handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Bouwaanvraag voor Lorette-klooster

Posted by marcho on June 30th, 2007

Na tientallen jaren is er eindelijk een doorbraak geforceerd voor het Lorette-klooster, één van de grootste stadskankers in Mechelen. Twee investeerders hebben samen een bouwaanvraag ingediend. Volgens Karel Geys, de Mechelse schepen voor stadsvernieuwing, hoopt dat de bouwvergunning in oktober rond kan zijn. De werken zijn een project van het Antwerpse First Immo en het Mechelse City II Site.

First Immo uit Antwerpen verbouwt het Loretteklooster in de Begijnenstraat tot achttien kloosterlofts. Maar de grootste en meest moeilijke opdracht wacht het Mechelse City II Site in de Drabstraat. De beschermde panden het Hooghuys en ‘t Sweert moeten bewaard blijven. ’t Sweert is vooral belangrijk omwille van zijn drie waardevolle historische puntgevels. Die zijn vanaf de straat echter niet te zien.

Het project krijgt een subsidie van 250.000 euro van het Fonds voor Grootstedenbeleid. In ‘t Sweert komen drie woningen. Rechts ervan wordt enkel de gevel behouden. Erachter verrijst een nieuwbouw. Links van het historische pand komt een volledige nieuwbouw, telkens met drie wooneenheden. In het binnengebied leggen de promotoren twee stadstuinen aan en ondergronds een garage voor 31 wagens. Ook de wandelgang naast geschenkenwinkel Pâté du Chef wordt opnieuw opengesteld.