handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Archive for the 'verlichting' Category

Luchter behoort tot het verleden

Posted by marcho on 10th March 2008

De periode van de traditionele luchter in het midden van de kamer is verleden tijd. Een geslaagd lichtplan houdt rekening met de esthetiek, de economie, de ergonomie en de ecologie. De hedendaagse woning beschikt over minder kamers, maar wel grotere
ruimten die in elkaar vloeien, gepaard gaande met grotere ramen die toelaten meer licht binnen te halen. Ook zijn er veel functie verschuivingen, de woonkamer is de centrale ontmoetingsplaats, de keuken gaat over in woonkamer.

De esthetiek van de lichtpunten wordt sterk op prijs gesteld, dankzij een enorme keuze en combinatiemogelijkheden. In een lichtplan worden al deze functionaliteiten en decoratieve aspecten in kaart gebracht. Economisch is een zaak van de geldbeugel, aandacht voor zuinige lichtbronnen wordt door de stijging van de elektriciteit sterk beinvloed, om die reden gebruik van spaarlampen, fluorecentielampen en als laatste snufje de LED-verlichting.

De dimmers worden meer toegepast voor sfeercreatie. Ergonomie staat ook centraal want het oog wenst comfort. De lichtpunten mogen niet verblinden of vervelende schaduwen veroorzaken. Bovendien moet ecologisch alles verantwoord zijn. In ruimtes waar het licht lang blijft branden, schakelt men de energiezuinige lampen in. Daar spaarlampen en fluorecentie verlichting zijn zuiniger dan de halogeenlampen en de ledjes geven minder afval. (HJL)

Posted in verlichting | No Comments »