handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

WK-voetbal grootste bouwproject van Zuid-Afrika

Posted by marcho on December 15th, 2006

De constructie voor vijf nieuwe voetbalstadions voor de World Cup 2010 is met voorsprong het grootste project dat de voorbije jaren in Zuid-Afrika is opgestart. Dat zegt het Zuid-Afrikaanse bureau R&J Architects, dat het ontwerp van het Mbombela Stadium in Nelspruit, dat 43.000 bezoekers kan ontvangen en ongeveer 855 miljoen rand zal kosten.

“Dit gigantische project kan alleen maar ten goede komen aan de bedrevenheid van de Zuid-Afrikaanse bouwsector en zijn werknemers, gewoon door de omvang van het werk,” vertelde Douglas Roberts, oprichter van R&J Architects, aan The Independent Online. “Dit is groter dan alles wat tot nu toe in Zuid-Afrika is ondernomen.”

Roberts stelde daarbij dat de locale bouwbedrijven voor die projecten buitenlandse experts zullen moeten inschakelen. “Iedereen doet beroep op buitenlandse ervaring,” benadrukte hij. “Zij zullen de bouw van de stadions moeten leiden. Niemand heeft tot nu toe een dergelijk project tot stand moeten brengen.” Naast R&J Architects, was Polokwane het enige Zuid-Afrikaanse bureau dat een project kreeg toegewezen. Alle andere opdrachten gingen naar Duitse bedrijven.

Roberts voegde er aan toe dat het Mbombela Stadium één van de weinige projecten was die op schema zit. Men is er al begonnen met het vrijmaken van de site en in januari zal met de bouw van het complex begonnen worden. Dat zou tegen december 2008 klaar moeten zijn. De werken worden uitgevoerd door het Zuid-Afrikaanse Basil Read en het Franse Bouygues, dat gespecialiseerd is in de bouw van sportstadions.

Een aantal insiders vrezen echter dat de bouw van de stadions geconfronteerd zal worden met een tekort aan materialen en werkkrachten. “Er zijn niet alleen de voetbalstadions, maar ook de aanpassing van de luchthaven Gautrain en andere infrastructuurwerken,” stippen ze aan. Sommigen voorspellen een tekort aan cement en staal, wat tot oplopende prijzen zou kunnen zorgen omdat grote hoeveelheden staal vanuit China en Italie zouden moeten ingevoerd worden.