handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Oostende wil kwaliteitslabel voor hoogbouw

Posted by marcho on June 19th, 2006

Nieuwe hoogbouw zal in Oostende voortaan eerst een kwaliteitstest moeten ondergaan, vooraleer nog projecten zullen worden toegekend. Dat heeft het Oostendse gemeentebestuur bekend gemaakt. Daarnaast zal er de volgende zes jaar ook een inhaalbeweging gebeuren op het gebied van beschermde gebouwen.

De voorbije zes jaar werden in Oostende 208 panden beschermd als monument. In totaal telt de kuststad nu 240 beschermde monumenten. Verder werden nog eens 245 gebouwen opgenomen in de Oostendse villaplannen, waardoor ze niet meer gesloopt zullen kunnen worden.

Bovendien loopt dit aantal door beschermingsprocedures als dorps- en stadsgezicht op tot meer dan duizend panden. Aan de Vlaamse bouwmeester Marcel Smets wordt gevraagd om een selectie te maken van alle Oostendse panden die nog beschermd moeten worden. Die selectie zou tegen midden volgend jaar klaar moeten zijn.

Voor nieuwe hoogbouw wil het stadsbestuur tijdens de volgende zes jaar alleen architecturaal boeiende projecten weerhouden. Elk plan zal voorgelegd worden aan een adviescommissie. Pas wanneer die een kwaliteitslabel uitreikt zal een vergunning afgeleverd worden voor het project.

In een aantal gebieden zal nieuwe hoogbouw ten allen tijde verboden blijven. Het gaat daarbij om Mariakerke, Conterdam, Zandvoorde, Stene en Westerkwartier.