handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Gemeenten betalen zich blauw aan energie

Posted by marcho on January 28th, 2008

Vlaamse gemeenten betalen 60 procent meer voor hun energie dan vier jaar geleden, becijferde Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Verfaillie (CD&V). Als ze die facturen doorschuiven naar hun inwoners, kan dat oplopen tot 60 euro per jaar per kop. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard.

Verfaillie, burgemeester van Veurne, schreef al zijn collega’s aan met de vraag hun energiebudget in kaart te brengen. Hij kreeg voldoende antwoorden om een representatief gemiddelde te becijferen: 60 procent of in totaal 100 miljoen euro meer in vergelijking met 2002. Daarbij komt nog het verlies van 250 miljoen euro aan dividenden dat de Vlaamse gemeenten lijden door de liberalisering van de energiemarkt in datzelfde jaar.

‘Uiteindelijk kunnen de Vlaamse gemeenten niet anders dan die extra kosten doorschuiven naar hun inwoners. Vandaar de vrij algemene stijging van de opcentiemen,’ zegt Verfaillie.