handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Mechelen gaat de strijd aan tegen leegstand

Posted by marcho on February 14th, 2008

Mechelen zal de strijd tegen de leegstand dit jaar opvoeren. De taks die eigenaars van leegstaande panden moeten betalen aan de stad, wordt fors verhoogd. Volgens schepen van Ruimtelijke Planning Karel Geys (SP.A) zal Mechelen samen met Oostende de hoogste leegstandtaks heffen van Vlaanderen.

In het centrum van Mechelen zijn er 130 leegstaande panden. Dat zijn er al aanzienlijk minder dan een aantal jaar geleden. De stad zal een bijkomend personeelslid aanwerven om ook buiten het centrum de controles op te voeren. Nu betalen eigenaars nog 1.000 euro leegstandtaks, dat wordt 1.500 euro. Bovendien wordt het bedrag elk jaar verdubbeld. Voor het geval taksen niet helpen, worden andere manieren gezocht om eigenaars op andere gedachten te brengen.

De stad steekt ook zelf de handen uit de mouwen en zal in samenwerking met private partners stadsvernieuwingsprojecten realiseren. Onder meer met de hulp van een rollend fonds zullen verkrotte panden worden opgekocht en gerenoveerd. Daarnaast wordt wonen boven winkels ook gestimuleerd.