handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Nieuwe glasnorm beroert bouwsector

Posted by marcho on November 28th, 2007

In het voorjaar werd door NBN (bureau voor normalisatie in België) de nieuwe glasnorm bekendgemaakt. Die norm moet publiek en persoenen beschermen tegen de gevaren van glasverwondingen en doorvallen. Nu pas begint de betekenis van de nieuwe norm voor de bouwsector door te dringen.

De normering is erg ingewikkeld waardoor veel bouwprofessionals risico’s willen uitsluiten door zowel voor binnen en buiten te kiezen voor veiligheidsglas. De Vlaamse Architectenorganisatie (NAV) is bezorgd dat de prijzen van het bouwen daardoor de hoogte in zullen gaan. Door stijgende materiaalprijzen kwam de bouwsector de voorbije jaren al meermaals in de problemen.

De nieuwe norm is volgens NAV wel van belang. Veel lichamelijke letsels worden veroorzaakt door glasbreuk en aanpassingen aan de normering waren dus noodzakelijk. De voorbije maanden plande de organisatie dan ook verschillende informatieavonden voor ruim 500 architecten. Ondanks de nieuwe norm blijft de sector met veel vragen zitten. (LD)