heel Europa. Er is nog een grote leegstand, maar de vraag naar kantoorruimte is er volgens Feri weer aan het stijgen. Dat betekent dat men voor de volgende jaren weer zal mogen rekenen op stijgende huurprijzen.

Feri stelt verder dat ook Madrid een grote groei kent. De Spaanse hoofdstad wordt door de onderzoekers als één van de omzetsterkste kantorenmarkten van Europa beschouwd. “Het vooruitzichten op een hoog rendement hebben dan ook tot een hoog investeringsniveau geleid,” aldus Feri. “Daardoor zal het aanbod nog verder stijgen. Maar op middellange termijn zullen de huurprijzen omhoog gaan.”