handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Ertzberg koopt Leuvense InBev-site

Posted by marcho on March 1st, 2008

Vastgoedontwikkelaar Ertzberg heeft van InBev België een tien hectare grote zone gekocht in Leuven. De ontwikkelaar wil in dit gebied nieuwe woningen en kantoren bouwen en een groot ecologisch publiek park en wandelpad langs de Dijle aanleggen. Het gaat op dit ogenblik om het grootste binnenstedelijk ontwikkelingsproject in België. Ertzberg wil het gebied ontwikkelen in samenwerking met de architecten Xaveer De Geyter en Stéphane Beel.

Aanvankelijk kocht Ertzberg aan de Vaartkom de beschermde Molens van Orshoven en enkele aanpalende terreinen. Maar enkele weken later maakte de groep bekend dat het hele gebied voortaan tot de portefeuille behoort. InBev zal eerst zelf nog een aantal van haar voormalige gebouwen op de site slopen. Ertzberg hoopt in de helft van volgend jaar te kunnen starten met de werken.

De Leuven Vaartkom vraagt volgens Ertzberg al jaren om hulp. De projectontwikkelaar zegt het hele complex te kunnen platgooien en er flatgebouwen en winkels neerzetten, maar de silo’s en de Molens maken zodanig deel uit van het Leuvense collectieve geheugen, dat Ertzberg dit naar eigen zeggen niet kan doen. Hoe het project er uiteindelijk zal uitzien, is echter nog niet bekend gemaakt.