handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Rotterdamse architectuur heeft cultuur nodig

Posted by marcho on December 23rd, 2006

Het gaat niet goed met de architectuur van Rotterdam. Dat stelt de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarbij wordt opgemerkt dat Rotterdam weliswaar de meeste ontwerpbureau’s op architectuurgebied heeft en ook de trotse bezitter is van een imposante skyline, maar voegt er aan toe dat het elan in de architectuur van de stad verdwenen is.

Rotterdam pretendeert een echte architectuurstad te zijn en is onder meer thuisstad van het Nederlandse Architectuur Instituut (NAI), maar de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur twijfelt er volgens het persbureau ANP aan of de stad die titel nog steeds voor zich mag opeisen. “Aan de periode van bevlogenheid en passie is een einde gekomen,” stipte de raad aan in een advies aan het Rotterdamse gemeentebestuur.

Volgens de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur heeft de weliswaar veel opvallende en grote gebouwen, maar zijn die vooral functioneel, zonder oog voor detaillering en afwerking. “Inspirerende architectuur, zoals op de Kop van Zuid van eind jaren negentig en de Erasmusbrug, is ver te zoeken,” aldus de kunstraad. “De bouwproductie heeft het gewonnen van de bouwfantasie.”

De kunstraad stelt vooral het debat over architectuur te missen. “Een voorbeeld is het nieuwe Centraal Station,” wordt er aangevoerd. “Visionair denken hierover heeft plaatsgemaakt voor zakelijk en technisch overleg. Diepgaande discussies over nieuwbouwplannen blijven uit.”

De Raad voor Kunst en Cultuur stelt dat de cultuur moet teruggebracht worden in de Rotterdamse architectuur. Er werden tien aanbevelingen gedaan om het tij te doen keren. “Zo moet de eigenzinnigheid terug, zou er een stadsbouwmeester moeten komen en moeten jonge ontwerpers meer kansen krijgen,” wordt er onder meer gesteld.