handiginhuis.be

weblog over bouwen, wonen en architectuur.

Elektriciteit en gas fors duurder in 2008

Posted by marcho on January 18th, 2008

Een gemiddeld Vlaams gezin zal in 2008 zo’n 300 euro meer betalen voor zijn elektriciteits- en aardgasfactuur. Het gaat om 100 euro meer voor het elektriciteitsverbruik en 200 euro extra voor het gasverbruik. Dat meldt de CREG, de regulator van de elektriciteits- en gasmarkt, vrijdag.

‘Hoewel een deel van de totale factuur wordt bepaald op de internationale markten, zouden maatregelen kunnen genomen worden die de koopkracht veilig stellen’, zegt de CREG. ‘Indien het mogelijk is om alle voorgestelde maatregelen te treffen, kan de totale factuur zelfs ongeveer 30 euro lager liggen dan in 2007.’

Een gelijkaardige stijging is te noteren voor een gemiddeld Waals huisgezin. Daar verwacht de CREG een toename van 80 euro voor elektriciteit en 215 euro voor gas. Toch blijft de Waalse verbruiker 175 euro meer betalen dan de Vlaamse.