Lokettenzaal Antwerps Goederenstation herrijst
Posted by marcho on June 9th, 2006
De geklasseerde lokettenzaal van het voormalig Goederenstation Zuid in Antwerpen verrijst stilaan in zijn historische pracht. In december komt daar de hoofdzetel van Bank J. Van Breda en voorzitter Carlo Henriksen leidde donderdagvoormiddag dan ook met fierheid de Antwerpse schepen voor monumenten Philip Heylen en Philippe Heyvaert, woordvoerder van Vlaams minister voor monumenten Dirk Van Mechelen rond in de gebouwen, die volop gerestaureerd worden.
“De we aan de toekomstige hoofdzetel van Bank J. Van Breda verlopen volgens schema,” benadrukte Carlo Henriksen. Het project betekende een combinatie van instandhouding en renovatie van een geklasseerd gebouw met een nieuwbouw. Maar het Antwerpse architectenbureau Conix Architecten wou ook in die nieuwe vleugel karaktertrekken van het historische gebouw respecteren, zodat oud en nieuw een samenhangend geheel zouden vormen. Beide gebouwen zijn trouwens met passerellen met elkaar verbonden.
Pronkstuk van de nieuwe zetel wordt echter de voormalige lokettenzaal, die als ontvangst- en receptieruimte het kloppend hart van het bankgebouw moet worden. Daarbij werd onder meer aandacht besteed aan de metalen draagbalken, die werden gezandstraald, hersteld of vervangen waar de plaatdikte onvoldoende bleek te zijn. Daarna werden ze behandeld tegen roest en herschilderd in het oorspronkelijke groen, zoals uit een kleurenonderzoek kon worden opgemaakt. Ook de troggewelven van het originele plafond werden volledig manueel gerestaureerd en opnieuw bezet.
Een opmerkelijk aspect van de lokettenzaal is ook het Goethe-glas. Dat is gemaakt volgens een oud procédé dat een helder zicht biedt voor wie er recht voor staat, maar een onscherp beeld biedt van opzij. Hier diende alle beglazing integraal vervangen te worden en op de oude manier met stopverf vastgezet in plaats van met de hedendaagse kit-technieken.Tenslotte dienden ook de houten kasten, deuren en ramen uit de lokettenwand hersteld te worden. Het schrijnwerk diende hier integraal hermaakt te worden volgens uitvoeringstekeningen op basis van oude plannen en opmetingen van de twee enige resterende modellen.
De restauratie van het gebouw vormde volgens Luk Lammens, communicatieverantwoordelijke van de bank, een grote uitdaging. “Er zijn immers nagenoeg geen originele plannen overgebleven,” benadrukte hij. “Het Goederenstation werd immers als een militair strategische locatie beschouwd en de plannen werden in het begin van de oorlog meegenomen om ze uit de handen van de oprukkende Duitsers te houden. Omdat het Duitse leger sneller vorderde dan werd verwacht, zouden de plannen in Frankrijk uiteindelijk zijn verbrand. Men heeft zelfs geen zekerheid over de naam van de architect die het gebouw destijds heeft ontworpen.”
Er wordt op dit ogenblik gewerkt aan een boek over de geschiedenis van het Goederenstation-Zuid. De lokettenzaal zal in de toekomst ook bezichtigd kunnen worden onder begeleiding van stadsgidsen.