handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Enorme huurprijzen voor gerechtsgebouwen van Gent en Antwerpen

Posted by marcho on January 24th, 2008

De overheid moet 367 en 500 miljoen euro huur betalen voor het gebruik van de gerechtsgebouwen in Gent en Antwerpen. Niet alleen de bouw van de gerechtsgebouwen in Antwerpen en Gent is peperduur. De overheid moet ook astronomische bedragen betalen voor de huur ervan. Voor het ‘Vlinderpaleis’ in Antwerpen bedraagt de huurprijs voor de looptijd van 36 jaar ruim 500 miljoen euro.

Voor het complex in Gent ligt de huurprijs op 367 miljoen of zelfs 410 miljoen. Dat laatste is afhankelijk van de gezondheidsindex. Die cijfers zijn gisteren meegedeeld door de minister van Financiën, Didiers Reynders (MR). Hij werd ondervraagd door de kamerleden Servais Verherstraeten (CD&V) en Stefaan Van Hecke (Groen!). Reynders bevestigde de cijfers die De Standaard bekendmaakte. De bouw van het justitiecomplex in Gent kost 139 miljoen euro. Daarbovenop komt een bedrag van 18,7miljoen euro om de uitgave in de tijd te spreiden. Reynders noemde dat ‘aanvaardbaar’.

De constructie van het Antwerpse Vlinderpaleis kost 258,8 miljoen euro, negen miljoen meer dan eerder vastgelegd. De werkzaamheden liepen op tot 191 miljoen, voor meerwerken is 34 miljoen betaald. Voor het projectbeheer en de werfcoördinatie betaalde de overheid 23,7 miljoen en voor het ereloon van het studieteam 13 miljoen.