handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Kasteel Gors staat te koop

Posted by marcho on March 4th, 2008

In het Haspengouwse kastelendorp Gors-Opleeuw staat het bekendste en waardevolste kasteel te koop. Eigenaar Joris Dillen heeft de voorbije jaren zware renovaties uitgevoerd aan het kasteel Gors – ook wel eens ‘Beaufort’ genoemd – en is nu op zoek naar een nieuwe kasteelheer voor zijn domein. Gors-Opleeuw, deelgemeente van Borgloon, is de bezitter van vier kastelen.

Het kasteel van Gors was eeuwenlang de residentie van de Heren van Gorsleeuw. Het kasteel bevindt zich in omvangrijk en ommuurd park met een vijver uit de achttiende eeuw. Bepaalde kenmerken van de U-vormige grondvesten dateren van een zeventiende-eeuwse waterslot. Voorgevel en interieur zijn opgebouwd in Empirestijl. De achterzijde omvat nog een deel van
van het zeventiende-eeuwse renaissancekasteel.

De voorzijde omvat een prachtige zuilenportiek die als een kers op de taart afgewerkt is met een leien koepel . De marmeren ingangshal is meer dan indrukwekkend. Sedert 1986 is het kasteel geklasseerd. De oorspronkelijke kasteelhoeve werd in 1965 afgebroken, maar verderop opnieuw geconstrueerd naar de oude plannen. De oude hoeve is sinds 1986 beschermd.

Zakenman Joris Dillen zegt het kasteel van de eerste tot de laatste centimeter onder handen laten nemen te hebben. Het kasteel was volgens hem volledig vervallen en moesten er erg zware herstellingen doorgevoerd worden. Joris Dillen wenst nu echter zijn kasteeldomein te verkopen, aangezien hij zijn activiteiten heeft verlegd naar bedrijfsinvesteringen. (HJL)