handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Groot windmolenpark in Limburg

Posted by marcho on January 31st, 2008

De gemeenten Hannuit, Sint-Truiden, Landen, Lincent, Gingelom en Hélécine gaan samen met Electrabel het grootste windmolenpark op land van België bouwen. Dat zegt het energiebedrijf in een mededeling.

Concreet komt het initiatief van Electrabel en springen de gemeenten financieel bij, onder voorbehoud van de goedkeuring door de gemeenteraden.
Hoeveel het turbinepark precies zal kosten is nog niet duidelijk. Volgens Electrabel gaat het om twintig windturbines met een vermogen van 2 tot 3 Megawatt elk, een totaal vermogen van 40 tot 60 Megawatt. Op termijn moet het park genoeg stroom leveren voor 40.000 gezinnen.

Volgens de Landense burgemeester Kris Colsoul, (CD&V), strekt het park zich uit over de volledige lengte van de E40 tussen Lincent en Berloz. Het vergunningsproces voor de realisatie van het project gaat binnenkort van start en de turbines worden geleidelijk in dienst genomen vanaf 2010.